Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 1,5 hod. 12 ks-střední velikost, trochu větší Domácí pekárna 306 názorů

Suroviny

250 ml plnotučného mléka
1 žloutek
1 lžička cukru
2 lžičky soli
50 g tuku (dávám 3 lžíce oleje)
500 g hladké mouky
40 g droždí čerstvého (nebo 1 balíček sušeného)
bílek na potření
1 lžíce oleje
kmín (semínka)
sůl
mák
Recept si zatím oblíbilo 153 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience, tak jak jsou psané dáme do pekárny za sebou, zapneme na program TĚSTO, pak vyndáme vykynuté těsto na vál, upleteme housky, dáme je na plech, potřeme je bílkem (který nám zbyl) smíchaným s olejem a posypeme tím, co máte rádi (semínka, kmín, mák, hrubá sůl...), přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě tak půl hodiny kynout, pak upečeme ve vyhřáté troubě na 200-250°C podle trouby a pečeme je tak 15 minut, až jsou zlatavé.

  2. Mohou se udělat ručně-nejprve si uděláme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí, necháme vzkypět a vylijeme do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Poznámka

Našla jsem hodně starý recept po mojí babičce, který jsem dneska využila. Babička houskám říkala žemličky, nebo žemle a ty do nás lítaly když jsme byli děti, že babička nestačila péct. Jinak tvar měla úplně jiný, já housky dělám podle návodu od Merylas!

Startovací jsou proto, že kdo si tu pořídí novou DP, tak s nimi začíná a všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se drží receptu!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 984 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    vecnastudentka: Těší mne, že chutnaly a děkuji, že jsi je udělala :yes:

    Odpovědět

  • vecnastudentka vecnastudentka

    Děkuji za recept, výsledek je velmi chutný :-K

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Lenka: Leni, podle toho, jak velké je děláš-někdy jich mám 9 a někdy 12 ;-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Kolik je z toho housticek děkuji

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Monna: Jsem moc ráda, že chutnaly Monno :yes:

    Odpovědět

  • Monna Monna(neregistrovaná)

    Jedním slovem ..... vynikající :-) :yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Leila65: Tak to mám radost, že chutnaly:yes:

    Odpovědět

  • Leila65 Leila65

    Včera jsem pekla, páč jsem nestihla dojít do obchodu, tak aby bylo ke guláši i k snídani. Houstičky jsou moc dobré.. :)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    cathleen: Ivi, děkuji za pomoc, kterou jsi podala, jako ta nej...pekařka ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Bibinka: můžu? :-)

    Veronika: určitě ano. Ke lžíci kvásku (asi 30 g) přidej 150-200 g mouky z předepsaného množství z receptu a 150-200 ml tekutiny. I když je v receptu použito jen mléko, zadělala bych to vodou, pak ji od množství mléka v receptu odečti ;-) Dobře to promíchej a nechej 10-12 hodin v teple místnosti vykvasit.
    Pak přidej zbytek surovin a zadělej těsto.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Veronika: Veroniko, s tím nemám žádnou zkušenost. Že by to šlo, to určitě ano, ale kolik, to si netroufám říct, Dej otázku do diskuze a určitě ti některá kuchařinka, která má s tím zkušenost ti odpoví-pokud tě to tam nepustí, písni mi to sem a já to tam zadám.....;-)

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    Můžu použít špaldový kvásek a kolik,místo droždí ?

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Bibinka: Určitě budu opakovat a přemýšlím o tom, že bych si upekla bledou várku do mrazáku.:-8

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Dajda: Dajdo, to jsem moc ráda, že byly nakonec takové, jaké si je chtěla mít-super :yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Poslušně hlásím, že bylo upečeno dnes k snídani a zčásti už také snědeno. Bez pekárny a se sušeným droždím, prostě nápad po příliš brzkém probuzení. Dělala jsem houstičky i uzlíčky, ale moc mi to nešlo. Pečení všechno srovnalo a napravilo, takže vypadají stejně krásně jako ty na obrázku a určitě stejně dobře chutnají. Sobotní snídaně s pečivem čerstvě vytaženým z trouby neměla chybu. <3

    Odpovědět

1 2 3 6 11 16 21

Tématické fráze: domácí housky babiččiny domácí housky housky recept babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky domácí housky recept nejlepší recept na housky babiččiny recepty domácí žemličky žemličky recept na housky startovací houstičky nejlepší housky kynuté žemličky výborné housky babiččiny rohlíky rychlé housky rychlé domácí housky

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít