Dršťková polévka z Jižní Moravy

Colombo65 Kuchař: Colombo65

Doba přípravy: cca 3 hodiny 8 porcí Pokrmy z vnitřností 28 názorů

Suroviny

1 kg hovězích dršťek
6 stroužků česneku
majoránka
2 cibule
1 petržel
1 mrkev
kousek celeru
sůl
pepř
mletá paprika
sádlo
hladká mouka
Recept si zatím oblíbilo 32 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. U řezníka si koupíme hovězí dršťky a pokud možno, tak si vybereme všechny povrchové verze (hladké svalové, chlupaté, tenké plástvové). Všechny dršťky ještě vcelku posypeme bohatě solí a promneme. Očistíme od případných nečistot a poctivě opláchneme. Vložíme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme cca 30 minut.

  2. Následně vodu slijeme a ještě jednou zopakujeme vložením do vroucí vody povařením 30 minut a slitím vývaru.

  3. Do třetice již dáme do hrnce studenou vodu, do které vložíme dvakrát převařené dršťky (stále vcelku) a přidáme celou cibuli se slupkou, celou mrkev, petržel, kousek celeru a osolíme. Takto vaříme cca 2-3 hodiny na mírném plameni pod pokličkou dokud dršťky nejsou měkké.

  4. Když jsou dršťky hotové (musí jít promáčknout mezi prsty) tak je vyndáme a necháme vychladnout (můžeme je vložit do mísy se studenou vodou). Vývar přecedíme a necháme si cca 1 litr vývaru. Do hrnce dáme 2-3 lžíce vepřového sádla, vložíme nakrájenou cibuli a jen lehce orestujeme (ne dohněda).

  5. Přidáme 2 lžíce hladké mouky a vytvoříme cibulovou jíšku, kterou zaprášíme 3 lžícemi sladké mleté červené papriky a podlijeme odloženým vývarem z dršťek, který dolijeme v hrnci ještě litrem vody. Rozmícháme dohladka a necháme provařit.

  6. Vychlazené dršťky si nakrájíme na 4-5 cm široké pruhy a krájíme na nudličky o šířce cca 0,5 cm a vše pak přidáme do samotného základu, který se nám provařuje. K závěrečnému dochucení použijeme 6 na jemno rozetřených stroužků česneku se solí a necháme ještě 10 minut provařit.

  7. Polévku vypneme a do polévky vložíme mezi dlaněmi nadrolenou hrst majoránky pro příjemné „ovonění“ a dle potřeby dochutíme mletým černým pepřem, promícháme a necháme tzv. dojít.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 307 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dršťková polévka z Jižní Moravy

  • miroslava miroslava(neregistrovaná)

    Manžel koupí u řezníka 10 kilo dršťek uvaří v několika vodách a potom očistí ,nakrájí na nudličky a dá je do sáčku a zamrazí.Tak je má na několik polévek a to hlavně v zimě.:-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jana: a jak ji děláte? To dršťky přecedíte a vyhodíte?

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Držkovou mám velmi ráda,ale bez těch dršek :yes:

    Odpovědět

  • evauff evauff

    ... dršťky vařím v tlakovém hrnci - také 3x ... ale už se mi stalo, že chemicky chutnaly i ty od řezníka a nejen ty pokrájené ze supermarketu ... když jsme nesehnali hovězí dršťky, tak jsem koupila alespoň vepřové žaludky a také se z nich dá uvařit dobrá polévka ... sice moc nepoužívám masox, ale do dršťkovky ho dávám (při tom všem nepořádku vařím větší množství a po vychladnutí dám polévku do mrazáku)

    Odpovědět

  • mag-da-lena mag-da-lena

    Super polopaticky popsaný postup! Až jednou překonám nechuť k čerstvým dršťkám, tento recept mám přichystaný v "Oblíbených". :yes:

    Odpovědět

  • Vašek Vašek(neregistrovaný)

    Nejlepší polévka na světě i teď bych si jí z chutí dal !

    https://www.jednorazoveodevy-haccp.cz/

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Mmelinda:to je pravda,jednou jsem koupila chlazené předvařené a i když byly krásně bílé,tak hrozně páchly,že se to nedalo jíst.
    Takže jen čerstvé.:-K

    Odpovědět

  • Mmelinda Mmelinda

    ...nádhera. Dělám ji stejně už spoustu let a vždycky rovnou v tom největším hrnci, který doma mám, jen bez té kořenové zeleniny. Kdysi jsem zkoušela a přišla mi sladká, nebylo to prostě ono. A nikdy nekupuji už předvařené, vždy jen čerstvé a pěkně si je sama připravím - sice smrádek, ale pak blahoučko ;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Je skvělá :-p přidala jsem fotku.

    Odpovědět

  • mekanik mekanik(neregistrovaný)

    ta je perfektní.je vidět i z obrázku,že je super

    Odpovědět

  • terka 1 terka 1

    Právě jsem dovařila, je opravdu vynikající a co teprve zítra. Boík udělen a přidávám si do oblíbených:-K

    Odpovědět

  • max max(neregistrovaný)

    teda ta je:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • simona2 simona2

    proti zápachu při vaření přidávám citronovou šťávu:-))

    Odpovědět

  • Mila z Canady Mila z Canady(neregistrovaný)

    Jo, taky nekdy pridavam uzene zebirko, nebo kuzi z uzeneho masa i klobasku.:-K:-p

    Odpovědět

  • Mila z Canady Mila z Canady(neregistrovaný)

    My ji mame radi se zeleninou. Drive jsem smazila zeleninu s cibuli, pak zvlast jisku do ktere jsem, kdyz uz byla trochu vychladla pridala papriku. Ale to byl dvoji omastek, takze ted uz delam jen jisku s cibuli a s paprikou a zeleninu (nastrouhanou na hrubo) davam do vyvaru az kdyz zavaruji jisku. Cesnekem nesetrim, pridam i trochu palive papriky. Bovril (Masox) na dochuceni. Samozrejmne majoranku, pepr, se soli jsem opatrna, Masox je dost slanej. My tu v Canade mame tu vyhodu, ze drstky uz jsou velice dobre vyprany (vycisteny), takze vubec vodu neslevam. Ja totiz tuhle polevku varim z 10kg drstek v zavarovacim hrnci hlavne v zime. No a pak si ji zamrazuju a mam ji ready i kdyz je horko a nechce se mi varit. Tuhle polivku jsem se naucila kvuli manzelovi, ja ji nikdy moc nemusela. Ale ted je nejlepsi, kterou jsem kdy jedla!! Ejoy! :-p:-8:-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: hovězí drštky jak dlouho vařit dršťky držťky drštková polévka recept co to jsou hovězí dršťky praní drštěk hovězí dršťky recepty hovězí dršťková polévka polévka z hovězích dršťek dršťková polévka z předvařených hovězí držťky hovězí drštky polévka hovězí dršťky recept dršťková polévka jak varit dršťky jak vařit držtky jak varit hovezi drstky recept drštková polévka drštková polévka z hovězích drštěk jak dlouho vařit držťky

Zapomněl/a jsem heslo