Dršťková polévka z Jižní Moravy

Colombo65 Kuchař: Colombo65

Doba přípravy: cca 3 hodiny 8 porcí Pokrmy z vnitřností 28 názorů

Suroviny

1 kg hovězích dršťek
6 stroužků česneku
majoránka
2 cibule
1 petržel
1 mrkev
kousek celeru
sůl
pepř
mletá paprika
sádlo
hladká mouka
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. U řezníka si koupíme hovězí dršťky a pokud možno, tak si vybereme všechny povrchové verze (hladké svalové, chlupaté, tenké plástvové). Všechny dršťky ještě vcelku posypeme bohatě solí a promneme. Očistíme od případných nečistot a poctivě opláchneme. Vložíme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme cca 30 minut.

  2. Následně vodu slijeme a ještě jednou zopakujeme vložením do vroucí vody povařením 30 minut a slitím vývaru.

  3. Do třetice již dáme do hrnce studenou vodu, do které vložíme dvakrát převařené dršťky (stále vcelku) a přidáme celou cibuli se slupkou, celou mrkev, petržel, kousek celeru a osolíme. Takto vaříme cca 2-3 hodiny na mírném plameni pod pokličkou dokud dršťky nejsou měkké.

  4. Když jsou dršťky hotové (musí jít promáčknout mezi prsty) tak je vyndáme a necháme vychladnout (můžeme je vložit do mísy se studenou vodou). Vývar přecedíme a necháme si cca 1 litr vývaru. Do hrnce dáme 2-3 lžíce vepřového sádla, vložíme nakrájenou cibuli a jen lehce orestujeme (ne dohněda).

  5. Přidáme 2 lžíce hladké mouky a vytvoříme cibulovou jíšku, kterou zaprášíme 3 lžícemi sladké mleté červené papriky a podlijeme odloženým vývarem z dršťek, který dolijeme v hrnci ještě litrem vody. Rozmícháme dohladka a necháme provařit.

  6. Vychlazené dršťky si nakrájíme na 4-5 cm široké pruhy a krájíme na nudličky o šířce cca 0,5 cm a vše pak přidáme do samotného základu, který se nám provařuje. K závěrečnému dochucení použijeme 6 na jemno rozetřených stroužků česneku se solí a necháme ještě 10 minut provařit.

  7. Polévku vypneme a do polévky vložíme mezi dlaněmi nadrolenou hrst majoránky pro příjemné „ovonění“ a dle potřeby dochutíme mletým černým pepřem, promícháme a necháme tzv. dojít.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 301 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dršťková polévka z Jižní Moravy

  • miroslava miroslava(neregistrovaná)

    Manžel koupí u řezníka 10 kilo dršťek uvaří v několika vodách a potom očistí ,nakrájí na nudličky a dá je do sáčku a zamrazí.Tak je má na několik polévek a to hlavně v zimě.:-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jana: a jak ji děláte? To dršťky přecedíte a vyhodíte?

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Držkovou mám velmi ráda,ale bez těch dršek :yes:

    Odpovědět

  • evauff evauff

    ... dršťky vařím v tlakovém hrnci - také 3x ... ale už se mi stalo, že chemicky chutnaly i ty od řezníka a nejen ty pokrájené ze supermarketu ... když jsme nesehnali hovězí dršťky, tak jsem koupila alespoň vepřové žaludky a také se z nich dá uvařit dobrá polévka ... sice moc nepoužívám masox, ale do dršťkovky ho dávám (při tom všem nepořádku vařím větší množství a po vychladnutí dám polévku do mrazáku)

    Odpovědět

  • mag-da-lena mag-da-lena

    Super polopaticky popsaný postup! Až jednou překonám nechuť k čerstvým dršťkám, tento recept mám přichystaný v "Oblíbených". :yes:

    Odpovědět

  • Vašek Vašek(neregistrovaný)

    Nejlepší polévka na světě i teď bych si jí z chutí dal !

    https://www.jednorazoveodevy-haccp.cz/

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Mmelinda:to je pravda,jednou jsem koupila chlazené předvařené a i když byly krásně bílé,tak hrozně páchly,že se to nedalo jíst.
    Takže jen čerstvé.:-K

    Odpovědět

  • Mmelinda Mmelinda

    ...nádhera. Dělám ji stejně už spoustu let a vždycky rovnou v tom největším hrnci, který doma mám, jen bez té kořenové zeleniny. Kdysi jsem zkoušela a přišla mi sladká, nebylo to prostě ono. A nikdy nekupuji už předvařené, vždy jen čerstvé a pěkně si je sama připravím - sice smrádek, ale pak blahoučko ;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Je skvělá :-p přidala jsem fotku.

    Odpovědět

  • mekanik mekanik(neregistrovaný)

    ta je perfektní.je vidět i z obrázku,že je super

    Odpovědět

  • terka 1 terka 1

    Právě jsem dovařila, je opravdu vynikající a co teprve zítra. Boík udělen a přidávám si do oblíbených:-K

    Odpovědět

  • max max(neregistrovaný)

    teda ta je:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • simona2 simona2

    proti zápachu při vaření přidávám citronovou šťávu:-))

    Odpovědět

  • Mila z Canady Mila z Canady(neregistrovaný)

    Jo, taky nekdy pridavam uzene zebirko, nebo kuzi z uzeneho masa i klobasku.:-K:-p

    Odpovědět

  • Mila z Canady Mila z Canady(neregistrovaný)

    My ji mame radi se zeleninou. Drive jsem smazila zeleninu s cibuli, pak zvlast jisku do ktere jsem, kdyz uz byla trochu vychladla pridala papriku. Ale to byl dvoji omastek, takze ted uz delam jen jisku s cibuli a s paprikou a zeleninu (nastrouhanou na hrubo) davam do vyvaru az kdyz zavaruji jisku. Cesnekem nesetrim, pridam i trochu palive papriky. Bovril (Masox) na dochuceni. Samozrejmne majoranku, pepr, se soli jsem opatrna, Masox je dost slanej. My tu v Canade mame tu vyhodu, ze drstky uz jsou velice dobre vyprany (vycisteny), takze vubec vodu neslevam. Ja totiz tuhle polevku varim z 10kg drstek v zavarovacim hrnci hlavne v zime. No a pak si ji zamrazuju a mam ji ready i kdyz je horko a nechce se mi varit. Tuhle polivku jsem se naucila kvuli manzelovi, ja ji nikdy moc nemusela. Ale ted je nejlepsi, kterou jsem kdy jedla!! Ejoy! :-p:-8:-K

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: hovězí drštky jak dlouho vařit dršťky držťky co to jsou hovězí dršťky praní drštěk polévka z hovězích dršťek hovězí dršťky recepty hovězí držťky hovězí dršťková polévka drštková polévka recept hovězí dršťky recept hovězí drštky polévka jak varit dršťky dršťková polévka jak vařit držtky jak varit hovezi drstky drštková polévka z hovězích drštěk hovězí drštková nejlepší dršťková polévka praní hovězích drštěk

Zapomněl/a jsem heslo