Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Britské vánoční koláčky mince pies byly původně jen pro bohaté. Dnes je pečou všichni!
Zdroj: Wikimedia Commons, By Me!bourne Mermaid - originally posted to Flickr as Mince Pies, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10381848

I ve Velké Británii mají své cukroví, má podobu malých koláčků naplněných směsí sušeného ovoce a alkoholu. Jejich příběh nápadně připomíná jinou anglickou vánoční specialitu – pudink. I ten se totiž, stejně jako koláčky, na počátku připravoval z masa, to z něj pak ale v průběhu let nějak vymizelo. Teď jsou obě delikatesy sladké a plné ovoce.

Je v nich maso nebo není?

Bez drobného pečiva zvaného mince pie by si Angličané nedokázali představit Vánoce. Malé koláčky z křehkého těsta se pečou nejen ve Velké Británii, ale i v Irsku a vlastně v celém anglicky mluvícím světě. Sestávají z křehkého těsta vonícího máslem a aromatické náplně plné ovoce, výrazného koření a brandy. Právě tato náplň je v případě těchto koláčků největší záhadou. V angličtině je totiž označována jako mincemeat nebo také minced meat, což v překladu znamená mleté maso. To je sice na sladký dezert trochu netradiční náplň, ale není třeba se bát, dnes v něm maso již nenaleznete. Jediným pozůstatkem původní masové náplně je hovězí lůj a také to, že se směs rozdrceného sušeného ovoce mletému masu dost podobá.

Koláčky jako symbol luxusu

A jak to s tou původní náplní mince pie bylo? Pokud byste pátrali po tom, jak se přišlo na kombinaci masa a ovoce, museli byste se podle knihy The Christmas Encyclopedia vrátit až do 12.-13. století, do dob, kdy se vraceli křižáci z výprav a přinášeli z východních zemí recepty na pokrmy obsahující maso, ovoce a koření. Podle křesťanské symboliky představovaly dary, které Ježíšovi přinesli Tři králové. Koláčky měly původně podlouhlý tvar, aby připomínaly jesličky, v nichž spal Ježíšek. Původní koláče byly většinou plněny masem, často jehněčím, kterému dodávalo chuť sušené ovoce a koření jako skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek. A samozřejmě nesměl chybět lůj, který prodlužoval trvanlivost koláčů. Později byly symbolem společenského postavení, dělaly se jen v bohatých domácnostech, kde si mohli dovolit nejlepší a nejdražší cukráře. Lidé mezi sebou dokonce i soutěžili na různých oslavách, kdo nabídne nejkrásnější a nejchutnější mince pies. Z koláčů postupně mizelo maso a nakonec zůstalo jen sušené ovoce a lůj. Temné období nastalo pro koláčky v období vlády Olivera Cromwella, který v 17. století podle webu Bbc.com zakázal slavnostní vánoční oslavy včetně mince pies a pudinků. Pravidlo o oslavách bylo naštěstí zrušeno, jen není jisté, zda se to vztahovalo i na koláčky. Nakonec ale tato úvaha byla vyvrácena, takže si koláčky s čistým svědomím můžete dát a žádné nelegální činnosti se nedopustíte.   

Jen křehké těsto a směs ovoce

Koláčky mince pie koupíte před svátky i u nás v prodejnách s britskými potravinami, určitě si na nich ale víc pochutnáte, když vyzkoušíte domácí. Na těsto si připravte: 350 g hladké mouky, 225 g hodně vychlazeného másla, špetku soli a 1 rozšlehané vejce. Mouku, máslo a sůl dejte do mísy. Konečky prstů rychle vmíchejte máslo do mouky. Pak přidejte vejce a po lžičkách zapracujte do směsi studenou vodu a míchejte, dokud se směs nespojí. Těsto nechte aspoň 15-30 minut odpočinout v chladu. Nebo klidně přes noc a mezitím si připravte náplň (recept najdete níže). Jakmile budete chtít začít péct, předehřejte si troubu na 200 °C. Vál poprašte moukou a 2/3 těsta vyválejte na tloušťku asi 3 mm. Vykrájejte kolečka a jimi vyložte vymazané prohlubně formy na muffiny. Koláčky pak naplňte mincemeat. Zbylé těsto rozválejte na stejnou tloušťku a vykrájejte z něj menší kolečka nebo hvězdičky, která se hodí jako víčka na koláče. Okraje koláčových základů navlhčete trochou studené vody a přitiskněte k nim víčka. Do povrchu každého koláče udělejte malým ostrým nožem otvor, aby mohla unikat pára. Pečte v předehřáté troubě 20 minut nebo dozlatova. Nechte vychladnout a posypte je moučkovým cukrem.

Nejen do koláčků

Na mincemeat ve velké zapékací misce smíchejte 175 g rozinek, 110 g sušeného rybízu, 110 g  kandované najemno nasekané citrusové kůry, 175 g strouhaného hovězího loje (pro vegany se dá použít veganský tuk nebo kokosový olej), 225 g tmavého hnědého cukru, 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, 2 lžičky perníkového koření, 1 citron (nastrouhanou kůru a šťávu), 1 pomeranč (nastrouhanou kůru a šťávu) a 1 na drobné kostičky nakrájené jablko. Vše dobře promíchejte. Přikryjte čistou utěrkou a nechte odležet přes noc, aby se chutě spojily. Rozehřejte troubu na 110 °C. Odstraňte utěrku, zakryjte mísu alobalem a vložte do vyhřáté trouby na 2 a 1/2 hodiny. Po vyjmutí z trouby směs dobře promíchejte a za občasného promíchání ji nechte vychladnout. Po vychladnutí znovu promíchejte, přidejte 4 lžíce brandy a ještě jednou promíchejte. Místo brandy můžete použít i rum sherry nebo portské, případně různé druhy alkoholu nakombinovat. Mince meat přendejte do vysterilovaných sklenic a přiklopte je zavařovacím víčkem. Směs vydrží na chladném a tmavém místě až jeden rok. Kromě mince pie se dá směs použít i do sušenek, na lívance, do koblížků či na velký mřížkový koláč. Jen pozor, ať ze sklenice příliš často neochutnáváte a něco vám tam zbyde i na pečení. Koláčky jsou výborné teplé i studené, někdy se k nim podává máslo s brandy, smetana nebo vanilková zmrzlina. Chcete-li si usnadnit práci, klidně vyměňte křehké těsto za kupované listové.  

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více