Tajemství šumivých vín: Jak se liší sekt od šampaňského?

Čím oslavit jaro a připít si o Velikonocích? Jednoznačně šumivými víny, která se pro svou jemnost ideálně doplňují s jemnou chutí a vůní vajec. Otázkou je, zda zvolíte sekt, nebo šampaňské. Mezi oběma šumivkami je totiž zásadní rozdíl, a to zejména ve výrobě, která pak samozřejmě ovlivňuje výslednou chuť, ale i cenu.
Od šumivého základu
Tajemství kvalitního šumivého vína se skrývá zčásti ve vinici, ve výběru kvalitních hroznů, a zčásti v metodě, která vínu dodává na perlivosti. Jenže není perlení jako perlení. V tom nejjednodušším případě stojí na začátku tiché víno, do kterého je vpraven oxid uhličitý, tedy bublinky. Podle zákona ale nejde o šumivé víno, pouze o perlivé. Nutno dodat, že tahle metoda se používá jen u těch nejlevnějších druhů. Aby vám víno opravdu krásně zašumělo, musí projít tzv. druhou fermentací.
Článek z magazínu
Sekt, nebo šampaňské?
Sekt se vyrábí kvašením v láhvi a kvašením v tanku. Kvašení v láhvi je klasická metoda, nazývaná „methode Champenoise“ – podle francouzské oblasti Champagne, kde se začala používat jako první. Odtud tedy název „šampaňské“, který se smí používat pouze pro šumivá vína pocházející z této oblasti. Kvašení v tanku neboli metoda Charmat je zjednodušená výroba sektů. Používá se hlavně pro levnější typy šumivých vín, které se vyrábějí ve větším množství.
Dlouhý čas perlení
Možná vás to překvapí, ale réva se v nejproslulejším kraji výroby šampaňských vín, v Champagne, pěstuje již od roku 79 našeho letopočtu. Jak uvádí web Champagne-booking, po staletí se vynález šumivých vín připisoval mnichovi Pérignonovi. Jenže podle dochovaných dokumentů tento zbožný muž pouze zdokonalil metodu výroby, za což ale samozřejmě budiž blahoslaven. Jak už to tak bývá u všech výjimečných věcí, i šumivá vína totiž přišla na svět tak trochu omylem. Všechno to začalo, když se pěstitelé vína z oblasti Champagne snažili vyrovnat vínům z Burgundska. Jenže se jim to nedařilo kvůli chladným zimám v oblasti, jež způsobily zastavení kvašení vína, které leželo ve sklepech. A právě chladné klima zajistilo, že se spící kvasinky na jaře znovu probudily a začaly kvasit, což způsobilo uvolňování oxidu uhličitého, který vycházel z vína v láhvi. Zpočátku byly lahve slabé a explodovaly, ale ty, které přežily, najednou obsahovaly lahodné šumivé víno.
Cesta bublinek
Metode Champenoise se vyvíjela mnoho let. Dnešní proces výroby se ale příliš neliší od postupu praktikovaného na konci 19. století. Z hroznů jednotlivých odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier se vylisuje mošt, v němž proběhne kvasný proces jako u tichých vín. Následně se vína scelí dohromady. Někdy se ještě přidávají vína z jiných, mimořádně kvalitních ročníků. Dále se přidá tirážní likér, který se skládá z cukru, vína a kvasinek. Víno se stočí do láhví. Ty jsou uloženy ve sklepě ve vodorovné poloze. Začíná proces sekundárního kvašení.
Po určité době, kdy víno vyzraje, nastává další fáze, tzv. remuáž, kdy se láhve vloží do speciálního stojanu, kde se každý den pootočí tak, aby se zhruba po třech týdnech ocitly dnem vzhůru. Jakmile se tak stane, láhve se vloží do roztoku mrazivé solanky, vyjmou a odzátkují. Pomocí tlaku kysličníku uhličitého se ledový špunt, který tvoří zbytky kalů, vystřelí ven. Tato fáze se nazývá degoržování. Nyní je šumivé víno již čiré, a proto se přidává expediční likér, obsahující víno a cukr. Množství cukru určuje typ šumivého vína: extra brut, brut, extra dry, sec, demi-sec, doux. Na závěr jsou vína opatřena korkovou zátkou a drátěným košíčkem.
Témata: sekt, šampaňské, alkohol, šumivé víno, nápoj
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Související obsah
Víte, jaký je rozdíl mezi moukami a na co je nejlépe použít?
Dnes používáme nejen mouku pšeničnou, ale i mouky z jiných obilovin a dokonce luštěnin. Díky tomu může být naše stravování pestřejší i zdravější. V… Číst více
Vyznáte se v másle? To nejlepší je české a čerstvé. Poznáte ho snadno!
Bez másla by se česká kuchyně neobešla. Koláče a… Číst více
V římském hrnci skvěle upečete maso, brambory i zeleninu bez tuku. Poradíme, jak s ním zacházet
Hrnec je určený k pečení a zapékání masa, brambor a zeleniny. Teplota uvnitř je rovnoměrně rozložená, takže výsledný pokrm je propečený a maso si… Číst více
Jak uvařit nejlepší krupicovou kaši. Jednoduchý postup, u kterého se vyplatí držet receptu
Nejlepší poměr surovin Na krupicovou kaši nám stačí několik surovin - potřebujeme dětskou krupičku nebo hrubou krupici, mléko, sůl a cukr. Obvyklý… Číst více
Vzpomínky na dětství: Jak uvařit skvělou krupicovou kaši nebo rajskou s knedlíkem?
Zdánlivě obyčejné pokrmy bývají často mezi těmi… Číst více
Velký přehled druhů mouk: Která se hodí na kynuté těsto, která je vhodná na zavářky
Jaké znáte druhy mouk? Hladká mouka se používá do… Číst více
Jak připravit jemný cuketový moučník. Zdravá a chutná variace na letní buchty a koláče nás potěší
Většinou cukety připravujeme naslano - vaříme je, dusíme, smažíme či grilujeme. Avšak můžeme z nich upéct i jemnou buchtu či koláč. Použitím cukety… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Špičkou dolů a dál od dveří lednice. Víte, jak nejlépe skladovat vejce?
Jste rádi, když v lednici najdete na vajíčka… Číst více
Zdravé snídaně pro batolata: Kváskový chléb, rýžová kaše nebo tvarohový koláč jsou to pravé
Plnohodnotná, zdravá výživa je důležitá v každém… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Kuřecí maso se žampiony a pórkem na smetaně
Přidáno před 16 hodinami

Kuskusový dezert s ovocem a ořechy
Přidáno před 19 hodinami

Rychlá rajčatová polévka s fazolemi
Přidáno 6. 2. 2023 08:37

Smažená rýže - základní verze
Přidáno 5. 2. 2023 19:02

Rumové kuličky bez tuku
Přidáno 5. 2. 2023 18:20

Pikantní zelný salát s feferonkami
Přidáno 5. 2. 2023 15:46
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.