Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte křupavé placky cibuláčky? Netradiční obměnu bramboráčků si zamilujete!
Zdroj: Toprecepty, mika59

I když počasí slibuje ještě pár hezkých dní, stejně už většinou dostáváme chuť na něco, co nás trochu zahřeje. Mezi oblíbená podzimní jídla odjakživa patřily bramboráky ze syrových nastrouhaných brambor. Zná je a miluje většina z nás. Už jste ale zkusili cibuláčky?

Poklady ze země

Podobně jako se o bramborách říká, že jsou to poklady ze země vykopané, totéž by patřilo cibuli, která se podle webu Onions-usa.org pěstuje ve světě již nejméně 5000 let. Předpokládá se, že naši předchůdci objevili a začali jíst divokou cibuli velmi brzy, dávno předtím, než bylo vynalezeno zemědělství nebo písmo. Je pravděpodobné, že tato skromná zelenina byla základem prehistorického jídelníčku. Měla totiž spousty nesporných výhod. Podléhala menší zkáze než jiné tehdejší potraviny, byla přenosná, snadno se pěstovala a bylo možné ji pěstovat v různých půdách a klimatických podmínkách. Kromě toho cibule zabraňovala žízni a dala se sušit a uchovávat pro pozdější spotřebu.

Pálivé zdraví

Stejné výhody má cibule pochopitelně i dnes, plus se k nim přidává, že dnes už víme, že cibule je také velmi zdravá. Podle portálu Healthline.com má cibule obzvláště vysoký obsah vitaminu C, což je živina, která se podílí na regulaci imunitního systému, tvorbě kolagenu, obnově tkání a vstřebávání železa. Cibule je ale bohatá též na vitaminy skupiny B, které hrají klíčovou roli v metabolismu, tvorbě červených krvinek a funkci nervů. A konečně je tahle neobyčejná zelenina dobrým zdrojem draslíku, minerálu, důležitého pro činnost srdce a nervů. Tohle všechno možná naši předkové nevěděli, ale třeba tušili. Cibule se totiž v lidovém léčitelství používá celá staletí. Obsahuje totiž ještě jednu látku, již nesmíme opomenout, a tou je allicin, který dle webu Vím, co jím působí jako účinné antivirotikum a antibiotikum.

Cibuláčky se sýrem

Ze všeho výše uvedeného je jasné, že cibulí v kuchyni rozhodně nemusíme šetřit. Pokud už máte zmáknutou přípravu cibulové polévky, případně smažených cibulových kroužků a cibuli také dáváte do polévek a pod maso, zkuste ještě méně známý, ale vynikající pokrm. Tím jsou placky cibuláčky. Jak už asi tušíte, používá se do nich míst syrových nastrouhaných brambor syrová nadrobno nakrájená cibule. K té přidáte mouku, vejce, na kostičky nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, mléko, česnek, sůl, pepř a bylinky. Po smíchání všech surovin vznikne poměrně husté těsto, které pak po částech smažíte v pánvi na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova, podobně jako bramboráčky. Přesný postup krok za krokem uvidíte v našem videu:

Placky cibuláčky můžete podávat jako chuťovku k pivu, rychlou večeři, malou svačinku, nebo se salátem jako zdravý oběd. Zkrátka, je už jen na vás, jak si je vychutnáte!

 

 

Recepty k tomuto článku