Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na tradiční adventní půst v moderní době? Stačí omezit maso a alkohol!
Zdroj: Carina, Unsplash.com

Kromě zapalování svíček každou neděli měsíc před Vánocemi je součástí posledního měsíce v roce také adventní půst. Ten ale není jen výsadou křesťanů a už vůbec nemusí spočívat v hladovění. Pojďte se dozvědět něco o tom, jak půst prospěje vašemu životu. Nedá to tolik práce a třeba se vám pak bude dařit o to snáz dodržovat novoroční předsevzetí...

Tradiční adventní půst

Půst má v mnoha kulturách velmi dlouhou tradici. Katolická církev se nechala inspirovat Židy, přidala k němu i něco málo z tradice pohanských národů a postupně si půst přizpůsobila k obrazu svému. Všechny kultury se ale shodly na jednom - šlo o jakousi očistu těla i potlačení jeho potřeb a tužeb, abychom byli schopni se přiblížit své duši. Půst měl ale taky praktické důvody.

Lidé se kromě duchovních pohnutek postili dvakrát ročně kvůli tomu, že nebyl dostatek jídla. První čtyřicetidenní půst připadal na dny před Velikonocemi, které jsou zároveň nejdůležitějším křesťanským svátkem, protože docházely zásoby a lidé čekali na teplejší počasí a úrodu s ním spojenou. Druhý pak připadal na adventní týdny před Vánoci, kdy bylo třeba uchovat co nejvíc potravin na sváteční dny.

Žádné hladovění, jen zdravější životní styl

Dnes platí, že advent začíná čtvrtou nedělí před Štědrým dnem, tento rok to tedy připadá už na neděli 29. listopadu. Dříve advent začínal svátkem svatého Martina, potom se zkrátil na sedm týdnů a až v 11. století se začal počítat tak, jak to děláme dnes. Neznamenalo to ale, že lidé měsíc nejedli. Půst měl sloužit - a bylo by možná hezké, kdyby se tato tradice stala zase standardem - k usebrání se do sebe, nastartování ozdravných procesů, zbavení se zlozvyků a přemýšlení o vlastním chování k druhým lidem, případně vztahu k Bohu. Jídelníček se osekal o maso, mléčné výrobky a alkohol, nahradit je měla zelenina, ovoce a luštěniny.

I dnes se můžete přiblížit tradici a vyhradit si období před Vánocemi na to přestat kouřit, začít cvičit nebo upravit svou stravu tak, abyste se mohli svátečnímu obžerství oddat s naprosto čistým svědomím. Máme pro vás užitečné tipy, jak to udělat.

7 tipů, jak si naordinovat půst ve 21. století

1. Vynechte maso

Maso je zatížené různými látkami, kterými dopují zvířata ve velkochovech, navíc jeho trávení stojí organismus spoustu energie. Pokud si život bez masa neumíte představit, dejte si jednou nebo dvakrát týdně kvalitní rybu. Uvidíte, jak se vašemu tělu uleví. Zásoby masa pak jistě stihnete doplnit přes svátky.

2. Vyhýbejte se mléčným výrobkům

Mléčné výrobky podporují záněty v těle, zahleňují organismus a ochlazují tělo. V období pandemie a nachlazení byste se jim proto měli raději vyvarovat, protože nahrávají negativním vlivům.

3. Řekněte ano luštěninám!

Oproti tomu luštěniny, zázvor, cizrna, čočka, olejnatá semínka, tepelně zpracovaná zelenina, a tak dále tělo pomáhají ohřát. Navíc taková horká dýňová polévka s dýňovými semínky vás dostatečně zasytí, zahřeje a navíc si po ní nebudete muset koupit o číslo větší kalhoty.

4. Vyvarujte se alkoholu

Jistě budete souhlasit, že sváteční oslavy zahrnují i spoustu společenského pití. Nicméně pokud se budete prolévat alkoholem i celý měsíc před Vánocemi, moc ve formě do nového roku nevstoupíte… Dejte si proto kromě suchého února za úkol vynechat alkohol i v období adventu. Pokud bez něj nemůžete být, omezte pití alespoň na víkendy.

5. Cukr je horší než heroin

Zkuste vyškrtnout ze svého jídelníčku i cukr. To bude možná největší oříšek. Spousta z nás si to možná neuvědomuje, ale moderní společnost je závislostí na cukru protkaná. Navyklý mozek se navíc proti jeho absenci brání a bude nás nutit si ho znovu a znovu dát. Proto než se začnete cpát u pohádek cukrovím, zkuste cukr významně omezit.

6. Zlo jménem pečivo

Pečivo není v zásadě žádný jed ani škodlivá potravina, nicméně obsahuje spoustu mouky, po které má lidské tělo tendenci přibírat. Obzvlášť v období, kdy je naše fyzická aktivita ve větším útlumu než v létě. Zkuste se bez pečiva měsíc obejít. Silvestrovské chlebíčky a jednohubky vám pak budou chutnat o to lépe.

7. Nejenom jídlo nám ubližuje

Revitalizovat tělo zdravým půstem je prospěšné, ale co takhle zkusit něco, co bude prospěšné celému životu? Zamyslete se nad tím, co vás v životě omezuje nebo si zaslouží nápravu. Ať už jde o závislost na sociálních sítích, málo času věnovaného rodině nebo přečtení více knížek - změňte na měsíc svůj život a možná už se ke zlozvykům nevrátíte ani v následujícím roce.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více