I četníci si pochutnávali na kradených slepicích. Za první republiky se odcizení ptáka trestalo žalářem

Prvorepublikoví strážci zákona se snažili chránit bezpečí lidí ve svém rajonu, jak jen to šlo. A o četnické jistoty, alespoň v kuchyni a jídelně, se zase staraly kuchařky, které to často neměly jednoduché. Připravit jídlo pro několik hladových chlapů z dobrých, ale co nejlevnějších surovin, bylo občas nad lidské síly. A tak mohlo dojít i ke kuriózním situacím, jako třeba v roce 1930 v Brodku u Přerova...
Kradené slepice na talíři četníků
Na jídelníčku četnické stanice v Brodku se u Přerova se v roce 1930 začala podivně často objevovat jídla ze slepice. Osazenstvo kasáren si toho samozřejmě všimlo, ale spokojilo se s vysvětlením, že jsou slepice zrovna levné a každý ušetřený halíř se hodí. Zanedlouho se ale situace opakovala, a to už se začalo všechno spojovat dohromady. Z nedaleké vesnice Císařov totiž přišlo hlášení, že tam bylo nedávno ukradeno 16 slepic, a to bylo v souvislosti s náhlým snížením jejich ceny víc než podezřelé. Brzy se proto četníci potkali s místním kovářským pomocníkem Horákem, s nímž měli z minulosti už své zkušenosti. Neminuli…
Článek z magazínu
Jak četníci zjistili, skončilo v Horákových nenechavých rukou nejen více než sto kilo kradené mouky, ale také hledané slepice, které potom prodal místnímu obchodníkovi a ten je pod obvyklou cenou prodával zase dál. A právě tak se dostaly i k hospodyni a kuchařce v četnických kasárnách v Brodku. Strážci zákona tedy, ač nevědomky, hodovali na kradených slepicích. A co jim z nich kuchařka tehdy připravila?
Posilující slepičí polévka za pár korun
Na silnou slepičí polévku stačí jedna starší slepice, kořenová zelenina, sůl, máslová jíška, muškátový květ, petržel a samozřejmě také domácí nudle. Vykuchanou slepici je potřeba opařit a důkladně proprat. Po rozčtvrcení se slepice uvaří, ale neměli bychom spěchat: 2 - 3 hodiny v hrnci by měla slepice určitě pobýt. Uvařené maso obereme a odložíme, do polévky rozkrájíme vnitřnosti, polévku zahustíme máslovou jíškou, dochutíme kořením a zavaříme do ní nudle.
Článek z magazínu
Slepice na paprice
Maso, které jsme ze slepice obrali, pak poslouží jako hlavní chod. Bude stačit navíc trochu másla, cibule, hrnek kyselé smetany, paprika, sůl a hladká mouka na zahuštění. Na zpěněnou cibulku dáme papriku. Maso podusíme asi čtvrt hodiny a pak vše podlijeme vodou. Po chvíli vše zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně a povaříme. Na talíř pak dáme obrané maso a zalijeme ho omáčkou.
A co k tomu? Třeba noky! Na přípravu noků budeme potřebovat 40 gramů másla, 2 vejce, 125 ml mléka, 260 gramů hrubé mouky a sůl. Pak už stačí jen utřít máslo se solí, přidat vejce, mléko a mouku. Z hmoty vykrájíme lžící noky, které budou po 10 minutách ve vroucí vodě hotové.
Zpracováno s využitím Četnické kuchařky autora Michala Dlouhého.
Témata: první republika, prvorepubliková kuchyně, historické kuchařky, slepice, kuřecí maso, Praha
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Související obsah
Bulgur je skvělý v salátech i jako příloha. Tři způsoby jeho přípravy
Bulgur pochází z Orientu. Jde o lámaná pšeničná zrna různých velikostí, která jsou na rozdíl od obilného šrotu již pařená nebo předvařená. (Slovo… Číst více
Jak připravit hummus, falafel a další oblíbená jídla z cizrny. Tohle jsou nejžádanější speciality
Cizrna v naší kuchyni Cizrna, jinak také římský hrách, má příjemně oříškovou chuť a je mimořádně prospěšná našemu zdraví. Některá oblíbená jídla z… Číst více
Rady pro uskladnění a zpracování brokolice: Nemraženou ji dlouho neskladujeme
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Kuskus lze připravit snadno a rychle. Může být přílohou i samotným jídlem
Potkáváte v obchodě balíčky s drobounkými "kuličkami" nebo jste už kuskus dokonce koupili a teď nevíte, jak na něj? Je to opravdu snadné a příjemně… Číst více
Exotické ovoce od A do Z, díl I.: Ochutnejte papáju, opuncii nebo mangostan
Také se vám občas stává, že v oddělení ovoce a… Číst více
Do křupava propečený nebo dušený? Upéct králíka není jen tak
Kdysi patřili králíci k běžným obyvatelům každého venkovského dvora. Pohodlnější způsob života, dostatek masa na současném trhu i zvýšené náklady na… Číst více
Pohádkové buchty jako od babičky. Jak je správně zabalit, aby náplň nevytekla?
České buchty (balenky, honzovky) plněné mákem, tvarohem nebo povidly či dobrou domácí marmeládou známe ze spousty českých pohádek o hloupém Honzovi… Číst více
Spíše lék než potravina. Slzovka je jednou z nejdéle pěstovaných plodin v historii lidstva
Slzovka obecná (Jobovy slzy), semena, která slzy opravdu připomínají, je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Slzovka není jen potravina,… Číst více
Jak připravit pečené jedlé kaštany. Můžete je péct v troubě, na grilu i na pánvi
Plody jedlých kaštanů se podobají kaštanům, které děti rády sbírají pod stromy. Na rozdíl od nich jsou ale skutečnou pochoutkou, jejich chuť nám… Číst více
Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Droždí je nejlepší mít stále po ruce – pro případ, že bychom chtěli péct. Jenže někdy si ho koupíme „pro jistotu“ dopředu, ale nakonec se k pečení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary Roberta Redforda: U jídla si čte a nikdy neodolá tomuhle vláčnému pekanovému koláči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Lotus mini cheesecake
Přidáno před 12 hodinami

Svíčková polévka s nudlemi
Přidáno před 13 hodinami

Vepřové kostky na argentinském koření
Přidáno před 15 hodinami

Mechový dort (se špenátem)
Přidáno 21. 5. 2022 15:38

Salko roláda
Přidáno 21. 5. 2022 12:16

Ořechové řezy s pudinkovo-tvarohovým krémem
Přidáno 21. 5. 2022 07:40
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.