Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Komentáře uživatele Stefinka.S

Potřebuju radu. Dělala jsem tuto vánočku teď asi čtyřikrát od vánoc, je chuťově výborná, krásně vláčná, vydrží měkká i dýl jak týden, jsem fakt nadšená. Ale prostě rozjíždí se mi, mám z ní skoro placku, na chuti jí to neubere, vždycky se stejně sní, ale chci se zeptat, čím to je, co dělám špatně. Předevčírem jsem jí dělala naposledy, tak jsem místo jedné velké udělala dvě menší a stejně teda nakynuly do větších, ale stejně prostě spadly, i když dávám doprostřed špejle... může za to kynutí, špatné postavení pletenců na sebe, pečení nebo čím to je? Budu péct pro ségru ve středu nebo ve čtvrtek další, tak abych to případně zkusila lépe... děkuji.

Ještě na něco se zeptám, když už se snažím housky dotáhnout k dokonalosti - na jakej program v pekárně těsto děláte - rychlé nebo pomalé? Na mojí pekárně je rychlé 45 minut a pomalé tuším 1:50, tak mě jenom zajímá, jak to děláte vy. Já využívám skoro na vše ten krátký program, ale píšete tu hodinu a půl celkovou přípravu, mně to pekárna hněte a kyne 45 minut, pak housky upletu a hodinu nechávám kynout ještě na tom plechu, jak je v receptu, pak peču, takže celkem to mám tak na 2:15 odhadem, ale to nevadí, jen mě zajímá, jak to děláte vy :-):-))

Bibinka:přesně tak, zase jsem o něco chytřejší, tady je vidět, že se člověk učí celý život a jaká je z toho pak radost, když se něco vychytá a podaří tak jak má :-) Ze mě ještě nakonec bude hospodyňka jak fík :-D

Bibinka:už jsou dokonalé tyhle a to jsem je nenechala kynout celou hodinu, protože už byl hlad, ale i tak nabyly a jsou výborné a ta se sýrem a slaninou je naproto luxusní, tisíceré díky za konzultaci mého problému a vychytání chyb, takže už vím, že se teď vždycky povedou, vážně mockrát děkuju, od teď myslím, že budu housky na stole aspoň jednou dvakrát do týdne :-)

Bibinka: No tak mě to zblblo, že jsem tam dala dva balíčky sušeného, aby to odpovídalo té kostce droždí normálního, tak jsem z toho teď jelen. Takže stačí jeden sáček teda. No dala jsem dva, nevadí. Teď se pečou, jdu to ohlídat :-)

Bibinka: jo, mohla jsem se utlouct, dokonce jsem na pár z nich nastrouhala sýr a měla jsem výborné sýrové housky, ale nezbylo na snídani, takže už pekárna byla ráno v pohotovosti znovu a teď kynou v troubě, vyndala jsem z mrazáku i zbytek plátků slaniny, tak to tam taky prdnu na to, to bude dobrota :-)Mouku mám pokaždé jinou, záleží do jakého krámu zrovna jdeme, takže si nemyslím, že mám pořád tu samou a droždí teda používám sušené, mám s ním lepší výsledky než s klasickým, většinou se vše povede a není to cítit droždím jako u klasického, i když možná je to chyba opět v tom pečení, těžko říct, ale zkrátka klasické doma běžně moc nemívám, koupím jen když ho fakt potřebuju, třeba na knedlíky nebo tak, jinak mám doma pořád několik balíčků sušeného. Jen mě tu zarazila ta gramáž, na půl kila mouky se obvykla dává půlka droždí či jeden sáček, ale v receptu je 40 g, což je dvojnásobek, tak jsem to tak začala dělat, v minulosti jsme opravdu dávala jen těch 20g.

Tak hlásím jak to dopadlo a musím říct, že výsledek je značnej teda. Sice housky ze včerejšího těsta z lednice nenakynuly ani za hodinu a půl skoro o nic, ale za to po upečení na více stupňů a během deseti minut, jsou mnohem lepší než předtím, sice nejsou křupavý, na to bych asi potřebovala jinou troubu a pořád nejsou tak lehký, jak by asi mohly být, i když teď to může být tím nakynutím taky, ale je to opravdu veliký rozdíl, takže aspoň už vím, kde jsem udělala fatální chybu. Díky moc lidičky za rady, příště se budu snažit ještě více :-)

Bibinka: Děkuju moc za rady, právě kynou a za čtvrt hodinky jdu na to a budu péct.... ještě mě napadá, že mám možná problém i trochu v troubě, hůř mi peče podle mě zespodu nebo celkově, nevím, ale třeba když dělám pizzu, mám stejný problém, těsto je strašně dlouho bílý, pak nepoznám, zda už je hotový nebo ne, suroviny už jsou přitom pomalu tvrdší, nevím no, zkusím to ještě teď jednou a uvidím, zda to bude lepší, pak bych si kdyžtak dala pozor na pečení i u ostatních věcí, kdyby to bylo tím. Každopádně mockrát děkuju, v kynutých těstech ještě dost plavu :-)

Bibinko, děkuji. Taky mě napadlo, že to právě takto zkusím, na více stupnů a rychleji. Já je pekla na 180 a asi tak půl hodinky, než zezlátly úplně a pak už byly tvrdší, takže možná je opravdu peču moc dlouho, ale jinak byly moc bílé a chtěla jsem je zlatavé. Tak zkusím to pečení a uvidíme, pak dám vědět.

Ženský poraďte mi, opět jsem dělala tyto housky, už potřetí a fakt jsem jela podle recetu a snažila jsem se, ale mám je potřetí úplně stejné jako předtím. Housky jsou chuťově vynikající, dobře se s těstem pracuje a všechno, ale prostě před chvílí jsem je vytáhla z trouby a už teď vím, že za pár hodin budou tvrdé. Dělám něco špatně asi, ale housky nejsou lehoučké a nadýchané, ale naopak když se do nich kousne, tak jsou hodně hutné, není to ono... myslíte, že je třeba peču moc dlouho nebo v čem může být problém, poraďte... půlku těsta jsem si schovala do lednice na ráno na snídani, tak je zkusím dát na víc stupňů, aby byly zlatavý, ale aby byly třeba měkkčí nebo já už fakt nevím, co dělám špatně :-(

Já včera pekla a poprvé se mi housky povedly, dneska nejsou nejměkkčí už, ale jíst se to dá i druhý den, takže za mě spokojenost.

Tak právě peču tyto houstičky a doufám, že se podaří. Už jsem housky zkoušela péct 2x a nikdy se nepovedly, droždí bylo cítit a byly po chvilce tvrdé. Mám lepší zkušenosti se sušeným droždím v pekárně, tak snad tentokrát bude pokus zdařilý. Jinak, mohl by mě někdo naučit také péct ty zauzlené housky? Vypadají lépe než ty copánkové :-) Děkuji

Kláruš: je jich pak hodně těch perníčků, klidně si udělejte z polovičního množství, ale u nás se teda bez problémů snědi, jelikož si vždy vezme i ségra. Já se zrovna chystám dnes zadělat těsta a dokonce udělám ještě z vyšší dávky, abych právě zas dala i ségře a našim domů, takže zítra budu péct. Právě jsem si nakoupila velikonoční formičky, tak se těším :-) Mňam, jsou výborný :-)

Tak jsem právě dodělala tyto vafle, moje celkově úplně první, a jsou moc dobré. Děkuji za skvělý receptík :)

Právě jsem dozdobila, jsem nadšená. Pekla jsem perníčky úplně poprvé, jinak cukroví nepeču, máme od tchýně, tak jsem chtěla zkusit tohle a moc se povedly, mám velkou radost Jen místo perníkového koření a jedlé sody jsem dala prášek do perníku a vůbec to nevadí. Ozdobila jsem bílkovou polevou a jsou moc dobré. Děkuji za tento výborný receptík, určitě budu dělat časteji