Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kupte si obě naše kuchařky za 449 Kč (ušetříte 129 Kč)!

Do obchodu

Štrůdl jako od babičky: Recepty, se kterými hravě zvládnete jeho sladkou i slanou variantu
Zdroj: 1974andrea, Toprecepty.cz

Každý tu vůni známe; tu vůni pečených jablek a skořice, která natolik nezaměnitelná, že každý hned s jistotou ví, že si jde do kuchyně pro nefalšovaný štrůdl. Dalo by se ale říct, že kolik je lidí, tolik je různých štrůdlů. Někdo ho rád s ořechy, někdo s rozinkami, všichni se ale shodnou, že štrůdlem nepohrdnou. Poradíme vám, jak zvládnout jeho tradičně sladkou, ale i stále oblíbenější slanou variantu.

Z Rakouska až na náš stůl

Že je štrůdl naše rarita? Omyl! Slovo štrůdl pochází z německého „Strudel“, které je odvozeno od středověkého slova vír. Nejstarší nám známý recept na štrůdl pochází z roku 1697 a tento rukopis je uložen v radniční knihovně města Vídeň.

Ať už se jedná o sladkou nebo slanou variantu vrstveného pečiva s náplní uvnitř, štrůdl získal popularitu v 18. století díky rozpínavosti Habsburské monarchie. Rakouská kuchyně byla po staletí formována a ovlivňována všemi národy, se kterými monarchie přišla do styku. Konkrétně štrůdl můžeme připodobnit k baklavě původem z Osmanské říše, která se do zemí pod nadvládou vznešených Habsburků dostala přes Maďarsko (tehdejší Uhry). Štrůdl je nejčastěji spojován s Rakouskem, tradičním zákuskem se však stal na celém území bývalé monarchie.

Nejčastějším typem je ten klasický, který známe od babiček – plněný jablky, často se však objevují i slané varianty. Rakušané jsou na štrůdl náležitě hrdí. Společně s vídeňským řízkem a tafelspitzem ho považují za svůj národní pokrm.

Sladká varianta

  • 500 g hladké mouka
  • 250 g hery 
  • 2 čajové lžíce citronové šťávy nebo octa
  • 0,25 lžička sůl
  • 1ks vejce
  • 1 ks žloutek
  • 1 kg jablek
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • 60 g bílého nebo třtinového cukru
  • Kokos a skořice dle chuti
  • Vlašské ořechy
  • 0,13 l vlažné vody

Z mouky, másla, vajec, vody a octa zaděláme těsto, do kterého nezapomeneme dát špetku soli. Těsto rozdělíme na 3 stejné části a necháme chvíli odležet v lednici. Mezitím si nastrouháme nahrubo asi 1 kg jablek bez slupky. Každou část těsta rozválíme v podlouhlý obdelník a na každý rozprostřeme jablka asi v půl centimetrové vrstvě tak, že 2 cm od krajů a 3 cm od vzdálenějšího konce zůstanou bez jablek. Každou třetinu posypeme jedním vanilkovým cukrem, je-li třeba přisladíme ještě cukrem, dle chuti poprášíme skořicí, kokosem a přidáme mleté (nebo drcené) vlašské ořechy. Zavineme od nejbližšího konce a opatrně přeneseme na pekáč (nevymazaný, nevystlaný papírem). Opakujeme se všemi třemi záviny. Štrůdl není nutno potírat vejcem. Pečeme na 180° 15 minut, poté stáhneme na 150° a dopečeme.

Snadná slaná varianta z listového těsta

  • 1 balení listového těsta
  • 20dkg šunka
  • 5 dkg sýra
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • česnek
  • kečup
  • oregano
  • kmín nebo paprika

Listové těsto rozválíme na tenký plát, který potřeme česnekem vymíchaným v kečupu. Posypeme oreganem nebo kořením podle vlastní chuti, poklademe plátky šunky, sýra a posypeme syrovou nakrájenou cibulí. Zavineme a pomažeme vejcem. Můžeme posypat oreganem, paprikou nebo kmínem. Pečeme při 200 stupních, dokud těsto nezezlátne.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům