Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dnes uvařit?

Hezké odpoledne všem.
Veronika.Hrozna: a já zase závidím Tobě nějakou tu zvěřinu, sice ne plný mrazák, ale pár kousků bych brala. Letos byl Petr pozvaný na divočáka, tak mi také kousek na ochutnání přinesl - mňam.

hazel: Stáni sumeček je keříkovec červenolemý, třeba je v Kanadě známý pod tímto jménem.
Dám sem 2 odkazy stránek společností, které se chovem sumečka zabývaj
www.mzanyas.cz/zivocisna-vyroba/sumecek-africky/
www.farmiafood.cz/blog/sumecek-africky-dobyva-ceske-kuchyne/
Škoda, že nebydlíme blíž 😀

kimlo: 😁 Ďakujem, že si to takto vyriešil. Želám všetko dobré👍.

Nadja: pridávam príspevok od Júlie asi spred takmer roka:
kimlo: Pstruha ja najskôr potriem marinádou z olivového oleja, citróna a lyžičky korenia na ryby. Do brušnej dutiny dám kúsok byliniek- rozmarín, tymian, petržlenovú vňať a nechám asi hodinku marinovať. Zmiešam hladkú múku, červenú papriku a čierne korenie a v tejto zmesi pstruha obalím a vysmažím na panvici v oleji. Toho, čo je na obrázku som robila v teplovzdušnej fritéze. Na povrchu som ho pred prípravou vo fritéze ešte trošku postriekala olejom a do bruška som vložila k bylinkám kúsok studeného masla.

Ja som dostal pstruhy od kamaráta, rybára, chytené u nás na potoku. Piekol som ich v keramickom pekáči vo vyhriatej rúre pri 180st asi 10-12 min, podľa veľkosti. V bruchu mali zväzok medovky, tymiánu a ligurceka. Pridávam foto.

Zdravím dievčatá, u nás pokračujú slnečné a veľmi teplé dni. Mám nejaké povinnosťami naplnené dni, ani sa nestíham zastaviť ( alebo som už jednoducho pomalá a všetko mi dlhšie trvá😁) Včera som sa konečne dostala ku kaderníčke, tak som zasa nevarila a cestou domov som si kúpila párance so zemiakmi a slaninou ( neberiem si k nim smotanu, tak predávajúci slaninou nešetril😉), ani som ju všetku nezjedla. Dnes som si urobila sumčeka, pečené zemiaky s cibuľou a uhorkový šalát s čiernymi olivami a so smotanou. Večer idem na divadelné predstavenie, tak večera bude už len banán. Dievčatá, ešte k tomu pstruhovi. Ryby ja mám rada , ale že by som bola odborník na ich prípravu by som si netrúfla povedať, to skôr dievčatá, čo majú doma rybárov a spracúvajú úlovky. Môj recept na pstruha tu nenájdete. Pstruha upravujem rada, chutí nám a už viackrát som tu zdieľala foto. Asi pred rokom ma požiadal v príspevku kimlo, aby som napísala, ako som pstruha robila a ja som mu aj v tejto rubrike napísala postup. Teší ma, že vyskúšal a chutilo mu. Ja osobne pečiem pstruha celého, aj s hlavou, lebo podľa očí kontrolujem pri kúpe čerstvosť a pri pečení podľa očí sledujem, kedy je dobre prepečený, to som sa naučila u rybárov. Dobre upečeného pstruha otvoríte, chytíte za chvost a jednoduchým ťahom oddelíte chrbticu aj s kosťami a zostane vám čisté mäsko. Všeobecne k rybám by som však chcela uviesť, že každý druh vyžaduje svoj prístup, aby vynikla jeho chuť, to som sa naučila na dovolenkách s rybármi. Kapor je bahnitá ryba a po vylovení sa musí nechať vyplávať v čistej vode, aby sa vyčistil a pred kuchynskou úpravou je dobré namočiť kapra do mlieka. Rybári riedili mlieko s vodou a niektorí prihodili aj rozpučený cesnak. Ja mám rada kapra vysmaženého v trojobale a pokvapkaného citrónom. Zubáč/candát je najkvalitnejšia naša ryba, Jeho chuť vynikne, keď sa upečie pokrájaný, len posolený pokvapkaný olejom a v pekáči je treba k nemu pridať množstvo cibule pokrájanej na mesiačiky. Strčí sa do rúry, a potom k nemu stačí dobrý chlieb, ktorý namáčate do výpeku z ryby a cibule a je to delikatesa😋.

hazel: Díky za to "přání", že se to začne plnit!😕 Já pak mám zase celý podzim a zimu vymyslet, co z toho udělat, no hezký! Já závidím, když někdo nemá divočinu a nemusí nic vymejšlet,, jak to vše uvařit.

Hezký den:-K dnes pórková polévka a pečená kuří stehna s bram.kaší a rajčatookurkový salát😋

Hezké odpoledne. Dnes gulášová polévka, smažený květák, brambory a hruškový kompot.

Hezký den, manžel jel na nákup již dneska, protože zítra má Maty na hradě slavnostní rozloučení se základkou, tak se půjdeme podívat.
Já zatím upeču v pečence fleky s uzeným a k nim bude kyselá okurka 😋 :-K.
Ella přijde na oběd o hodinu dřív.

Pekný deň, dnes budeme mať polievku z mletého mäsa s ryžou, cestoviny s omáčkou z cukety a syra.

hazel: sumeček nemá kosti, nepáchne rybinou, zje ho aj môj odporca rýb!

Dobry vecer,
tak u nas zase bez velkeho vareni, salat, smoothie, toast z oriskovym maslem, a moc a moc vody s trochu citronu.
To teplo se u nas nejak usadilo, co je moc to je moc. Brzy letime za synem, doufam ze to pocasi se nebude stehovat s nami. Jsou u oceanu ,tak by to melo byt lepsi.
Marcelko ty livance vypadaji super, minule jsi jsem dala takovy hezky desert-jahodovou roladu, ty mas stale takove dobroty😋
Verunko ta levandule je krasna ,to musi byt vune. Jedna nase znama ji susi,a pak ji zasije do malich polstarku a dava mezi pradlo. Ted mas prestavku s loveckymi dobrotami, no ono to utece a budes plnit mrazak znovu. 😊
Nadie, to jste nekde pekne chytli nejaky bacil, preji Vam at jste z toho oba co nejdrive venku a uzivate si hezke leto na chate.
Verko ja miluji ryby, musim se podivat co to je ten sumecek, uz jak o nem jen pises mam na nej ohromnou chut😁
Tvoji Vendulce jen preji at ji to v praci rychle utika , to je hodne dni s s dvanactkami, a ty jsi hodna maminka, ze ji pomuzes. Hezky to devcata zvladnete.

hazel: bazén je opravdu luxusní, krásný 😊

tara23: Tchýně dávala kapra do osoleného mléka s citronovou šťávou a byl v nálevu 24 hodin v lednici. Její kapr se dal prostě sníst bez zápachu, ale pečlivě vybírala, při nákupu, vždyť říkám rybožrout! Pak nakládala už smaženého kapra, do nějakého kyselého nálevu, ale toho jsem neochutnala.

Děvčata zase mi to nedá. Kapra taky nejím, prostě smrdí. A i jsem ho máčela v mléce... smrdí 😁.
Pstruh je skvělý, ale celého kupuji jen v létě na grilovačku. Jinak kupuji filety, prostředkem filetu jsou drobné kostičky, které manžel pinzetou vytáhne 😀.Dál je výborný candát a pak smažená tmavá treska 😁.
No a top je samozřejmě sumeček, když jsem o něm četla, že ho mají rádi i ti co ryby nejí, protože má oříškovou chut a je naprosto bez kostí. Moc jsem tomu nevěřila, ale měli pravdu, sumeček je prostě nejlepší. Manžel ted v neděli dokonce prohlásil, že kdyby mu někdo před rokem řekl, že si pochutná na rybě, nevěřil by 😁.
A přitom je sumeček poměrně laciný, lacinější než pstruh, nebo candát

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Naposledy jste si prohlédli