Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Je tu „suchej“ únor: S těmito nealkoholickými koktejly po původních verzích ani nevzdechnete
Zdroj: Freepik, Racool_studio

V prvních měsících roku se spousta z nás pouští do různých diet a očistných programů. Ti, kteří chtějí po prohýřeném prosinci aspoň na čas vynechat alkohol, se chystají na suchý únor. Ale nebojte, nemusíte pít jen vodu, zpestřete si pitný režim slavnými drinky bez alkoholu. Jsou totiž vynikající!

Pití bez rizika

Ne náhodou je „suchým“ měsícem, tedy měsícem bez alkoholu vyhlášen únor. Je totiž nejkratším měsícem v roce, což trochu představu odříkání ulehčuje. Pokud si nechcete suchý únor spojit rovnou s nějakou dietou, klidně si místo večerní sklenky vína dopřejte nějaký výborný drink. Spousta slavných koktejlů má totiž i své nealkoholické verze, které ovšem chutnají stejně tak dobře jako originály. To nejlepší na nich však je, že je můžete popíjet v neomezeném množství bez rizika bolehlavu.

Virgin Mojito

Pravé mojito patří k nejoblíbenějším drinkům světa už dlouhá léta. Tento slavný kubánský koktejl, v němž se dokonale snoubí chuť máty a limetek, proslavil americký spisovatel Ernest Hemingway, který jej s oblibou popíjel za zvuků salsy ve vyhlášeném baru La Bodeguita del Medio v hlavním městě Kuby Havaně. Do alkoholické verze patří pravý kubánský rum, ale kombinace svěžesti limetek, máty a sladkého třtinového cukru je tak dokonalá, že se skvěle obejde i bez něj. Navíc se dá báječně vylepšit přidáním různých druhů ovoce podle sezony. A v zimním období určitě přijde vhod verze se zázvorem: Do každé sklenice dejte asi 5 nahrubo nasekaných lístků máty a šťávu z poloviny limetky. Přidejte asi 1 lžíci třtinového cukru a rychle zamíchejte, aby se cukr začal rozpouštěl v limetkové šťávě. Přilijte 240 ml zázvorového piva nebo limonády ginger ale a případně led. Nápoj rychle promíchejte a podávejte studený. Můžete jej navíc dozdobit plátky čerstvého zázvoru.

Shirley Temple

Drinky bez alkoholu jsou označovány různými názvy, často slovem virgin, což dokládá výše uvedené mojito. A nebo se pro ně používá samostatný název moctail. Tyto míchané nápoje bez alkoholu nejsou žádnou novinkou, recepty na moctaily se objevovaly již v prvních koktejlových knihách, například v Jerry Thomas's Bar-Tenders Guide z roku 1862. Často se připravují podle klasických koktejlů, jsou ale takové, které vznikly úplně nově, ale dosáhly věhlasu těch alkoholických. Taková je třeba Shirley Temple. Nápoj pojmenovaný po slavné dětské filmové hvězdě Shirley Temple, která jej prý ve skutečnosti vůbec neměla ráda, se skládá ze zázvorové limonády, kapky grenadiny a je ozdobený třešní maraschino. Jak na to? Do vysoké sklenice dejte asi 4 kostky ledu a nalijte na něj 240 ml zázvorové limonády. Přidejte 80 ml pomerančového džusu a 15 ml grenadiny. Jemně promíchejte. Sklenici ozdobte plátkem pomeranče a třešničkou maraschino. A pokud byste po skončení suchého února do koktejlu přidali trochu rumu nebo vodky, vznikne vám Dirty Shirley.

Virgin Colada

Dokonalým koktejlem pro dámy a milovnice sladkého je Piña Colada. Tento exotický drink k vám vnese kouzlo dálek a projasní vám chladné zimní dny. I on se může chlubit téměř stoletou historií, vždy byl spojován s Portorikem a je považován i za národní nápoj tohoto karibského ostrova. Nealko variantě se říká Virgin Colada nebo Baby Colada a i při jejím popíjení si budete připadat jako na prosluněné písečné pláži. A jak jej připravit? Do mixéru nalijte 125 ml ananasové šťávy, 150 g kousků ananasu (čerstvého nebo kompot), 125 ml kokosového mléka a 1 polévkovou lžíci medu. Vše rozmixujte dohladka. Přelijte do sklenice  a ozdobte kouskem ananasu.

Virgin Bloody Mary

Dáte-li raději přednost něčemu ostřejšímu i bez kapky alkoholu, možná vás zaujme „moctailová“ verze Bloody Mary. Tento drink, jenž prý získal jméno podle anglické královny Marie I. Tudorovny nechvalně proslulé popravami mnoha protestantů, díky nimž si vysloužila přezdívku Krvavá Mary (Bloody Mary), má pověst dokonalého vyprošťováku. Pro jeho pikantnost není úplně pro každého, na druhou stranu je tak výrazný, že verzi bez vodky od té s vodkou téměř ani nepoznáte. Pokud byste si jej chtěli připravit, nejprve dejte do vysoké koktejlové sklenice několik kostek ledu, zakápněte pár kapkami worcesterové omáčky a tabasca, přidejte sůl a pepř a přilijte 90 ml rajčatové šťávy a 15 ml citronové šťávy. Trochu promíchejte. Ozdobte řapíkatým celerem.

Whiskey sour mocktail

Láká vás něco speciálního? Možná vás překvapí, že v nealkoholické verzi lze udělat i koktejl, jehož hlavní a nejdůležitější ingrediencí je whisky. Napěněný koktejl s názvem, Whiskey Sour pro pravé gentlemany se v originální verzi skládá z pravé americké whiskey bourbonu. V 0% variantě se do nápoje dává listový čaj Assam, který drinku dodá chuť bourbonu hodně podobnou. Díky čaji vás tak tento moctail ještě navíc povzbudí. A jak na něj? Nejprve si připravte čajový nálev. Čajové lístky (asi 1 lžičku) nasypte do žáruvzdorné konvice nebo džbánu a zalijte 150 ml převařené vody. Ihned sceďte přes jemné sítko do jiné konvice, aby čaj nebyl příliš silný. Přidejte ¼ lžičky vanilkového extraktu a nechte vychladnout. Poté nalijte 50 ml vychlazeného čajového nálevu do shakeru, přidejte 25 ml citronové šťávy, ½ vaječného bílku, ¾ lžíce cukrového sirupu a hrst ledu. Důkladně protřepejte a napěňte. Moctail přeceďte do ledem naplněné sklenice typu tumbler (nízká sklenice na whiskey) a dozdobte plátkem citronu a koktejlovou třešní.

Recepty k tomuto článku