Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva

Merylas Kuchařka: Merylas

5 sklenic o objemu 330 ml Studená kuchyně 2 názory

Suroviny

1200 g vepřového masa - kýta, plec, kotleta bez kosti
15 g soli
10 g Pragandy
1 lžíce tekutého medu
200 ml studené vody
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na menší kousky a zhruba 300 g masa rozkutrujeme v sekáčku potravin. Nemusí se to dělat, ale šunka pak lépe drží. Přidáme sůl smíchanou s Pragandou, med a pořádně, alespoň 20 minut důkladně hněteme. Pak přidaváme po částech studenou vodu a vždy zase prohněteme. Dá se použít i robot s hákem, ušetříme čas i námahu. Promíchanou směs uložíme do skleněné vzduchotěsné mísy a necháme 24 - 48 hodin v chladničce odležet. Jednou můžeme promíchat.

  2. Odleželou masovou směs natlačíme pomocí tlouku do důkladně vymytých sklenic s rovnými stěnami, asi 1,5- 2 cm pod okraj. Sklenice zavíčkujeme. Víčka použijeme rovněž důkladně umytá. Na toto množství potřebujeme 5 sklenic o objemu 330 ml.

  3. Sklenice naskladáme do hrnce, přidáme vodu cca 3 cm pod okraj sklenic a následně sterilujeme po dobu 60 minut při teplotě 80°C až maximálně 85°C. Sklenice vyjmeme, obsah nijak nechladíme a po 24 hodinách sterilaci zopakujeme. Pak sklenice vyjmeme a dáme vychladit. Skladujeme v chladničce.

Poznámka

Zdroj receptu: Vaříme a udíme doma.

Použila jsem sklenice od vepřového masa zakoupeného v Lídlu, ale tyto sklenice jdou zakoupit i samostatně v Domácích potřebách. Mají rovné stěny, což je důležité pro následné vyklopení hotové šunky, jsou o objemu 330 ml. V kuchařce se píše, že takto připravená šunka je typickou polokonzervou. Takže se musí uchovávat v chladu a je určena k rychlejší spotřebě, než třeba maso opakovaně sterilované při 100°C.

Možná recept uvítají ti, kteří nevlastní šunkovar. Nebo kdo ho sice má, ale nepotřebuje najednou kilogram šunky. Jedna sklenice obsahuje zhruba 230 g šunky. Takže můžeme mít zásobu a postupně je otvírat dle potřeby. Šunka je ve sklenicích soudržná, jen je třeba masovou směs důkladně prohníst až je lepkavá a pak dobře utlačit. Používám dřevěný tlouk, který překryju potr. fólií nebo mikrotenem, ať pak mám usnadněné jeho umývání.

Šunku půjde takto vyrobit i z kuřecího masa, pro šťavnatost nejraději používám kuřecí stehenní maso.

Množství soli nebo poměry si může každý upravit podle sebe. Na 1kg masa se celkem většinou dává od 20 do 24 g soli. Tím je myšleno jak obyčejná sůl, tak i s Pragandou dohromady v různém poměru. Tady je použito 1,2 kg masa a celkově 25 g soli. Samozřejmě, že se může množství i snížit. Praganda jde solí nahradit, ale šunka nebude růžová, ale spíš šedivá a bude mít i jinou chuť. Ale zase opačně, místo obyčejné soli se může použít pouze Praganda. Každý má možnost výběru. :-) Praganda je k dostání v drogeriích, např.drogerii Teta.

Budu moc ráda za vaše zkušenosti a názory, jestli takto někdo šunku připravuje. Hlavně by mě zajímala trvanlivost. Polokonzerva by měla vydržet půlrok, za předpokladu uchování v chladničce. Já si ale troufnu asi tak na 2 měsíce. :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 53 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    MamlajdaD: Tak doufám, že recept nezklame. ;-) Pro mě je tahle šunka ve sklenicích výhodná tím, že vydrží déle, než dělaná v šunkovaru. Ta je pak určená k rychlé spotřebě, dělávám ji, když třeba čekám návštěvu. Taky musím dokoupit sklenice, ty vepřovky zase tak moc nekupuju. A taktéž zdravím. :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Merylas: Prima, že jsi sem přidala tento recept. ;-):-D Já dělám šunku v šunkovaru už hodně let, nejvíc nám chutná (mně i rodině) právě tahle medová šunka, jen dávám o malinko méně té soli, také nedávám jen pragandu, dávám napůl sůl + pragandu, ale to už je detail. Mám udělátko, se kterým můžu dělat i jen půl kg šunky, ale to mně zase nestojí za tu práci. Tohle si určitě udělám, mám ty rovné sklenice (koupila jsem si je právě na masové konzervy a mám i ještě nižší, pro jednu osobu jako dělané). Až nakoupím maso, hned se do toho pustím. Moc díky za recept. :yes: <3:-D:yes: Zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí šunka uchování

Zapomněl/a jsem heslo