Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva

Merylas Kuchařka: Merylas

5 sklenic o objemu 330 ml Studená kuchyně 2 názory

Suroviny

1200 g vepřového masa - kýta, plec, kotleta bez kosti
15 g soli
10 g Pragandy
1 lžíce tekutého medu
200 ml studené vody
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na menší kousky a zhruba 300 g masa rozkutrujeme v sekáčku potravin. Nemusí se to dělat, ale šunka pak lépe drží. Přidáme sůl smíchanou s Pragandou, med a pořádně, alespoň 20 minut důkladně hněteme. Pak přidaváme po částech studenou vodu a vždy zase prohněteme. Dá se použít i robot s hákem, ušetříme čas i námahu. Promíchanou směs uložíme do skleněné vzduchotěsné mísy a necháme 24 - 48 hodin v chladničce odležet. Jednou můžeme promíchat.

  2. Odleželou masovou směs natlačíme pomocí tlouku do důkladně vymytých sklenic s rovnými stěnami, asi 1,5- 2 cm pod okraj. Sklenice zavíčkujeme. Víčka použijeme rovněž důkladně umytá. Na toto množství potřebujeme 5 sklenic o objemu 330 ml.

  3. Sklenice naskladáme do hrnce, přidáme vodu cca 3 cm pod okraj sklenic a následně sterilujeme po dobu 60 minut při teplotě 80°C až maximálně 85°C. Sklenice vyjmeme, obsah nijak nechladíme a po 24 hodinách sterilaci zopakujeme. Pak sklenice vyjmeme a dáme vychladit. Skladujeme v chladničce.

Poznámka

Zdroj receptu: Vaříme a udíme doma.

Použila jsem sklenice od vepřového masa zakoupeného v Lídlu, ale tyto sklenice jdou zakoupit i samostatně v Domácích potřebách. Mají rovné stěny, což je důležité pro následné vyklopení hotové šunky, jsou o objemu 330 ml. V kuchařce se píše, že takto připravená šunka je typickou polokonzervou. Takže se musí uchovávat v chladu a je určena k rychlejší spotřebě, než třeba maso opakovaně sterilované při 100°C.

Možná recept uvítají ti, kteří nevlastní šunkovar. Nebo kdo ho sice má, ale nepotřebuje najednou kilogram šunky. Jedna sklenice obsahuje zhruba 230 g šunky. Takže můžeme mít zásobu a postupně je otvírat dle potřeby. Šunka je ve sklenicích soudržná, jen je třeba masovou směs důkladně prohníst až je lepkavá a pak dobře utlačit. Používám dřevěný tlouk, který překryju potr. fólií nebo mikrotenem, ať pak mám usnadněné jeho umývání.

Šunku půjde takto vyrobit i z kuřecího masa, pro šťavnatost nejraději používám kuřecí stehenní maso.

Množství soli nebo poměry si může každý upravit podle sebe. Na 1kg masa se celkem většinou dává od 20 do 24 g soli. Tím je myšleno jak obyčejná sůl, tak i s Pragandou dohromady v různém poměru. Tady je použito 1,2 kg masa a celkově 25 g soli. Samozřejmě, že se může množství i snížit. Praganda jde solí nahradit, ale šunka nebude růžová, ale spíš šedivá a bude mít i jinou chuť. Ale zase opačně, místo obyčejné soli se může použít pouze Praganda. Každý má možnost výběru. :-) Praganda je k dostání v drogeriích, např.drogerii Teta.

Budu moc ráda za vaše zkušenosti a názory, jestli takto někdo šunku připravuje. Hlavně by mě zajímala trvanlivost. Polokonzerva by měla vydržet půlrok, za předpokladu uchování v chladničce. Já si ale troufnu asi tak na 2 měsíce. :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 70 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    MamlajdaD: Tak doufám, že recept nezklame. ;-) Pro mě je tahle šunka ve sklenicích výhodná tím, že vydrží déle, než dělaná v šunkovaru. Ta je pak určená k rychlé spotřebě, dělávám ji, když třeba čekám návštěvu. Taky musím dokoupit sklenice, ty vepřovky zase tak moc nekupuju. A taktéž zdravím. :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Merylas: Prima, že jsi sem přidala tento recept. ;-):-D Já dělám šunku v šunkovaru už hodně let, nejvíc nám chutná (mně i rodině) právě tahle medová šunka, jen dávám o malinko méně té soli, také nedávám jen pragandu, dávám napůl sůl + pragandu, ale to už je detail. Mám udělátko, se kterým můžu dělat i jen půl kg šunky, ale to mně zase nestojí za tu práci. Tohle si určitě udělám, mám ty rovné sklenice (koupila jsem si je právě na masové konzervy a mám i ještě nižší, pro jednu osobu jako dělané). Až nakoupím maso, hned se do toho pustím. Moc díky za recept. :yes: <3:-D:yes: Zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí šunka do sklenice domaci veprova sunka domácí medová šunka recept šunka do sklenic recept na domácí šunku ve sklenici veprova sunka domácí šunka ve ve sklenici recept na šunku ve ve sklenici sulc se šunkou vepřová šunka do sklenice šunka konzerva domaci sulc do skla domácí šunka bez soli domácí šunka recept šunka ve sklenici domácí šunka recepty dosklenic domácí šunka ve sklenice jak uchovávat domácí šunku domácí šunka trvanlivost domácí šunka uchování

Zapomněl/a jsem heslo