"Potaje" - fazolovočočková polévka

isindy Kuchařka: isindy

Polévky 38 názorů

Suroviny

2 vepřové kosti (po vykostění krkovice)
1 hrnek čočky
1 hrnek černých fazolí (originál užívá černé, ne červené či barevné, ale jde to i z nich)
1 Masox
1 PL polévkového koření
1 zelená paprika
1 cibule
3 stroužky česneku
1 PL kečupu či rajského protlaku
olej
1 PL Solamylu
ocet
sůl
Recept si zatím oblíbilo 35 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Čočkou a fazole propláchneme a dáme vařit spolu s kostmi, masoxem, polévkovým kořením a stroužkem česneku do 2l studené vody (tlakový hrnec - 40 min., obyčejný hrnec - 70-90 min.).

  2. Na pánvičce osmažíme nadrobno osmaženou cibuli, kostičky papriky a plátky česneku, přimícháme kečup či protlak, zředíme 1/2 hrnkem vody.

  3. Kosti z luštěnin vyjmeme a obereme maso, do polévky přidáme směs z pánvičky, zahustíme Solamylem rozmíchaným v 1/2 hrnku vody, provaříme, vrátíme kousky masa.

  4. Dosolíme podle chuti, přidáme 1-2 PL octa - polévka by měla být lehce navinulá.

Poznámka

Potaje [:potahe:] je oblíbená hustá sytá polévka, tradičně se vaří v Latinské Americe a Španělsku, má mnoho variant (tak jako u nás je mnoho bramboraček), tato pochází z východokubánského města Holgiun.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 105 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: "Potaje" - fazolovočočková polévka

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Pepe: variant je spousta, stejně jako použitých ingrediencí - netvrdím, že je tato jediná - jen jsem mezi Kubánci 2 roky žila a od nich se ji naučila - vždy v této podobě s čočkou a bez rýže. Nicméně máte pravdu, že v tradiční kuchyni se k tomu podává bílá rýže, dělává se hustější a je to cosi jako fazolový guláš. Kubánská výslovnost "potahe" je uvedená v poznámce, latinskoamerická španělština se liší od evropské nejen výslovností, ale i celými výrazy a slovíčky. Dík za podporu ve výslovnosti :)

    Odpovědět

  • Pepe Pepe(neregistrovaný)

    další variace, pro mě však to správné potaje je bez čočky. Kubánská čočka je totiž nekvalitní, na rozdíl od fazolí a proto ji skoro nepoužívají. 1/3 nebo 1/4 uvařených černých fazolí se oddělí a rozmačká např. hrnečkem, nebo rozmixuje. Tím se potaje následně zahustí a není potřeba solamil atp.
    A správná výslovnost kubánského potaje je "potahe" - na rozdíl od španělského "potache" :)
    Nezapomeňte na to, že potaje není polévka, většinou se podává s vařenou rýží jako první chod.... (prostě na hluboký talíř s potaje servírujeme kopeček rýže) :yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    prosciuto: ona evropská a latinoamerická španělština se dost liší... Asi jako angličan a američan maji také různou angličtinu. Takže výslovnost bych tu az tak neřešila, kdovi, kde je ta správná pravda.

    Odpovědět

  • prosciuto prosciuto(neregistrovaný)

    Správna výslovnost slova "potaje" je "potache" a nie "potahe", ako sa vyssie uvádza.
    To je spôsob, akým sa hovorí v Andalúzii, ale nie je spisovný.

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Pepe: a co znamená? ;-)

    Odpovědět

  • Pepe Pepe(neregistrovaný)

    V Spanielsku "potaje" neznamená polievka.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    hosta: přidávání podobných receptů neřeš, neb mi taky není jasný, co kdo myslí podobným, že bychom tu nacpali všechny luštěniny, ne? :-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Tohle je moc dobrý jídlo:yes: - ale kdo přidává ty podobné mi hlava nebere:-//

    Odpovědět

  • cesili cesili

    pridal jsem jen majoranku a suprovy.

    Odpovědět

  • Jan Macicek Jan Macicek(neregistrovaný)

    Zahustiiil jseeem poprwe w ziwote.... polewka je wyborna uvaril jsem prwni fazolacku w ziwote je wyborna...dokonce aji spolubydlici z ameriky si pochutnawa.... wyborny recept...posilam pozrawy ze sydney.....:yes:

    Odpovědět

  • Druell Druell

    Super recept, dneska jsem mela k obedu, akorat bez pridaneho masa :-) pridavam foto :-K

    Odpovědět

  • zdenin zdenin

    Vcera jsme ji meli a mooooc nam chutnala !!!:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Delala jsem vcera a je excelentni:-p Malinecko jsem musela improvizovat. . .fazole z plechu a bylo jich malo, tak druhy plech s cizrnou. Ale i tak fakt skvela polivka:-p posilam chvalu a bod;-):yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    evík: díky ;-):-):-K

    Odpovědět

  • evík evík

    Ivko, posílám zasloužený bodík, polévečka je opravdu vynikající:-p:-p:-p:-)):-)):yes::yes:

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: polévka z černé čočky čočková polévka s fazolemi fazolovo-čočková polévka fazolová polévka roman vaněk polevka z krkovice tlakovy hrnec fagor recepty potahe polévka z luštěnin polevka z černá čočka čočková polévka podle vaňka gulášová polévka roman vaněk fazolovocockova polivka jak se vaří čočka polévky z luštěnin kubánské potahe potache fazolová polévka od babičky čočková s fazolemi jak vařit v tlakovém hrneci polévka ze směsi luštěnin

Zapomněl/a jsem heslo