Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Renesance grilování v Čechách

V posledních letech platí, že Češi stále víc a víc milují grilování a počet jeho nadšených fanoušků neustále narůstá. České lásky ke grilování využívají i výrobci a prodejci grilů. S rozrůstající se základnou fanoušků grilování však museli postupně rozšířit sortiment, aby svou nabídkou uspokojili všechny typy potenciálních grilovacích nadšenců.

Když dobu temna vystřídá osvícenství

Zkuste si jen tak pro zajímavost vybavit, jak vypadala taková průměrná grilovačka s vašimi přáteli cca před deseti lety. Běžným standardem bylo kupovat maso výhradně v supermarketu, namlátit mu paličkou, dochucovat ho průmyslově vyráběnými marinádami a třešničkou na dortu byl nekonečný pobyt na grilovacím roštu s občasnými ohníčky, to když tuk z masa skapal na rozžhavené uhlíky. Ve zkratce a s trochou nadsázky řečeno…barbarské grilování J. No, a když se podíváte na grilování v ČR dnes a porovnáte rozdíl s dobou temna, nevyjdete z údivu. Češi, Moravané, Slezané a další bližní z naší kotliny udělali za poslední dekádu v oboru grilování obrovský pokrok a prozatím to nevypadá, že by se měl vzestupný trend zastavit nebo dokonce obrátit. Zastavme se ale u toho, jak k tomu zkvalitnění českého grilování vlastně došlo a kdo jej nastartoval. Přestože by nebylo férové spojit ještě stále probíhající proces rekultivace tuzemského grilování pouze s osobou šéfkuchaře a nelítostného kritika mizerných restaurací Zdeňka Pohlreicha, faktem zůstává, že na něm měl hodně velký, ne-li rozhodující podíl.

Plyn kontra uhlí

Věčně trvající spory o tom, jestli líp chutná steak z grilu na dřevěné uhlí nebo z plynového grilu, asi jen tak neskončí. Přesto si nelze nevšimnout, že důvěra v plynové grily roste a naopak lidí, co by přísahali jen na rozžhavené uhlí, je naopak méně, než v minulosti. I přes velký rozmach grilování na plynu si titul nejoblíbenějších zahradních grilů stále drží klasické kotlové grily na dřevěné uhlí nebo brikety. Důvodů, proč si venkovní grily na dřevěné uhlí stále drží dominantní postavení na trhu, je hned několik. Rozhodně nelze zamlčet fakt, že kotlové grily jsou cenově nejdostupnější. Zatímco ceny i těch nejlevnějších plynových i elektrických grilů se pohybují v řádech tisíců, nejlevnější gril na dřevěné uhlí seženete za pár stovek.  Až na několik výjimek jsou kotlové grily oproti těm plynovým podstatně menší a tím pádem i skladnější´. Takže není problém vyrazit s rodinou autem na dovolenou a do kufru si dát zahradní gril na dřevěné uhlí. V neposlední řadě se na dominantním postavení kotlových grilů podílí i ta tolik zažitá mantra o steaku na uhlí a na plynu, a to navzdory výrokům řady profesionálních kuchařů, kteří tento mýtus při své promluvě ke grilovací veřejnosti již několikrát vyvraceli.

Guláš na grilu, lívance na grilu…to jsou dneska věci

Jedním z trendů, který se rozšířil mezi většinu výrobců zahradních grilů, je nabízet zákazníkům co nejširší uživatelské rozhraní a možnost připravit na grilu v podstatě jakékoli jídlo, které dokážete uvařit v běžné kuchyni. Aby to bylo možné, vyvinuli výrobci grilů speciální rošt s vyjímatelnou kruhovou častí, která se pak nahrazuje různými komponenty, které lze využít k přípravě jídel, která by na normální roštu nešla připravit ani náhodou, nebo jen nekvalitně, či s velkými potížemi. Za příklad může posloužit třeba litinový hrnec, ve kterém můžete uvařit guláš, nebo upéct buchtu. Nebo třeba nízká litinová pánev, kterou lze využít například k přípravě snídaňových jídel, jako jsou volská oka, míchané vajíčka, lívance nebo palačinky apod. Nabídky rozšiřujících doplňků jsou u většiny výrobců široké, ale nijak zvlášť se od sebe neliší. Mezi rozšiřujícími komponenty spolehlivě najdete hned u několika výrobců grilů kámen na pizzu, stojan na kuře nebo asijskou wok pánev, či speciální mřížku na grilování steaků. Najdou se však i originály jako je pánev na valencijskou paellu, stojan na bůček nebo třeba vaflovač kombinovaný s toustovačem. Vyměnitelný střed mají obvykle rošty na grily na dřevěné uhlí, případně plynové grily. Do elektrických grilů se rošt s vyjímatelným středem prakticky nedává.

Malé grily do města

Se stále se zvětšující popularitou grilování roste také počet grilovacích nadšenců, kteří ať už z těch nebo oněch důvodů nemohou grilovat na pohodlí své zahrady. A tato skupina v sobě skrývá obrovský potenciál. V reakci na to se v průběhu posledních deseti let objevila na trhu celá řada povětšinou plynových nebo elektrických grilů, které se vejdou i na ten nejprťavější balkon v paneláku nebo činžovním domě. Patří sem různé typy stolních grilů, balkonové grily pro zavěšení na zábradlí atp.  V letošním roce pak přišly na trh elektrické grily Pulse od firmy Weber, které byly vyrobeny přímo pro použití ve městě a otevírají tak novou dimenzi městského grilování. I to je doklad toho, jak v posledních letech uvažují výrobci grilů. Skupina grilovacích nadšenců, kteří si nemůžu dopřát luxusu grilovat v otevřeném prostoru vlastní zahrady, v sobě totiž skrývá velký potenciál a výrobci grilů by byli hloupí, kdyby aspoň nějak na rostoucí poptávku po malých nečoudících grilech nereagovali. Na trhu se tak můžeme setkat s balkonovými grily, které se díky skromnějším rozměrům vejdou i na malý panelákový nebo činžákový balkon. Pro zvlášť stísněné balkony se vyrábí i grily, které se dají pověsit na balkonové zábradlí, takže pak nezabírají skoro žádné místo, mají optimální pracovní výšku, takže k nim nemusíte přikupovat žádný stolek, podložku nebo stojan.

Vypadá to spíš jako venkovní kuchyně než gril

Grilování je zábavou pro stále větší okruh lidí z nejrůznějších sociálních vrstev a tak zákonitě roste poptávka nejen po levných, praktických grilech, ale zájem je i o nadupané mašiny s co možná nejbohatším příslušenstvím, které v laických očích připomínají víc venkovní kuchyň než zahradní gril. A opravdu, řada velkých plynových grilů se skutečně svými rozměry i výbavou venkovních kuchyním vyrovná. Typickou ukázkou je třeba plynový gril Genesis II S-640 od firmy Weber. Velký, mimořádně výkonný gril s bohatým příslušenstvím a se šesti nerezovými hořáky, na kterém není problém připravit na jeden zátah steaky nebo jiné pohoštění pro 15 až 20 lidí naráz. Prostě kolos, který by zvládnul i plný restaurační provoz.

Za zdravější grilování

Prolistujete-li si katalog některého z předních výrobců grilů a začtete se do podrobného popisu některého z moderních (obvykle plynových) grilů, můžete se vsadit, že tam alespoň jednou bude zmíněno zdraví. A to ve spojitosti s krycími lištami na plynové hořáky. Při grilování se totiž z masa vypéká tuk a grilovací šťávy, jejichž spálením vznikají zdraví škodlivé karcinogenní látky. Aby k vzplanutí vypečeného tuku a grilovacích šťáv nedocházelo, jsou hořáky plynových grilů chráněny kovovými kryty, které zachytí většinu tuku a šťáv (odpaří se) a zbytek steče do misky pod grilem. Výrobci grilů si asi vykalkulovali, že bude výhodnější přiznat určitou škodlivost grilování a něco proti tomu dělat, než tvrdit, že je grilování nejzdravější způsob úpravy masa, potažmo ostatních jídel a při problémech pak strčit hlavu do písku. Jiné grily, například grily do francouzské firmy Campingaz zase využívají systém bočních keramických hořáků, do který se tuk a vypečené šťávy nedostanou vůbec

Co bude dál?

Těžko odhadovat, kam budou grilovací trendy směřovat v budoucnu, když už teď mají grily prakticky všechny možné vychytávky, které by mohly mít. Ale dá se očekávat, že se ještě prohloubí propojení s chytrými telefony, přibydou nějaké další technologické vychytávky, zlepší se výkon, sníží spotřeba apod. Ale podobně šokující novinky, jako byly třeba digitální termosondy propojitelné s chytrým telefonem, nejsou v nejbližší době, minimálně na území ČR, příliš pravděpodobné. Nicméně lze konstatovat, že modernizace a kultivace českého grilování byla v první fázi úspěšná a je jen na nás, jak se ke grilování v budoucnu postavíme.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více