Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdroj: Michael Fallon, Unsplash.com
Zdroj: Michael Fallon, Unsplash.com

Teplé ponožky, dobrá kniha, čaj nebo káva a k tomu? Ještě teplý domácí skořicový šnek! Pochoutka, kterou s mírnými lokálními obměnami milují od Švýcarska po Švédsko, je aktuálním hitem pražských kaváren, ale s naším receptem krok za krokem ji zvládnete upéct i doma.

Dokonalí skořicoví šneci

Ve Švédsku jim říkají Kanellbular, ale známe jsou rovněž pod názvem Švýcarsky. Skořicové šneky se těší čím dál větší oblibě, protože je relativně jednoduché a levné je připravit. V době, kdy v supermarketu koupíte libovolné hotové těsto, zvládne tuhle sladkou svačinku nebo moučník opravdu každý kuchař i kuchařinka. Pokud to chcete zkusit poctivě a úplně na vlastní triko, také to není nic nemožného. Vyzkoušejte následující recept a uvidíte, že to půjde a výsledek bude skvělý!

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 240 ml vlažného mléka
  • 70 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 560 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 4 g skořice

Na náplň:

  • 120 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 11 g skořice

Na polevu:

  • 160 g moučkového cukru
  • 8 g másla
  • 30 ml mléka
  • 1 lžička javorového sirupu

Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Do větší mísy dáme cukr a přidáme mléko a rozpuštěné máslo. Důkladně promícháme. Přidáme sušené droždí, tentokrát promíchám jemně. Směs zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočívat asi 15 minut. Poté do ní přidáme 420 g hladké mouky, vejce, sůl a skořici. Hnětením pak vypracujeme mírně lepivé těsto. Tip: Pokud se na to necítíte a máte kuchyňského robota, můžete jej použít, dejte si na něj hnětací hák. Nakonec přisypeme zbytek mouky a dále hněteme, cca 5 minut. Výsledné těsto by se mělo odlepovat od stěn mísy. Hotové jej přendáme do mísy čisté a necháme ho cca dvě hodiny kynout s tím, že po hodině jej rukou propracujeme.

Když je těsto správně odležené, vyklopíme jej na pomoučenou pracovní plochu nebo vál a vyválíme ho na obdélník o rozměrech zhruba 30 na 50 cm. Ten potřeme rozpuštěným máslem, posypeme bohatě třtinovým cukrem a nakonec skořicí. Tip: Milovníci čokolády mohou přidat ještě kakao, půl na půl v poměru ke skořici. Takto naplněné těsto opatrně smotáme do rolády a z té odkrajujeme kousky široké cca 3 cm. Opatrně je z válu přendaváme do připraveného pekáče vytřeného máslem. Můžeme je klást těsně k sobě, není to problém. Pekáč znovu přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut odpočívat.

Mezitím si předehřejeme troubu na 190°C. Než šneky strčíme do trouby, můžeme, ale nemusíme je potřít z vrchu vejcem. Šneky pečeme dozlatova, vychází to na 15 - 20 minut. V tomto čase si umícháme polevu z moučkového cukru, rozpuštěného másla a javorového sirupu. Po dopečení šneky polevou polijeme, ale opatrně, je hodně sladká. Tip: Šneky je možné dozdobit nasekanými oříšky, nejlepší jsou pekanové, případně mandle. Po mírném vychladnutí podáváme. Vynikající!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům