Znáte křupavé placky cibuláčky? Netradiční obměnu bramboráčků si zamilujete!
I když počasí slibuje ještě pár hezkých dní, stejně už většinou dostáváme chuť na něco, co nás trochu zahřeje. Mezi oblíbená podzimní jídla odjakživa patřily bramboráky ze syrových nastrouhaných brambor. Zná je a miluje většina z nás. Už jste ale zkusili cibuláčky?
Poklady ze země
Podobně jako se o bramborách říká, že jsou to poklady ze země vykopané, totéž by patřilo cibuli, která se podle webu Onions-usa.org pěstuje ve světě již nejméně 5000 let. Předpokládá se, že naši předchůdci objevili a začali jíst divokou cibuli velmi brzy, dávno předtím, než bylo vynalezeno zemědělství nebo písmo. Je pravděpodobné, že tato skromná zelenina byla základem prehistorického jídelníčku. Měla totiž spousty nesporných výhod. Podléhala menší zkáze než jiné tehdejší potraviny, byla přenosná, snadno se pěstovala a bylo možné ji pěstovat v různých půdách a klimatických podmínkách. Kromě toho cibule zabraňovala žízni a dala se sušit a uchovávat pro pozdější spotřebu.
Článek z magazínu
Pálivé zdraví
Stejné výhody má cibule pochopitelně i dnes, plus se k nim přidává, že dnes už víme, že cibule je také velmi zdravá. Podle portálu Healthline.com má cibule obzvláště vysoký obsah vitaminu C, což je živina, která se podílí na regulaci imunitního systému, tvorbě kolagenu, obnově tkání a vstřebávání železa. Cibule je ale bohatá též na vitaminy skupiny B, které hrají klíčovou roli v metabolismu, tvorbě červených krvinek a funkci nervů. A konečně je tahle neobyčejná zelenina dobrým zdrojem draslíku, minerálu, důležitého pro činnost srdce a nervů. Tohle všechno možná naši předkové nevěděli, ale třeba tušili. Cibule se totiž v lidovém léčitelství používá celá staletí. Obsahuje totiž ještě jednu látku, již nesmíme opomenout, a tou je allicin, který dle webu Vím, co jím působí jako účinné antivirotikum a antibiotikum.
Cibuláčky se sýrem
Ze všeho výše uvedeného je jasné, že cibulí v kuchyni rozhodně nemusíme šetřit. Pokud už máte zmáknutou přípravu cibulové polévky, případně smažených cibulových kroužků a cibuli také dáváte do polévek a pod maso, zkuste ještě méně známý, ale vynikající pokrm. Tím jsou placky cibuláčky. Jak už asi tušíte, používá se do nich míst syrových nastrouhaných brambor syrová nadrobno nakrájená cibule. K té přidáte mouku, vejce, na kostičky nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, mléko, česnek, sůl, pepř a bylinky. Po smíchání všech surovin vznikne poměrně husté těsto, které pak po částech smažíte v pánvi na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova, podobně jako bramboráčky. Přesný postup krok za krokem uvidíte v našem videu:
Placky cibuláčky můžete podávat jako chuťovku k pivu, rychlou večeři, malou svačinku, nebo se salátem jako zdravý oběd. Zkrátka, je už jen na vás, jak si je vychutnáte!
Témata: cibule, placky, zelenina, večeře
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Hovězí na česneku a na smetaně: Připravené v tlakovém hrnci je báječně šťavnaté, má výraznější chuť a za hodinu je hotové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 12 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 18 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno před 23 hodinami

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.