Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé francouzské toasty ze zbylé vánočky: Sváteční snídaně provoněná rumem a vanilkou zachutná každému
Zdroj: Unsplash, Toa Heftiba

Nepodařilo se vám sníst celou vánočku? Pokud jste ji pekli dopředu, možná už není v úplně nejlepší kondici a muž o ni nikdo nejeví ani zájem. Její půvab snadno oživí, když ji opečete na pánvi jako francouzský toast a třeba ještě doplníte vanilkovou omáčkou. Takové pak odolá jen málokdo.

Francouzský toast vylepší i obyčejný starší chléb

Francouzský toast neboli pain perdu je přímo dokonalý vynález. Jde o vynikající způsob využití toastového chleba, ale vlastně i jakéhokoliv staršího pečiva, které už samotné není tak dobré. Navíc jde o výborný snídaňový pokrm, když nemáte dostatek času dělat se s těstem na lívance či palačinky. Opečené toasty je totiž výborně nahradí, a navíc jsou snadno hotové. Chléb jen stačí namočit do směsi vajíček prošlehaných s mlékem a pak opéct na pánvi na másle. Právě díky namočení pečivo krásně změkne a zvláční, opečení mu pak dodá opět křupavost, takže chutná skoro jako čerstvé.

Na toasty je nejlepší vánočka

Francouzské toasty se dají připravovat i naslano, když se do směsi s vajíčky přimíchá sýr, může se dělat i s náplní, třeba se šunkou a zeleninou. Úplně nejlepší je ale francouzský toast sladký, který pozvednete na vyšší úroveň, když místo obyčejného toastového chleba nebo nějakého jiného bílého pečiva použijete právě zbytky vánočky. Sladká vánočka se k tomuto účelu výborně hodí a skoro by se dalo říct, že takové opečené toasty jsou možná i lepší než samotná vánočka.

Dokonalá a rychlá snídaně

Na této dobrotě je úžasná její variabilita. Francouzské toasty jsou vynikající samotné, směs na namáčení můžete navíc dochutit skořicí, zrníčky z vanilkového lusku, rumem, citronovou kůrou nebo třeba nějakou esencí, např. mandlovou. Skvělým doplňkem k nim pak je čerstvé ovoce, nasekané oříšky, čokoláda nebo podušená jablka. K oslazení můžete kromě cukru použít i med. Tradičně se s francouzskými toasty pojí javorový sirup. Když přidáte navíc zmrzlinu nebo šlehačku, vytvoříte z francouzského toastu luxusní dezert.

Jak připravíte vánočkové toasty

Pokud vám tedy zbyla doma vánočka, francouzské toasty si můžete snadno připravit podle následujícího receptu. Budete potřebovat: ½ menší vánočky (asi 4-5 plátků), 3 vejce, 200 ml mléka (použít můžete i smetanu nebo rostlinné mléko), mletou vanilku nebo vanilkový cukr, cukr či jiné sladidlo podle chuti, 1 lžičku skořice, 1 lžíci rumu a máslo nebo přepuštěné máslo na smažení.

Postup: Vánočku nakrájejte na plátky. V misce si prošlehejte vejce s mlékem či smetanou a přidejte cukr, vanilku, skořici a rum. Vše prošlehejte a přelijte směs do hlubokého talíře. Do této směsi pak postupně vkládejte plátky vánočky, nechte vždy trochu nasáknout tekutinu, aby vánočka změkla. Na pánvi rozehřejte máslo a plátky vánočky na něm opékejte z obou stran dozlatova. Podávejte přelité javorovým sirupem nebo posypané moučkovým cukrem. Servírujte ihned, toasty jsou nejlepší teplé.

Náš tip: Chcete-li si francouzské toasty ještě trochu vylepšit, můžete k nim navíc připravit vanilkovou omáčku. Ta je ještě trochu zvláční a budou chutnat úžasně. Taková snídaně se přímo báječně hodí pro líná vánoční rána u pohádek. Omáčku si pak můžete připravit třeba podle receptu v našem článku.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více