Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Potaje" - fazolovočočková polévka

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

26. 11. 2010 19:25

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie3 947 kJ / 943 kcal
Bílkoviny62,98 g
Tuky5,28 g
Vláknina52,44 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,70 g
Sůl4,20 g
Sacharidy137,12 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Potaje [:potahe:] je oblíbená hustá sytá polévka, tradičně se vaří v Latinské Americe a Španělsku, má mnoho variant (tak jako u nás je mnoho bramboraček), tato pochází z východokubánského města Holgiun.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Gazpacho

6. 5. 2020 12:18

Pepe:
Potaje (vyslov potache a nie potahe, to je nespisovná výslovnosť na juhu Španielska, na Kanárskych ostrovoch a v niektorých krajinách Latinskej Ameriky, hlavne v Karibskom mori ale už nie napríklad v Mexiku), je niečo medzi polievkou a kašovitou omáčkou, ktorej hustota závisí od použitých ingrediencií a či je v nej rozmixovaná časť niektorých ingrediencií, obyčajne fazule a mrkvy. A nie je to jedlo, ktoré sa podáva s ryžou (možno na Kube...). Je to samostatné jedlo, ktoré býva ako prvý chod a je sa lyžicou ako hustá polievka.

isindy isindy

6. 12. 2017 21:49

Pepe: variant je spousta, stejně jako použitých ingrediencí - netvrdím, že je tato jediná - jen jsem mezi Kubánci 2 roky žila a od nich se ji naučila - vždy v této podobě s čočkou a bez rýže. Nicméně máte pravdu, že v tradiční kuchyni se k tomu podává bílá rýže, dělává se hustější a je to cosi jako fazolový guláš. Kubánská výslovnost "potahe" je uvedená v poznámce, latinskoamerická španělština se liší od evropské nejen výslovností, ale i celými výrazy a slovíčky. Dík za podporu ve výslovnosti :)

Pepe

6. 12. 2017 21:38

další variace, pro mě však to správné potaje je bez čočky. Kubánská čočka je totiž nekvalitní, na rozdíl od fazolí a proto ji skoro nepoužívají. 1/3 nebo 1/4 uvařených černých fazolí se oddělí a rozmačká např. hrnečkem, nebo rozmixuje. Tím se potaje následně zahustí a není potřeba solamil atp.
A správná výslovnost kubánského potaje je "potahe" - na rozdíl od španělského "potache" :)
Nezapomeňte na to, že potaje není polévka, většinou se podává s vařenou rýží jako první chod.... (prostě na hluboký talíř s potaje servírujeme kopeček rýže) :yes:

isindy isindy

20. 6. 2016 21:31

prosciuto: ona evropská a latinoamerická španělština se dost liší... Asi jako angličan a američan maji také různou angličtinu. Takže výslovnost bych tu az tak neřešila, kdovi, kde je ta správná pravda.

prosciuto

20. 6. 2016 19:53

Správna výslovnost slova "potaje" je "potache" a nie "potahe", ako sa vyssie uvádza.
To je spôsob, akým sa hovorí v Andalúzii, ale nie je spisovný.

isindy isindy

27. 10. 2014 17:58

Pepe: a co znamená? ;-)

Pepe

24. 10. 2014 19:29

V Spanielsku "potaje" neznamená polievka.toprecepty.cz

spagetka spagetka

8. 4. 2014 16:03

hosta: přidávání podobných receptů neřeš, neb mi taky není jasný, co kdo myslí podobným, že bychom tu nacpali všechny luštěniny, ne? :-D:-D:-D:-D

hosta hosta

8. 4. 2014 15:21

Tohle je moc dobrý jídlo:yes: - ale kdo přidává ty podobné mi hlava nebere:-//

cesili

8. 4. 2014 11:52

pridal jsem jen majoranku a suprovy.

Jan Macicek

26. 11. 2013 10:20

Zahustiiil jseeem poprwe w ziwote.... polewka je wyborna uvaril jsem prwni fazolacku w ziwote je wyborna...dokonce aji spolubydlici z ameriky si pochutnawa.... wyborny recept...posilam pozrawy ze sydney.....:yes:

Druell Druell

22. 5. 2013 23:49

Super recept, dneska jsem mela k obedu, akorat bez pridaneho masa :-) pridavam foto :-K

zdenin zdenin

15. 8. 2012 02:28

Vcera jsme ji meli a mooooc nam chutnala !!!:yes::yes::yes:

srettka

26. 3. 2012 12:22

Delala jsem vcera a je excelentni:-p Malinecko jsem musela improvizovat. . .fazole z plechu a bylo jich malo, tak druhy plech s cizrnou. Ale i tak fakt skvela polivka:-p posilam chvalu a bod;-):yes:

isindy isindy

2. 2. 2012 19:06

evík: díky ;-):-):-K

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: polévka z černé čočky čočková polévka s fazolemi fazolovo-čočková polévka fazolová polévka roman vaněk polevka z krkovice tlakovy hrnec fagor recepty potahe polévka z luštěnin potache polevka z černá čočka čočková polévka podle vaňka gulášová polévka roman vaněk fazolovocockova polivka jak se vaří čočka polévky z luštěnin kubánské potahe fazolová polévka od babičky čočková s fazolemi jak vařit v tlakovém hrneci polévka ze směsi luštěnin

Suroviny: kosti vepřové, čočka, fazole černé, masox, koření polévkové, paprika čerstvá zelená, cibule, česnek, protlak rajský, olej, solamyl, ocet, sůl

TopRecepty.cz

"Potaje" - fazolovočočková polévka

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnR5