Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva

Merylas Kuchařka: Merylas

5 sklenic o objemu 330 ml Studená kuchyně 9 názorů

Suroviny

1200 g vepřového masa - kýta, plec, kotleta bez kosti
15 g soli
10 g Pragandy
1 lžíce tekutého medu
200 ml studené vody
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na menší kousky a zhruba 300 g masa rozkutrujeme v sekáčku potravin. Nemusí se to dělat, ale šunka pak lépe drží. Přidáme sůl smíchanou s Pragandou, med a pořádně, alespoň 20 minut důkladně hněteme. Pak přidaváme po částech studenou vodu a vždy zase prohněteme. Dá se použít i robot s hákem, ušetříme čas i námahu. Promíchanou směs uložíme do skleněné vzduchotěsné mísy a necháme 24 - 48 hodin v chladničce odležet. Jednou můžeme promíchat.

  2. Odleželou masovou směs natlačíme pomocí tlouku do důkladně vymytých sklenic s rovnými stěnami, asi 1,5- 2 cm pod okraj. Sklenice zavíčkujeme. Víčka použijeme rovněž důkladně umytá. Na toto množství potřebujeme 5 sklenic o objemu 330 ml.

  3. Sklenice naskladáme do hrnce, přidáme vodu cca 3 cm pod okraj sklenic a následně sterilujeme po dobu 60 minut při teplotě 80°C až maximálně 85°C. Sklenice vyjmeme, obsah nijak nechladíme a po 24 hodinách sterilaci zopakujeme. Pak sklenice vyjmeme a dáme vychladit. Skladujeme v chladničce.

Poznámka

Zdroj receptu: Vaříme a udíme doma.

Použila jsem sklenice od vepřového masa zakoupeného v Lídlu, ale tyto sklenice jdou zakoupit i samostatně v Domácích potřebách. Mají rovné stěny, což je důležité pro následné vyklopení hotové šunky, jsou o objemu 330 ml. V kuchařce se píše, že takto připravená šunka je typickou polokonzervou. Takže se musí uchovávat v chladu a je určena k rychlejší spotřebě, než třeba maso opakovaně sterilované při 100°C.

Možná recept uvítají ti, kteří nevlastní šunkovar. Nebo kdo ho sice má, ale nepotřebuje najednou kilogram šunky. Jedna sklenice obsahuje zhruba 230 g šunky. Takže můžeme mít zásobu a postupně je otvírat dle potřeby. Šunka je ve sklenicích soudržná, jen je třeba masovou směs důkladně prohníst až je lepkavá a pak dobře utlačit. Používám dřevěný tlouk, který překryju potr. fólií nebo mikrotenem, ať pak mám usnadněné jeho umývání.

Šunku půjde takto vyrobit i z kuřecího masa, pro šťavnatost nejraději používám kuřecí stehenní maso.

Množství soli nebo poměry si může každý upravit podle sebe. Na 1kg masa se celkem většinou dává od 20 do 24 g soli. Tím je myšleno jak obyčejná sůl, tak i s Pragandou dohromady v různém poměru. Tady je použito 1,2 kg masa a celkově 25 g soli. Samozřejmě, že se může množství i snížit. Praganda jde solí nahradit, ale šunka nebude růžová, ale spíš šedivá a bude mít i jinou chuť. Ale zase opačně, místo obyčejné soli se může použít pouze Praganda. Každý má možnost výběru. :-) Praganda je k dostání v drogeriích, např.drogerii Teta.

Budu moc ráda za vaše zkušenosti a názory, jestli takto někdo šunku připravuje. Hlavně by mě zajímala trvanlivost. Polokonzerva by měla vydržet půlrok, za předpokladu uchování v chladničce. Já si ale troufnu asi tak na 2 měsíce. :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 75 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva

