Domácí sekaná, která nikdy nepraskne.

Lenora32 Kuchařka: Lenora32

Doba přípravy: 120 minut 4 porce Hovězí maso 4 názory

Suroviny

1 kg mleté maso mix
1 větší cibule
3 vejce
2 rohlíky
5 stroužků česneku
mléko
majoránka
sůl
pepř
sádlo
voda
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme mléko vsáknout. Na oleji opražíme nakrájenou cibulku dozlatova a necháme vychladnout. Do mísy vložíme maso, rohlíky, cibulku a promícháme. Dále přidáme všechny ingredience, vejce, česnek, majoránku, pažitku či bylinky. Osolíme, opepříme, promícháme a zaprášíme hladkou moukou.

  2. Pokud je směs řidší, přidáme strouhanku. Opět vše promícháme, aby se ingredience spojily. Vařečku odložíme a hněteme za pomocí rukou, chce to určitě alespoň 5 minut hnětení . Kompaktní hmotu je dobré rukou nabrat a párkrát s ní „praštit“ na dno misky či na vál. Vše se tím dokonale spojí.

  3. Nakonec utvoříme šišku (nebo 2 menší), kterou dáme na plech, vymazaný sádlem. Do hrnečku si připravíme studenou vodu a povrch sekané kompletně potřeme vodou. Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch. Snížíme teplotu na 180 °C a asi 45 minut pečeme dozlatova. Podáváme s kaší, brambory. Výborná s pečeným česnekem a chlebem.

Poznámka

Sekanou je potřeba pořádně propracovat, v tom tkví to tajemství, že nepraskne. Máme odzkoušenou už několik let. Je výborná.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 378 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí sekaná, která nikdy nepraskne.

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: dávám taky dost cibule - smažené, případně dávám i sušenou smaženou z Ikey:-) - dělám dost podobně;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    No, já dávám více cibule:-)
    Část cibule také smažím a ve výsledné chuti je to znát:yes:

    Jana Remkova:
    Pokud děláte sekanou bez strouhanky, rohlíků a podobně, tak pohromadě vám to bude držet i bez smetany...:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Sekanou už jsem dělala snad na 100 způsobů, ale zatím jsem tedy nikde nedávala osmaženou cibulku a pravda je, že ani mléko nepřidávám. Poslední dobou dělám vlastně sekanou bez strouhanky, rohlíků a podobně. Přidávám šlehačku, nedávám ani vajíčko. Šlehačka to drží pohromadě. A jak píše yanull, taky s ní mlátím :-D. Tahle tvá sekaná vypadá skvěle :-8;-):yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Sekaná se mi líbí a mám také svoje triky;-). Maso dám umíchat do robotu, tím se mi krásně spojí, přidám do něj trochu studené vody a škrobu. Potřít se může i slabou vrstvou hořčice. Tím "praštěním" o misku či vál dojde k tomu, že se ze hmoty vyžene vzduch. Tak to dělám také u karbanátků. Přehazuji s tím z ruky do ruky a pěkně drží. :yes::-K

    Odpovědět

Tématické fráze: výborná domácí sekaná dobrá domácí sekaná domaci sekana výborná domácí vepřová sekaná nadýchaná sekaná výborná sekaná domácí vepřová sekaná recept na domácí sekanou domácí sekaná recept nejlepší domácí sekaná výborná sekaná recept recept na výbornou sekanou sekaná se šlehačkou sekaná recept domácí sekaná se šlehačkou recept na sekanou nadýchaná domácí sekaná vyborná domácí sekaná recept aby sekaná nepraskla sekaná nastavovaná

Zapomněl/a jsem heslo