Skořicové šneky

chute-sveta.cz Kuchařka: chute-sveta.cz

Doba přípravy: 4 hodiny + 35 minut 12 porcí Moučníky , Kynuté 0 názorů

Suroviny

Na těsto:
25 -30 g čerstvého droždí
(trochu víc, než půlka kostky)
3/4 hrnku (180 ml) teplé vody
1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
1 ČL soli
1/4 hrnku (60 ml) podmáslí
1 vejce
1/3 hrnku (80 ml) rostlinného oleje
4,5 hrnku (560 g) hladké mouky
na náplň:
1/2 hrnku (113 g) másla změklého
1,25 hrnku (250 g) hnědého třtinového cukru
2,5 PL mleté skořice
2 PL kukuřičného škrobu
na polevu:
56 g smetanového sýra např. Philadelphia, pokojové teploty
1/4 hrnku (56 g) másla změklého
1 KL vanilkového extraktu
1/2 PL kukuřičného sirupu
1 KL čerstvě vymačkané citrónové kůry
1,25 hrnku (156 g) moučkového cukru
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: do mísy kuchyňského robotu nalijeme teplou vodu, přidáme 1 PL krupicového cukru a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme stát cca 10 minut, dokud droždí nezačne "pracovat."

  2. Potom nasadíme na robot hnětací hák, přidáme zbývající cukr a sůl a promícháme.

  3. V malé míse smícháme podmáslí, oleo a vejce a řádně prošleháme, až se všechny suroviny spojí. Nalijeme do mísy kuchyňkého robotu ke směsi droždí. Promícháme.

  4. Začneme postupně přidávat mouku. Nejdříve 2 hrnky (250 g) a promícháme na nízký stupeň, dokud se mouka nevstřebá. Následně přidáme 1 hrnek (125 g) a promícháme. Potom už začneme dávat pozor a budeme přidávat jen po 1/2 hrnku (60 g). Těsto by mělo být lehce lepkavé, ale ne tak lepkavé, aby se lepilo na prsty, když na něj sáhnete. Těsto začnete pořádně hníst - na vyšším stupni, až je pořádně uhnětené, cca 5 minut. Uhněteme vláčné těsto.

  5. Těsto vložíme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout, cca 1-2 hodiny.

  6. Náplň: všechny suroviny smícháme v misce.

  7. Příprava šneků: jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat šneky.

  8. Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme z něho obdélník velikosti 50 cm na 60 až 70 cm.

  9. Rovnoměrně na něj namažeme změklé máslo, posypeme skořicovou směsí a lehce uválíme válečkem.

  10. Těsto pevně srolujeme a srolované nakrájíme na 12 kousků, cca 3 cm široké (podle délky válečku).

  11. Zapékací mísu (nebo hluboký pečící plech), ideálně velikosti 35 x 25 cm vyložíme pečicím papírem.

  12. Nařezané šneky do něj naskládáme tak, aby se jen velmi lehce nebo vůbec dotýkaly. Přikryjeme volně utěrkou a necháme opět vykynout, cca 1 hodinu.

  13. Mezitím předehřejeme troubu na 180°C.

  14. Vykynuté šneky pečeme cca 35 - 45 minut. Pokud začnou šneky brzy tmavnout, položíme na ně volně alobal nebo pečící papír.

  15. Poleva a dokončení: V míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixerem) ulšeháme máslo se smetanovým sýrem, přidáme vanilku, sirup a citrónovou šťávu. Prošleháme.

  16. Postupně vmícháme moučkový cukr. Řádně prošleháme, cca 5 minut na středním stupni.

  17. Polovinu připravené polevy nalijeme na z trouby vytažené šneky (poleva proteče dovnitř). Šneky necháme lehce vychladnout, cca 20 minut a nalijeme na ně zbývající polevu. Ta by měla již zůstat na šnecích.

  18. Podáváme ideálně čerstvé, jen lehce vychlazené.

  19. Uchováváme při pokojové teplotě, cca 2-3 dny nebo v lednici cca 3-5 dní. Pro lepší zážitek necháme v mikrovlnné troubě rozehřát cca 30 vteřin.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 57 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Skořicové šneky

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: skořicové šneky skořicoví šneci nejlepší skořicový šnek recept skoricovy snek poleva na skoricove sneky skoricovi šneci recept na skořicové šneky skořicové šneci skořicový šneci nejlepší skořicový šneci poleva na sneky skořicoví šneci recept nejlepší recept skořicový šnek skoricove sneky bez droždí skořicoví šneci recept kynute skořicoví šneci skoricove šneky s jablky skořicové šneky recept skořicový šnek bez cukru recept nejlepší skořicoví šneci

Zapomněl/a jsem heslo