  • mzappi mzappi

    Merylas: Mnohokrát Vám děkuji za rychlou odpověď... měla jsem už naložené maso. Tři dávky ;-) , jelikož jsme zabíjeli kozlíka a rozhodli jsme se vyzkoušet Váš recept. Jelikož si myslím, že šunka jen z kozlečího by byla nezvyklé chuti, tak jsem k němu dokoupila vepřové plecko. Masa z kýt bylo 1,5kg a to jsem pomlela v robotu. Vepřové nakrájela na kostičky o vel. 1x1cm. Pak jsem se držela Vašeho receptu... nejsem zastánce Pragandy, ale když jsem si přečetla, že Praganda je z 98% sůl, tak zbylo na konzervant a škrob a cukr a ještě jeden sacharid tedy dextrozu 2%. Tak si myslím, že nás to nezabije.
    Dříve jsem vařila v šunku v šunkovaru, a aby se to vyplatilo, tak rovnou z kila až kila a půl masa jen se soli (bez Pragandy), medem a nějakým kořeníčkem a mohu říci, že se to muselo velmi rychle sníst. Což se někdy nepovedlo :-((
    Od psaní odskakuji do kuchyně, abych hlídala teplotu v zavařovacím hrnci... pro jistotu jsem do hrnce vložila zapichovací teploměr podobný tomu Vašemu. Např.: Hrnec ukazoval 74°C, (teplota byla nastavena na 77°C) a zapichovací teploměr ukazoval 78°C. Ale ta moje "zkouška" teplot se zapichovacím teploměrem je tak trochu směšná... musela bych mít po ruce nějaký laboratorní kalibrovaný teploměr. Samozřejmě hrnec vodu dohříval.
    Výsledek mého "bádání" je ten, že teplota vody neklesá tak rychle, i když displej ukazuje nižší teplotu. Takže se snad ukáže, že je automatický hrnec na vaření většího množství šunky (12 kusů 350ml masových sklenic) vhodný.
    Ozvu se Vám později, až budeme šunku degustovat ;-) Zatím se mějte krásně. :-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    mzappi: Já děkuji za zájem o recept. :-K Já elektrický zavařovací hrnec nemám, používám starý klasický s tím dlouhým teploměrem Ale šunka v této dávce je jen do pěti sklenic a ty se mi vešly do běžného většího hrnce. Teploměr, tady používám tento: https://www.vsenavareni.cz/teplomer-na-vareni-orio..., vždy nějakým způsobem umístím a zafixuji dovnitř hrnce do vody mezi sklenice a dám skleněnou pokličkou. I když se rosí, tak kousek otřu a přece jen teplotu uhlídám. Vždy něco takového dělám, když mám i jinou práci v kuchyni. Myslím si ale, že elektrické zavařovací hrnce jsou spolehlivé, nastavenou teplotu udrží a Vy to budete mít zcela bez práce. Snad poradí někdo, kdo takový hrnec vlastní. Já, kdybych ho měla, tak určitě zkusím v něm. :-K

    Odpovědět

  • mzappi mzappi

    Dobrý den, děkuji Vám za recept. Sice mám šunkovar, ale ještě staršího typu bez teploměru a tak v něm nerada šunku připravuji a stejně kilo šunky nesníme tak rychle... Mám však otázku na Vaše zavařování šunky, dáváte sklenice do klasického zavařovacího hrnce, kde si hlídáte teplotu sama? A nebo zaváříte v automatickém zavařovacím hrnci s digitálním displejem typu Professor. Nemám jistotu, jestli teplota vody v tomto modernějším hrnci odpovídá teplotě napsané na displeji. Mám strach, aby skutečná teplota nebyla vyšší než těch 80°C. Děkuji Vám za odpověď či radu. mzappi

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    casino: No, kdysi jsem klepala taky, ale mnohdy je už pak nešlo znovu použít.

    Odpovědět

  • casino casino

    H.Hruzova:
    Já utahuji s citem - ono se to ještě přicucne:-)
    Pokud nejde povolit, tak 2x, 3x klepnu hranou víčka přes utěrku o podložku :yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    H.Hruzova: Já zatahuji, co mi tak nějak ženská síla dovolí. Ono to jde jen tzv. na doraz. Dnes jsem otvírala předposlední skleničku z této dávky, kterou jsem dělala 10. ledna. Šunka je v pořádku. Chtěla jsem právě zjistit, jak dlouho vydrží. Když někdy chci otevřít zavařeniny s těmito víčky a moc to nejde, tak sklenici otočím a na chvíli ponořím do horké až skoro vařící vody. Stačí málo, cca 1,5 - 2 cm v kastrůlku. Víčko se teplem trochu roztáhne a sklenice pak jde otevřít. Problém mám spíše u domácích marmelád.

    Odpovědět

  • H.Hruzova H.Hruzova

    Sklenicku utahnout poradne celou silou nebo jen utahnout akorat at se to zatahne samo? ????

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    MamlajdaD: Tak doufám, že recept nezklame. ;-) Pro mě je tahle šunka ve sklenicích výhodná tím, že vydrží déle, než dělaná v šunkovaru. Ta je pak určená k rychlé spotřebě, dělávám ji, když třeba čekám návštěvu. Taky musím dokoupit sklenice, ty vepřovky zase tak moc nekupuju. A taktéž zdravím. :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Merylas: Prima, že jsi sem přidala tento recept. ;-):-D Já dělám šunku v šunkovaru už hodně let, nejvíc nám chutná (mně i rodině) právě tahle medová šunka, jen dávám o malinko méně té soli, také nedávám jen pragandu, dávám napůl sůl + pragandu, ale to už je detail. Mám udělátko, se kterým můžu dělat i jen půl kg šunky, ale to mně zase nestojí za tu práci. Tohle si určitě udělám, mám ty rovné sklenice (koupila jsem si je právě na masové konzervy a mám i ještě nižší, pro jednu osobu jako dělané). Až nakoupím maso, hned se do toho pustím. Moc díky za recept. :yes: <3:-D:yes: Zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí šunka do sklenice domácí medová šunka recept šunka ve sklenici domaci veprova sunka šunka do sklenic jak uchovávat maso ve skle recept na domácí šunku ve sklenici veprova sunka domácí šunka ve ve sklenici do. aci šunka domaci sunka ve sklenici šunka do sklenice recept na šunku ve ve sklenici sulc se šunkou vepřová šunka do sklenice šunka konzerva domaci sulc do skla domácí šunka bez soli domácí šunka recept domácí šunka recepty dosklenic

Zapomněl/a jsem heslo