Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
25. 4. 2024 Vaření
Ne vždy máme chuť na maso. Přichystejte si výborné brambory s vejci v hořčičné omáčce. Jednoduché aromatické jídlo zvládne každý. Jeho příprava netrvá dlouho a hezky zasytí.
Bezmasá jídla
Vegetariánská strava může spočívat jen v tom, že nejíme maso, ale také mít řadu dalších výjimek v tom, které potraviny konzumujeme. Nemusíme ale být vegetariány, abychom si občas dopřáli výborné jídlo bez masa. I takovéto jídlo může být výživné a chutné a organismu prospěje.
Mezi skvělé ingredience patří brambory a vejce. A nemusí jít jen o brambory s míchaným vajíčkem. Tyto ingredience můžeme ještě propojit se sýrem. Z kombinace brambor a vajec může vzniknout zajímavý oběd nebo večeře. Stačí je například přelít pikantní hořčičnou omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Hořčičná omáčka
Hořčičnou omáčku můžeme připravit v různých variantách podle zvoleného druhu hořčice. S plnotučnou bude jemnější, s hrubozrnnou zase pikantnější, lze použít také aromatickou dijonskou hořčici. Variantou je i domácí hořčice.
Hořčicová omáčka má cibulový základ a po zarestování mouky ho zaléváme vývarem. Ochutíme hořčicí a solí a vaříme 20 minut. Mouka tak bude dobře provařená a pokrm bude lépe chutnat. Vše ještě můžeme dochutit pepřem a cukrem.
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…

Brambory s vejci v hořčičné omáčce
Na pět porcí potřebujete: 500 g brambor, 4 vajec (uvařených natvrdo), 1 cibuli, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky (vrchovaté), 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžičku pikantní hořčice, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany, sůl, mletý pepř a cukr.
Jak na to? Omyté brambory dejte do hrnce s vařící osolenou (plnou lžící) vodou a uvařte je ve slupce doměkka. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. V hrnci ji nechte na másle zesklovatět. Přidejte mouku a po orestování za stálého míchání přilijte vývar. Přidejte hořčici a osolte. Omáčku vařte s občasným mícháním zhruba 20 minut.
Přidejte smetanu, a pokud je omáčka hustá, tak ji můžete zředit vývarem nebo troškou mléka. Dochuťte pepřem a cukrem. Měkké brambory oloupejte a vidličkou rozdělte na větší kousky. Vajíčka oloupejte a nakrájejte je na větší kousky. Na talíře rozdělte brambory a vejce. Vše zalijte horkou omáčkou a můžete podávat.
Náš tip: Z bezmasých jídel si můžete podle následujícího videoreceptu připravit i brambory s cibulí a žampiony:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat mák. Vyzkoušejte tipy a rady
Mák se v Evropě pěstuje už od starověku. Je ale rozdíl mezi technickým a potravinářským mákem. Technický s vyšším podílem alkaloidů se pěstuje v… Číst více
Jak připravit nejlepší makovou náplň do moučníků. Příjemně ji provoní citron, vanilka či rum
Malá semínka máku jsou plná zdraví prospěšné vlákniny, rostlinných tuků a řady živin. Neváhejme si z máku připravit lahodný moučník s výbornou náplní… Číst více
Desatero rad na téma švestky: Připravíte z nich výtečná povidla, skvělý kynutý koláč nebo chutný kompot
Švestky díky jejich sladko-kyselé chuti můžete využít nejen do sladkých koláčů, ale i do omáček, které se hodí např. ke grilovanému masu. Navíc jsou,… Číst více
20 receptů na retro cukroví: Připomeňte si dobroty z dob minulých i současných
Zdravá strava znamená, že cukroví v moderních domácnostech odpovídá trendu moderní doby - snaha je omezit bílou mouku, tuk i cukr a nahradit je něčím… Číst více
Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?
Šišky, noky nebo šudlíky Brambory jsou základem různých pochoutek české kuchyně. Tyto dobroty nám připomínají naše dětství, protože nám je vařily… Číst více
Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky
"Chceš věneček, nebo rakvičku?“ ptá se Rudolf… Číst více
Česká superpotravina jménem mák: Obsahuje víc vápníku než mléko a pomáhá hubnout
Často se honíme za exotickými superpotravinami,… Číst více
Českem s chutí: Dejte si sklářské knedlíky a kubu s výhledem na národní park. Šumava volá!
Kuchyni na Plzeňsku a v jižních Čechách jsme se… Číst více
Retro moučník: Upečte si tu nejlepší omeletu jako od babičky!
Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta… Číst více
Oblíbená sladká jídla s mákem. Které recepty si bez něj nemůžeme představit?
Mák - naše česká superpotravina V obchodech se nově objevují různá semínka, která jsou pro naše zdraví prospěšná (např. chia semínka nebo quinoa),… Číst více