Sekt - články, postupy a rady
Silvestr
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo sekundárním kvašením vína nebo moštu, skladuje se v lahvích, s korkovým nebo plastovým uzávěrem. Sekty se rozdělují podle obsahu cukru. Brut nature (přírodně tvrdý, pod 3 g cukru na litr), extra brut (zvláště tvrdý, 0 - 6 g/l), brut (tvrdý, do 15 g/l), extra dry (zvláště suchý, 12 - 20 g/l), sec (suchý, 17 - 35 g/l), demi-sec (polosuchý, 33 - 50 g/l), doux (sladký, nad 50 g/l). U nás je nejznámější a nejprodávanější značkou Bohemia Sekt.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového cukru na 1 l. Může být také doux, který obsahuje 50 g cukru, nebo i více, na 1 l. Vyšší obsah cukru a měkká chuť dobře vyniknou s dezerty.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 16 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 17 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Je libo pizzu? Inspirujte se recepty na kynuté i nekynuté těsto
Jak na sváteční svatomartinskou husu krok za krokem: Vláčnost masa zajistí pomalé pečení, křupavou kůrčičku pak mléko s medem
Brambory zapečené s mletým masem a majolkovou směsí: Vynikající oběd či večeře, kde můžete využít zbytky z lednice