Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

dýňová omáčka a la svíčková
Zdroj: Toprecepty

Dýně jsou symbolem podzimu a jejich obliba stále roste. Nabízí se řada způsobů, jak je zpracovat. Jednou z možností je právě dýňová omáčka jako verze svíčkové. Využijte tuto skvělou zeleninu podle našich tipů.

Proč zvolit dýni do této omáčky

Dýně je velmi variabilní a dá se připravovat na sladko i na slaný způsob. Skvělá je pečená, jako základ na polévku, kompot a v dalších dýňových receptech. Zároveň má dýně málo kalorií, obsahuje hodně vlákniny a také cenné látky karotenoidy, které zbarví pokrm dooranžova. Kromě jiného fungují jako antioxidanty a najdete je třeba i v mrkvi. Pokud milujete svíčkovou omáčku, zkuste ji pro tentokrát připravit z dýně! Také tato verze je krémová, má sladkokyselou chuť i nádech po kořenové zelenině a s klasickou svíčkovou je skoro zaměnitelná..

Náš tip: Podívejte se na videorecept, jak se připravuje klasická svíčková, která se hodí i pro začátečníky.

Co potřebujete na dýňovou omáčku à la svíčková

Na přípravu této omáčky se nejlépe hodí druh dýně Hokkaido, můžete využít i máslovou. Co dalšího budete potřebovat? Na omáčku si připravte: 1 menší dýni, 3 střední mrkve, 1 malý celer, 2 menší petržele, 1 velkou cibuli, cca. 1 l hovězího vývaru (vegetariáni jej mohou nahradit zeleninovým vývarem), 100 g slaniny (lze vynechat), 10 ks pepře, 5 ks nového koření, 2 bobkové listy, máslo, plnotučnou hořčici, citronovou šťávu, kelímek smetany ke šlehání; plátky citronu, šlehačku a brusinky na ozdobu.

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak na přípravu dýňové omáčky

Troubu předehřejte na 180°C. Z dýně vyndejte semena a pak dužinu ostrým nožem nakrájejte na zhruba 2cm kostky. Máte-li dýni hokkaido, nemusíte ji loupat. Mrkev, celer, petržel a cibuli nakrájejte na stejnou velikost. Také slaninu pokrájejte na kostičky. V nádobě s pokličkou, která může do trouby, nejdříve na másle orestujte cibuli, pak přidejte dýni i další zeleninu se slaninou a orestujte je dozlatova. Můžete přidat lžičku třtinového cukru a nechat ji v hrnci zkaramelizovat, podpoří sladkou chuť orestované zeleniny.

Pak vložte do hrnce bobkový list, nové koření, pepř (nejlépe v čajovém sítku nebo v plátýnku, aby se pak koření dobře vybíralo), hořčici a zakápněte citronovou šťávou. Zalijte polovinou vývaru, přiklopte pokličku a dejte do trouby péct zhruba něco přes hodinu. Hotovou zeleninu zalijte trochou vývaru a rozmixujte ji. Směs nalijte do hrnce, přiveďte k varu, přidejte smetanu a rozmíchejte. Pokud nebude vyhovovat hustota omáčky, tak ji nařeďte vývarem, případně dosolte a dochuťte podle potřeby (sůl, pepř, citronová šťáva, hořčice).

Dýňovou omáčku à la svíčková podávejte s knedlíkem (třeba karlovarským) a brusinkovou zavařeninou. Výborná je i s vařeným hovězím masem (hodí se loupaná plec, kýta).

Naše tipy navíc:

  • Chuť podobnou svíčkové zajišťuje koření, slanina a vývar. Maso vlastně ani nepotřebujete a tak významně ušetříte. Vývar můžete použít třeba zbylý z polévky (pro tento účel jej lze uchovávat v mrazničce a využít dle potřeby). Levné kosti na vývar nabízí v akci někdy třeba Globus. 
  • Ještě levnější a zdravější verze je zcela bez masa, pak už se ale chuť omáčky trošku liší, i když stále podobnost zajišťuje skladba koření, citron i hořčice. 
  • Klasickou přílohou jsou pochopitelně knedlíky, ale variabilní a zajímavou přílohou jsou třeba i dýňové noky

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více