Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravé Vánoce našich (pra)babiček: Dětem se dávaly panenky z ovoce místo dárků
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Jaké byly Vánoce našich předků? Je jasné, že atmosféra těchto svátků musela být docela jiná než ta dnešní. Nejen, že ještě třeba před 150 lety šlo o svátky skutečně církevní, ale vinou častého nedostatku času, peněz i jídla šlo také o dny, kdy si lidé více než co jiného darovali hlavně svoji přítomnost, pozornost a lásku. Jak rádi bychom dnes takové Vánoce prožili! Jenže doba se mění, a i když se snažíme sebevíc, od okolního světa se tak docela odstřihnout nemůžeme. Můžeme se ale těmi před námi inspirovat a alespoň se o to pokusit.

Svátek narození Ježíše Krista

Jak bylo řečeno, Vánoce byly vždy velmi důležitým svátkem, dny, kdy si věřící připomínají narození Ježíše Krista. A takové výročí je potřeba také pořádně oslavit. Dnes bohužel mnohdy nakoupíme hory jídla a posadíme se k televizi, ale v minulosti se lidé věnovali přípravám na Štědrý den a následující Boží hody velmi pečlivě a velkou pozornost dávali i do výroby cukroví. Kde to bylo jen trochu možné, pekli i z bílé mouky, ale ne vždy se to poštěstilo. Paradoxně právě vzhledem k chudobě byly ale Vánoce našich předků také mnohem zdravější než ty dnešní. Na slavnostním stole se kromě cukroví objevovalo i dost potravin, které by prospěly i nám.

Co se dalo dát na vánoční stůl, když opravdu nebyla hojnost, na kterou jsme nyní zvyklí? Naše prababičky si dokázaly poradit a vyjít i s málem. Když se pustily do pečení, musely využít suroviny, které dala příroda, a které se jim podařilo během roku ušetřit pro slavnostní příležitost. V šetření - nejen surovin, ale i těla - pomohl i půst, který patřil k adventu. A tak se vlastně tyto svátky staly i příležitostí pro očistu těla - a v tom bychom se mohli také poučit.

Cukroví pomálu, ale ovoce nechybělo

Kdybychom se chtěli podívat na cukroví, které zdobilo vánoční stůl například v předminulém století, našli bychom medové perníčky, ale i drobné pečivo z vánočkového těsta. Hospodyně do něj přidávaly i sušené ovoce, které mu dodalo zvláštní chuť a kromě toho šlo o velmi zdravou přísadu. Ovoce ale samo o sobě tvořilo velkou část jedné vánoční výzdoby i v chudých domácnostech - nebo lépe řečeno právě tam. Oblíbenou součástí vánoční tabule v rodinách, kde měli menší děti, byly také figurky vyrobené z ovoce. Protože děti se rozhodně nebavily celý večer rozbalováním dalších a dalších dárků, byla taková jedlá hračka vítaným zpestřením. Nejprve si s takovou figurkou děti pohrály, a pak si na ní ještě i pochutnali. Na Štědrovečerní stůl se také schraňovala ta nejkrásnější jablíčka z úrody. A opět plnila hned několik funkcí. Byla ozdobou, stala se součástí vánočních zvyků, a nakonec posloužila k jídlu. Kdo při překrojení jablíčka našel uvnitř hvězdičku, mohl se radovat, křížek znamenal nemoc, problémy nebo dokonce přímo smrt.

Ořechy pro zdraví i pro předpověď budoucnosti

Na stole neměly chybět ani ořechy - tedy opět potravina, která našemu tělu prospívá. Při loupání vlašských ořechů pak bylo potřeba dbát na to, aby se skořápky příliš nepoškodily a mohly potom posloužit jako lodičky převážející svíčky po vodě. Komu svíčka doplavala nejdál, ten měl podle pověry v příštím roce odejít z domova. Nikdo pak jistě nechtěl, aby se právě ta jeho potopila. Jistě si umíme představit, co to mělo symbolizovat…

I když bychom asi v době našich prapředků žít nechtěli, protože chudoba a bídné podmínky určitě nejsou tím, po čem by kdokoliv z nás toužil, je zřejmé, že Vánoce před sto i sto padesáti lety nebo i hlouběji v historii byly svátky zdravějšími než dnes. Rozjímání pro mysl a adventní půst pro tělo udělaly určitě mnoho dobrého. Ovoce na vánočním stole místo hromad cukroví, čokolády a smaženého jídla by nebylo špatné znovu zavést. A tak možná stojí za to se zamyslet, kolik cukroví letos napečeme a kolik připravíme pro sváteční dny ovoce. Zkuste třeba i křížaly - jsou vynikající a dají se ujídat i u štědrovečerní pohádky.

Související obsah

Bloody Mary

Bloody Mary

Bloody Mary, v překladu krvavá Marie, je oblíbený koktejl. Připravuje se z vodky, rajčatového džusu, různých druhů koření a dalších příchutí, např.… Číst více

Brunch

Brunch

Brunch je anglické označení pro přesnídávku, jídlo, které se podává později ráno nebo časně dopoledne. Bývá vhodné jak na snídani, tak k obědu.… Číst více

Bulgur

Bulgur

Bulgur je nalámaná a předvařená celozrnná pšenice, která se vypere, usuší a nadrtí na menší kousky. Ty se na sítech roztřídí podle hrubosti. Tím, že… Číst více

Čirok

Čirok

Čirok je neprávem opomíjená obilnina, která se doporučuje především při bezlepkové dietě. Její blahodárné účinky ocení nejen celiaci. Čirok je… Číst více

Grahamová mouka

Grahamová mouka je druhem celozrnné mouky, ale oproti celozrnné má ještě hrubší strukturu. Je pojmenována po panu Grahamovi, který byl šiřitelem… Číst více

Kamut

Kamut

Kamut je starodávný příbuzný tvrdé pšenice, ceněný v současnosti pro vysoký obsah minerálů a bílkovin. Má dvojnásobnou velikost proti běžné pšenici,… Číst více

Margarita

Margarita

Už jste ochutnali osvěžující koktejl Margaritu? Podává se ve sklenici na stopce a připravíte si ji z tequilly, pomerančového likéru a limetkové šťávy… Číst více

Mojito

Mojito

Původ mochita najdeme na Kubě, jedná se o koktejl, ve kterém nesmí chybět bílý rum, třtinový cukr, čerstvé lístky máty a limeta s perlivou vodou.… Číst více