Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte tatrankové pracny? Čtyři druhy suchého cukroví, které musíte zkusit
Zdroj: Sinbye, Toprecepty.cz

Začátek adventu je co do pečení spojen nejen s perníčky a tradičním lineckým, ale i s dalšími druhy suchého cukroví. Suché cukroví potřebuje minimum surovin a času, přitom s ním jde udělat spoustu parády. Vyzkoušejte třeba ořechové kuličky nebo tatrankové placky a uvidíte, jak všem v rodině na svátky zachutnají!

1. Krémové ořechové kuličky

Krém umíchejte ze 125 gramů másla, dvou lžic rumu a čtyř lžic kakaa. Pak ho uložte do lednice. Utřete máslo 150 gramy moučkového cukru. Přisypte tři lžíce kakaa, 300 gramů mouky a 150 gramů ořechů. Teď už jen stačí udělat důlky do formiček s těstem, abyste měli kam dát krém, a 10 minut péct cukroví v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Po vychladnutí vyklepněte a spojte.

2. Vlašské pusinky

Vyzkoušejte taky vlašské pusinky - křupavé na povrchu a pěkně mazlavé uvnitř! 200 gramů namletých ořechů opražte na pánvi. Pozor, ta musí být bez oleje i vody, prostě naprosto suchá! Ze třech bílků a trochy soli ušlehejte pevný sníh a postupně do něj nasypte 200 gramů moučkového cukru a jeden balíček vanilkového cukru (můžete ho nahradit i vanilkovým extraktem). Nastrouhejte najemno asi 100 gramů bílé čokolády a smíchejte s ořechy, následně se sněhem. Pak udělejte větší lžící na plech hroudičky, tak akorát k lehkému přimáčknutí holubičkami z vlašských ořechů. Nastavte troubu na 160 stupňů a pečte 20 minut. Nechte vychladnout a z plechu sundejte klidně až druhého dne.

3. Tatrankové pracny

Pracny navzdory svému názvu vůbec nejsou pracné! Udělejte si tatrankové pracky ze čtyř tatranek, půlky hrníčku prosáté mouky, cukru a jednoho vejce. K těmto ingrediencím pomalu přimíchejte 250 gramů másla a nechte ho odpočinout v lednici. Potom stačí trhat kousky těsta a vykládat s ním tukem vytřené formičky. Jakmile upečené těsto vytáhnete z trouby, vyklepněte ho z formičky a ještě teplé obalte ve směsi vanilkového a moučkového cukru. A máte hotovo!

4. Hrnečkové kokosky

Vyšlehejte dva bílky do pevného sněhu - to znamená, že když otočíte mísu, stále v ní drží. Pokud ho neuděláte pořádně, kokosky se vám roztečou do podivných placek. Po malých dávkách přisypte polovinu hrnku moučkového cukru. Jakmile je sníh zase pevný, přidejte druhou půlku hrníčku cukru a hrnek kokosu. Vznikla vám pevná hmota? Výborně! Je řídká? Šlehali jste málo a můžete začít znova… Povedené hroudičky na pečícím papíru dejte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a nechte je tam, dokud nebudou mít lehce zlatavou barvu.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více