Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdroj: majda1512, Toprecepty.cz
Zdroj: majda1512, Toprecepty.cz

Zvykli jsme si, že vánoční dárky nakupujeme v přeplněných supermarketech nebo je objednáváme na internetu. Využijte letošní "covidové" situace, která drží obchody zavřené a lidi doma, a zkuste letos nadílku pro své blízké obstarat pěkně postaru: vyrobte ji sami! Třeba jedlé dárky jsou poměrně jednoduché a navíc potěší opravdu každého.

1. Lahodné domácí Bailey's

Pro milovníky sladkých likérů je domácí vaječný koňak asi samozřejmostí, ale co takhle domácí Bailey's? Irská dobrota z whiskey, smetany a kakaa se dá lehce vyrobit i doma a pokud ji obdarovanému předložíte v pěkné lahvi, určitě bude nadšený.

Co budeme potřebovat:

  • 500 ml whiskey, můžeme použít i rum
  • 2 plechovky Salka
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 balíček karamelového pudinku

Postup: Ze všeho nejdříve musíme nechat Salko zkaramelizovat. Plechovky ve větším hrnci zcela ponoříme do vodní lázně, přivedeme k varu a poté vaříme na mírném plameni asi 2 hodiny. Po vyjmutí necháme Salko úplně vychladnout, ideálně přes noc. 

Dále připravíme pudink; v rendlíčku rozehřejeme mléko a vsypeme do něj vanilkový cukr. Odebereme do hrnečku asi 0,5 dcl mléka a v tom pak dobře rozmícháme pudinkový prášek. Za stálého míchání lijeme karamelovou směs zpět do rendlíčku a vaříme na mírném ohni, dokud to nezhoustne.

Do větší mísy dáme karamelizované Salko. Přidáme smetanu a pudink, promícháme. Úplně nakonec přidáme alkohol a opět promícháme. Dále používáme ruční metličku a mícháme, dokud nevyšleháme konzistentní, krémové Bailey's.

Tip: Pokud spěcháme, můžeme vynechat mezikrok s pudinkem a rovnou použít karamelové Salko místo klasického. A naopak; pokud chceme dárek vymazlit, místo karamelového pudinku vyrobíme domácí karamel (tak, že v kastrůlku nebo hlubší pánvi roztavíme krystalový cukr), ale musíme pak ohlídat teploty: karamel musí být mírně vychladlý, protože příliš horký by mohl v Bailey's zatvrdnout. 

2. Voňavé domácí arancello s kořením

Pomerančový likér arancello je nejen úžasně voňavý a chutný, ale také efektně vypadá a vyrobit ho doma je opravdu snadné.

Co budeme potřebovat:

  • 5 ks velkých pomerančů
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 - 4 hvězdičky badyánu
  • 2 svitky skořice
  • 1000 ml vodky
  • 600 g cukru krystal
  • 1500 ml vody

Postup: Kůru z důkladně omytých pomerančů oškrábeme škrabkou na brambory. Do větší sklenice, například do zavařovačky, vložíme kůru, rozpůlený vanilkový lusk, skořici a badyán a vše zalijeme vodkou. Uzavřeme a schováme do temna na celý týden.

Po sedmi dnech svaříme vodu s cukrem a do ní přilijeme okořeněnou směs (včetně koření). Po vychladnutí vše znovu přelejeme do sklenice a dáme odpočívat na další týden. Občas láhev protřepeme. Po sedmi dnech přes cedník nebo plátno přelijeme do finální sklenice nebo lahve, v níž budeme arancello předávat. Můžeme přidat čerstvý vanilkový lusk.

3. Směs na skvělé vánoční sušenky

Upéct sušenky zvládne kdokoliv, když mu na ně všechno připravíte. Sypká směs na speciální vánoční sušenky v ozdobné sklenici je půvabný dárek pro babičky, ale i pro dcery.

Co budeme potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g ovesných vloček
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g třtinového cukru
  • špetku soli
  • lžičku prášku do pečiva
  • rozinky
  • nalámanou hořká čokoláda nebo čokoládové pecičky
  • 2 lžičky mleté skořice

Postup: V míse smícháme prosetou mousku se solí, práškem do pečiva a se skořicí. Pak přesypeme do připravené uzavíratelné sklenice cukr krystal a cukr třinový. Následuje vrstva mouky, pak vločky. Poté rozinky a nakonec čokoláda. Smyslem je vytvořit hezké oddělené vrstvy. Pozor! Jen sypké suroviny na těsto na sušenky nestačí. Je potřeba smíchat směs ze sklenice se 2 vejci a 230 gramy másla, volitelné je pak vanilkové aroma. Až pak lze vypracovat těsto, z něhož děláme kuličky, které pokládáme na plech, a ze kterých se nám rozpečou sušenky. Nezapomeňte tyto instrukce k dárku přiložit!

4. Sváteční utopenci

Utopenci jsou dárkem pro pořádného chlapa! Pořidťe velkou sklenici a polepte ji vlastnoručně vyrobeným obalem - můžete vyrobit koláž společných fotografií nebo s vánočními motivy, tu pak vytiskněte a připavněte na sklenici podobně jako etiketu. Nejdůležitější je ale samozřejmě obsah sklenice...

Co budeme potřebovat:

  • 2 kg špekáčků
  • 800 g cibule
  • 750 ml vody
  • 500 ml octa
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • 16 kuliček nového koření
  • 16 kuliček pepře
  • 8 feferonek

Postup: Špekáčky nakrojíme, cibuli nakrájíme. Špekáčky v rozkroji vyložíme cibulí, a pak vkládáme do sklenice na přeskáčku - špekáček - cibule - špekáček - cibule... S cibulí opravdu nešetříme. V hrnci svaříme vodu s octem a kořením. Po vychladnutí lák přelijeme do sklenice s buřty a pořádně uzavřeme. Utopenci potřebují být uleželí alespoň týden, aby byly opravdu lahodní. Tip: Chcete-li obdarovat vegetariána, můžete totéž udělat s nakládanými hermelíny. Jak na ně?

5. Domácí granola pro fitness nadšence

Máte-li mezi blízkými někoho nadšeného do cvičení a zdravé stravy, jistě ho potěšíte domácí granolou. Té kupované se totiž fitness maniaci často vyhýbají, protože obsahuje velké množství přidaného cukru. Domácí lze ale připravit úplně bez cukru.

Co budeme potřebovat:

  • 300 g ovesných vloček
  • cca 200 g oříšků podle chuti, nejlepší jsou ale lískové nebo mandle
  • 30 g kokosových plátků
  • 1 lžíci kakaa
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce medu

Postup: V míse smícháme vločky s oříšky a kokosovými plátky. Oříšky je dobré nejdříve nasekat, ale není to nezbytné. Poté přidáme olej a med a dobře promícháme. Směs rovnoměrně rozložíme na plech a pečeme na 200°C asi 30 minut. Během pečení jednou až dvakrát promícháme. Po vychladnutí granolu přendáme do ozdobné sklenice a můžeme darovat.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům