Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Komentáře uživatele mzappi

Merylas: Milá Merylas, "kozí" šunky chutnají výtečně, žádná zvláštní příchuť ani vůně. Sklenice o objemu 350ml jsou dostačující, bezpečné (žádná možnost kontaminace). "Zavářela" jsem je při teplotě 77°C 60 min., sklenice jsem vytáhla z automatického zavařovacího hrnce, nechala je stát v kuchyni při pokojové teplotě jeden den a další den jsem je opět vařila při stejné teplotě a času. To proto, aby případné přeživší spory mikroorganismů vyklíčily a já je varem definitivně zničila. Šunka nezměnila barvu a ani chuť šunky, prostě nesmí teplota vystoupat nad 80°C. Sklenice mám uložené v lednici, žádná se nezkazila. Tento rok rozhodně vyrábím znovu. :-)

Merylas: Mnohokrát Vám děkuji za rychlou odpověď... měla jsem už naložené maso. Tři dávky ;-) , jelikož jsme zabíjeli kozlíka a rozhodli jsme se vyzkoušet Váš recept. Jelikož si myslím, že šunka jen z kozlečího by byla nezvyklé chuti, tak jsem k němu dokoupila vepřové plecko. Masa z kýt bylo 1,5kg a to jsem pomlela v robotu. Vepřové nakrájela na kostičky o vel. 1x1cm. Pak jsem se držela Vašeho receptu... nejsem zastánce Pragandy, ale když jsem si přečetla, že Praganda je z 98% sůl, tak zbylo na konzervant a škrob a cukr a ještě jeden sacharid tedy dextrozu 2%. Tak si myslím, že nás to nezabije.
Dříve jsem vařila v šunku v šunkovaru, a aby se to vyplatilo, tak rovnou z kila až kila a půl masa jen se soli (bez Pragandy), medem a nějakým kořeníčkem a mohu říci, že se to muselo velmi rychle sníst. Což se někdy nepovedlo :-((
Od psaní odskakuji do kuchyně, abych hlídala teplotu v zavařovacím hrnci... pro jistotu jsem do hrnce vložila zapichovací teploměr podobný tomu Vašemu. Např.: Hrnec ukazoval 74°C, (teplota byla nastavena na 77°C) a zapichovací teploměr ukazoval 78°C. Ale ta moje "zkouška" teplot se zapichovacím teploměrem je tak trochu směšná... musela bych mít po ruce nějaký laboratorní kalibrovaný teploměr. Samozřejmě hrnec vodu dohříval.
Výsledek mého "bádání" je ten, že teplota vody neklesá tak rychle, i když displej ukazuje nižší teplotu. Takže se snad ukáže, že je automatický hrnec na vaření většího množství šunky (12 kusů 350ml masových sklenic) vhodný.
Ozvu se Vám později, až budeme šunku degustovat ;-) Zatím se mějte krásně. :-K

Dobrý den, děkuji Vám za recept. Sice mám šunkovar, ale ještě staršího typu bez teploměru a tak v něm nerada šunku připravuji a stejně kilo šunky nesníme tak rychle... Mám však otázku na Vaše zavařování šunky, dáváte sklenice do klasického zavařovacího hrnce, kde si hlídáte teplotu sama? A nebo zaváříte v automatickém zavařovacím hrnci s digitálním displejem typu Professor. Nemám jistotu, jestli teplota vody v tomto modernějším hrnci odpovídá teplotě napsané na displeji. Mám strach, aby skutečná teplota nebyla vyšší než těch 80°C. Děkuji Vám za odpověď či radu. mzappi

Dobrý den paní Lucie, chtěla jsem se zeptat, na jakou teplotu mám předehřát troubu? Děkuji Vám za odpověď. Miroslava

Recept: Griliášky
Dobré poledne Magdalenka,
prosím poraďte, kam mám jít oplatky koupit, nebo se dají objednat přes internet? Děkuji Vám za odpověď.

Jani, mnohokrát děkuji za Vaši odpověď, pomohla jste se mi vyhnout "katastrofě". ;-)
Ještě jedna otázka: Myslíte si, že většina hrníčkových receptů je právě pro hrnek 250 ml?

Dobrý den Jani,
jsem na těchto stránkách nováček a Vy jste moje první guru kuchařka, jelikož mne zaujal Váš recept na knedlíky, které se pokusím uvařit co nejdříve. Jen mi prosím prozraďte, jak velký hrnek (objem) mám použít k "vážení". Tuším, že je recept o poměru, ale přece jen není jedno, jestli je hrnek např.: 200 ml nebo 400 ml. Pak je těsto řidší či hustější (přidat vejce nabo mléko?). A protože nevím, jak má těsto vypadat, raději se napoprvé zeptám. Snad si mne všimnete... Zatím přeji pohodový den. Miroslava