Knäckebrot vznikl jako "chleba pro chudé". Je základní potravina dietářů opravdu dietní?

8. 12. 2020 14:05

Zdraví Kateřina Horáková

Zdroj:  Rainer Zenz, vlastní dílo, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 Zdroj: Rainer Zenz, vlastní dílo, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Každý, kdo někdy držel dietu, zná knäckebrot. Křehká a tenká náhražka světlého pečiva je základem zdravého jídelníčku, opravdu je ale tento skandinávský vynález tak prospěšný, jak nám tvrdí jeho výrobci?

Knäckebrot je ze Švédska

Tenkou, křupavou placku ve tvaru obdélníku jménem knäckebrot zná dnes každý, kdo se někdy snažil jíst zdravě a dietně. Knäckebrot ale není výmyslem moderních milovníků zdravé výživy - první zmínky o jeho výrobě pocházejí už z roku 500 našeho letopočtu. Tehdy se kulatý suchý chléb s dírou uprostřed pekl ve Švédsku, a to pouze dvakrát do roka - ihned po sklizni, a pak na jaře, aby lidé doplnili zásoby a zase se dostali do "pracovního módu". Díru uprostřed měl chleba proto, že se skladoval navlečený na dřevěných tyčích pod střechou. Právě pro snadnou skladnost, trvanlivost a nenáročnost výroby byl tak oblíbený. Ale nejen proto - dlouhou dobu byl knäckebrot pro nízké náklady na jeho upečení považován za jídlo pro chudé. A těch bylo ve středověku ve Švédsku hodně.

Je vám po jídle zle? Na vině je překyselený žaludek! Co si dát, aby se břicho zklidnilo?

Je vám po jídle zle? Na vině je překyselený žaludek! Co si dát, aby se břicho zklidnilo?

Je vám po každém jídle nevolno? Máte pocit na zvracení, jste slabí, nafouklí, pálí vás žáha? Pak…

Ze Švédska se praktické pečivo rozšířilo také do sousedního Finska a brzy i dál d osvěta, a to díky mořeplavcům, kteří si suchary brali s sebou na dlouhé cesty. První továrnou na výrobu knäckebrotu ale až byla fabrika jménem AU Bergmans Enka, která zahájila výrobu v roce 1850 a vyráběla knäckebroty kulaté, už bez díry. Hranatý tvar dali suchému dietnímu chlebíku roku 1927 v Německu, kde sis jej rovněž velmi oblíbili.

Knäckebrot je zdravý. Ano, nebo ne?

Důvodem, proč se knäckebrot řadí mezi základní potraviny dietářů, je, že obsahuje méně kalorií a především méně lepku než klasické bílé pečivo, zato je v něm hodně vlákniny. Platí ale, že je důležité, z jaké mouky a jak kvalitní knäckebrot kupujete. Obecně je lepší upřednostňovat knäckebroty z žitné mouky doplněné například semínky a nesahat po tom nejlevnějším. Přílišná konzumace knäckebrotu navíc může způsobit nafouklé břicho a v nejhorším případě i průjem. Takže stejně jako u ostatních potravin platí, že všeho s mírou.

Pokoušíte se o miminko? Cestu k mateřství může usnadnit jednoduché cvičení!

Pokoušíte se o miminko? Cestu k mateřství může usnadnit jednoduché cvičení!

Pravidelné cvičení je nejlepší způsob, jak se můžete odměnit vlastnímu tělu, dostat se tak do…

Knäckebrot a jeho kolega rýžový chlebíček mají ještě jedno ale - mají totiž vysoký glykemický index, rýžový chleba dokonce vyšší než čokoláda. To laicky řečeno znamená, že běžná porce těchto potravin nám nedodá pocit sytosti, což nás nutí jíst dál a dál. Zakousnout si knäckebrot je tedy vhodné třeba po náročné fyzické aktivitě, kdy tělo potřebuje rychle doplnit energii. Dlouhodobá každodenní konzumace "suchého pečiva" se při redukční dietě většinou nedoporučuje - to už je lepší dát si místo knäckebrotu k libové šunce nebo kvalitnímu sýru jako přílohu kus salátové okurky, papriku a dvě rajčátka.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

    Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

    Jaro a bylinky jdou ruku v ruce. Jak využít pampelišku, mátu nebo třeba lipový květ v kuchyni?…
    Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

    Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

    Suché, popraskané rty se neobjevují jen v zimě. Pečovat o ně bychom měli celoročně. K tomu účelu je…
    Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

    Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

    Světový den monitoringu diabetu připadá pravidelně na 14. dubna. Tato nepříjemná nemoc, která…
    Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

    Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

    Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově…
    Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

    Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

    Pór, lidově zvaný pórek, je tak běžný, že by vás možná ani nenapadlo, jak skvělé vlastnosti má.…
    Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

    Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

    Máte chalupu se zahrádkou? Právě teď je čas vysadit na záhonek pastinák, lidově zvaný pastiňák,…
    Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

    Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

    Světový den zdraví nám mimo jiné připomíná, že nás v kondici udržuje vhodný jídelníček plný…
    Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

    Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

    Zubní pasta je v našich očích samozřejmost, která je vždy po ruce. Může se ale stát, že neplánovaně…