Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poslední kolo MasterChef Česko 2023 se stalo finálovým pro Joy Rank. Kadeřnice s kořeny v Nigérii zaujala diváky především svými výroky, které se díky její nedokonalosti v češtině stanou kultovními. Obzvlášť venkovní výzva, kdy Joy jako kapitánka vedla tým vařící guláš a buřty na pivu, diváky nadchla a některé hlášky dozajista zlidoví.

Ostřejší rétorika

Už první kolo soutěže MasterChef Česko 2023 ukázalo, že bude Joy příjemným zpestřením celé show. A to nejen kvůli svému netradičnímu přístupu k vaření, ale také pro svůj temperament, veselou povahu a v neposlední řadě i pár nedokonalostem v češtině.

Při vědomostním kvízu nejprve pokrm fufu označila: „Je to něco jak ne kaše, je to tvrdší a jí se to z rukou a z omáčky“. Když uspěla a přesunula se na balkon, lakonicky to zhodnotila, že „kdyby někdo jiný to kliknul a já to promarnila, tak jsem v pr*eli“.

Jídlo na hlad

Ve druhém dílu se soutěžící museli popasovat s náročnou výzvou zabít kapra a připravit z něj lahodný pokrm. Joy nejprve tvrdila, že se jí chce brečet, protože musí zabít nevinné zvíře, ale pak si uvědomila, že jinak to nepůjde. „Je mi to líto, ale tady je bohužel výzva, buď já nebo ryba,“ sdělila.

Když došlo na hodnocení jejího pokrmu, kapra na smetaně s noky, byla trochu zmatená. Porotce Radek Kašpárek totiž na první pohled nebyl moc spokojen. „Když jdu ze školy a mám hlad, tak budu ráda za všechno,“ zhodnotila Joy své jídlo.

Přestože jí šéf michelinské restaurace Field vysvětlil, že v MasterChefovi by neměl vařit hlad, nakonec pokrm pochválil. „Já jsem šťastná, napínali mě schválně nebo neschválně, kdo ví? Ty vago, dali mně zabrat, ty hoši věděli, co dělají, jako. Toto je fakt sakra show,“ okomentovala to Joy.

Pivní výzva a krájení narovno

První venkovní výzva byla vyloženě „one woman show“. Tím, že se Joy stala jedním z kapitánů, navíc v díle, kde se vařilo s pivem, připravovaly se buřty na pivě a guláš, byla pozornost upřena především na ni.

O tom, že bude nejvýraznějším soutěžícím v této epizodě, přesvědčila hned na začátku, kdy se odmítala stát kapitánkou. „Oni to na mě naplánovali, já jsem se tomu tak vyhýbala nejvíc. To není role pro mě, já neumím český jídla,“ říkala návrhářka a kadeřnice s kořeny v Nigérii.

Nepomohlo jí ani to, že několikrát prohodila peprnější česká slova. Když sama uznala, že pivní výzva nebude pro ni zrovna ideální, našla i pozitiva. „Ještě, že tam mám Kubu a Martičku, ty chlastají pivo,“ sdělila.

To ovšem Joy nepomohlo v momentě, kdy došlo na krájení cibule. Zadání nakrájet zeleninu najemno totiž nesplňovala. Na otázku Radka Kašpárka, jak krájí cibuli, navíc prohlásila, že ona ji krájí na rovno.

Raději se tedy sama „přepnula“ na loupání a její tým se dostal do vedení. Jedeme na plný pecky, ty vado, jdeme vyhrát, sakryš,“ burcovala Joy. „Kdo má čas to tady prohrávat? Já ne,“ dodala.

Kořeniny a útok na porotce

Když došlo na samotné vaření, měla kapitánka jasno o tom, jak musí její kolegové zafungovat: „Já musím povést tým k vítězství, abychom potěšili ty hladové žaludy.

Při vaření guláše nechávala Joy Kubu, aby vedl práce, ona ho podle svých slov „koridovala“. Na buřty na pivu dokonce měla svůj vlastní recept. „Omletý maso, dáme bylinky, kořeniny, dáme do toho pivo, a pak to budeme zpracovávat. Dobrý, ne, jedu?“ ptala se s úsměvem Radka Kašpárka. Zároveň mu řekla, že jí nikdo neradil, jen se dobře učí. Později, když šli porotci zkontrolovat, jak probíhá příprava, Joy na ně „vyběhla“.

Nezdržujte se u toho, prosím. Pardon, já potřebuju, aby makali, není čas, jedeme na plný pecky,“ oznámila překvapeným šéfkuchařům. „Holky z mojí školky, jdeme vyhrát, sakryš,“ dodala.

V momentě, kdy porotci přišli s obálkou, v níž byl recept na preclíky, překvapili všechny soutěžící. „Netušila jsem, co to bude, jako, co je v tom obálce, nejsem jasnovidec. Ale nějaký čuňárna jsme určitě čekali, měla jasno Joy.

Preclíky pak při přípravě zhodnotila jako „psí hov*nky“. Své spoluhráče však přesto motivovala. Když nakonec hostům, pro něž se celá hostina chystala, oznámila, že její tým upekl „prclíčky“, odbourala úplně všechny přítomné.

Ujetá výzva

Po jednom kole, kdy Joy se svým týmem nesoutěžila, přišla složitá výzva. Pečení podle špičky české cukrařiny Šárky Divácké. Reakce na její výtvor byla pro Joy typická. To je úplně ujeté, ty vago,“ zhodnotila Joy dort se cvrčky.

„Ty mají nějaký bakterie, lítají do hoví*ky, ty vago. To je hnus, do pusy to nedám. V Nigérii hmyz nejíme, tyhle šílenosti ne,“ dodala. Když se dozvěděla, proč bude k přípravě potřebovat i vysoušeč vlasů, oddychla si: „Najednou ten fén dával smysl, hlavu k patě.

Když došlo na chuťový test, byla Joy přesvědčená, že půjde o „pěkná oříšek“ a měla pravdu, nugát totiž nepoznala. Se slaným jídlem z čokolády z vyřazovací výzvy, které je podle Joy „prasárna“, si však poradila. Mleté maso sice údajně „nepoužívá a nepotřebuje“, jeho přípravu ale zvládla a připravila své nejlepší jídlo v soutěži.

Spory v týmu

Osudovým se stal pro pětatřicetiletou kadeřnici šestý díl. V něm se opět jednalo o týmovou výzvu, která Joy neseděla hned od začátku, kdy soupeře, tým šedých, označila za „puberťáčický týmeček“.

Nelíbil se jí ani výběr jídel, které skupina kolem ní zvolila. „Já nechci nic vařit, ona je kapitánka a já jí to nechám trochu prožít,“ říkala Joy na adresu Marti. Spory mezi oběma dámami vyvrcholily tím, že růžový tým propadl a po vyřazovací výzvě musela Joy soutěž opustit.

„Jsem pyšná na to, kam jsem to dotáhla. To jsem opravdu nečekala,“ zhodnotila svou účast. Se synem na klíně pak uznala, že on je její vítězství, větší než 2,5 milionu korun.

Na cestu Joy soutěží se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - MasterChef Česko 2023 - Joy

Ukázat 14 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více