Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzská cibulačka: Božský vyprošťovák, který se dostal z tržiště až na královský stůl
Zdroj: Pixabay.com, Sabine van Erp, Pixabay Licence

Najdete ji na menu těch nejlepších restaurací, přitom je na rozdíl od mnoha francouzských jídel velmi snadná na přípravu. Navíc, dá-li se to tak říci, vzešla z chudých poměrů. Francouzská cibulová polévka neboli cibulačka je dokonalým příkladem toho, jak jídlo spojuje lidi z různých sociálních vrstev.

Odkud se vzala?

Možná vás to překvapí, ale cibulová polévka existuje již od dob starověkého Říma. Cibule je totiž nejjednodušší plodinou k pěstování, i proto byla odjakživa levná, takže ji jedli všichni, od chudých až po bohaté. Pokud jde o francouzskou cibulačku, o jejím vzniku se vypráví řada příběhů. Hlavním hrdinou jednoho z nich je král Ludvík XV., který se po honu rozhodl přenocovat v lovecké chatě. Jenže zjistil, že tam není skoro žádné jídlo, tedy až na cibuli, máslo a šampaňské. A tak se spolu se svou pratetou rozhodl improvizovat a uvařit i z toho mála. Když bylo hotovo a oni ochutnali, uvědomili si, že uvařili něco vynikajícího.

Další legenda odkazuje cibulačku do kuchyně hotelu La Pomme d’Or v Châlons-en-Champagne, což bylo rodné město Nicolase Apperta, vynálezce konzervování potravin. Ten v hotelu pracoval v den, kdy se v něm cestou do Versailleského paláce zastavil vévoda z Lorraine, dříve polský král Stanislas Leszczynski. Appert uvařil vévodovi polévku z cibule, která mu zbyla z jiného pokrmu. Šlechtice jídlo nadchlo, a tak se nejspíš i proto objevila v Appertově kuchařce z roku 1831 cibulová polévka à la Stanislas.

Jak cibulačka přišla k sýru

Francouzská cibulová polévka, kterou známe se sýrovým vrcholkem, nejspíš pochází ze slavného pařížského trhu Les Halles. Ten vznikl původně v sousedství hřbitova, jenže brzy svou velikostí přestal stačit. Město nakonec hřbitov přesunulo jinam a přibližně v 19. století se trh rozšířil. V tamních restauracích pak kdosi přišel na to, že grilovaný sýr na levné cibulové polévce z ní dělá doslova manu nebeskou. Výsledek byl totiž natolik dobrý, že na polévku chodili nejenom chudí, ale i bohatí. Vlastně se dá říci, že francouzská cibulačka tu smazala hranice mezi třídami.

Perfektní vyprošťovák

Cibulová polévka si především ve Francii získala pověst úžasného vyprošťováku z kocoviny. To vlastně trvá dodnes a není nijak neobvyklé, že po bujarých oslavách čehokoliv dostanete porci cibulačky. To je totiž jediná zelenina, kterou je tělo po propité noci ochotné zpracovat a sůl pro změnu nahradí ztracené elektrolyty, následek nadměrného pití alkoholu.

Co nesmí v cibulačce chybět?

Do pravé francouzské cibulačky patří hovězí vývar. Část můžete nahradit bílým vínem. Cibuli byste měli použít kvalitní, bez známek poškození. Zapomeňte na olivový olej, restovat byste ji měli výhradně na másle, které dodá cibulačce správnou chuť. Vaří se přibližně 15 minut. Než bude hotová, je třeba si připravit do talířů opečené plátky bílého chleba, které posypete nastrouhaným tvrdým sýrem.
Ty nakonec přelijete hotovým cibulovým vývarem. S cibulačkou se dá různě kouzlit. Někdo má rád krémovou konzistenci, kterou je třeba před finále rozmixovat, další dává přednost červenému vínu místo bílého. Ostatně, ani sami Francouzi na ni nemají jediný recept, ale hned několik.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více