Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlad je našim nejsilnějším pudem a zajišťuje, abychom přežili. Při pochybnostech postačí dva dny nejíst a pít pouze vodu. Velmi rychle zapomenete na své starosti a budete myslet pouze na jídlo. Uspokojování hladu z nás však nemusí ještě dělat chodící koule.

Hlad je našim nejsilnějším pudem a zajišťuje, abychom přežili. Při  pochybnostech postačí dva dny nejíst a pít pouze vodu. Velmi rychle zapomenete na své starosti a budete myslet pouze na  jídlo. Uspokojování hladu z nás však nemusí ještě dělat chodící koule. Hlad zaháníme tím, že si zaplníme žaludek. Prostřednictvím zeleniny, ovoce a škrobovin to dokážeme s menším množstvím kalorií než pomocí masa, olejů nebo sýrů.

Tvůrci potravin chytře vymýšlejí takové potraviny, které nás láká nakupovat stále znovu a znovu. Navíc se snaží trvanlivost potravin zvyšovat přidáváním různých přísad a pomocí různých metod prodlužují dobu jejich použití. Tak se nám do jídla dostávají různé chemické látky, které naše tělo vůbec nezná a které je přímo poškozují.

Má-li pokrm nedostatek živin, pak je výsledkem pocit hladu. Naopak strava s vysokým obsahem živin zajišťuje organismu veškeré látky nezbytné pro jeho optimální činnost.

Ne vše co sníme, naše tělo využije. Různé příchutě a konzervační látky vůbec nezná a neumí je zpracovávat. Ve střevním systému dochází ke kvasným a hnilobným procesům, při kterých vznikají různé toxické látky. Ty se dostávají do krevního oběhu a ničí náš organismus.

Reklama – špatný rádce

Znáte tu výchovnou lekci, již uděluje moderní maminka "zaostalé" babičce, která se snaží vnoučata nalákat na mléčné výrobky? Proč nutit dětem něco, co jim nechutná, když jim můžeme dát něco, co je stejně zdravé, a děti to navíc milují?

Podobný scénář používají i reklamy na další pamlsky. Co na to odborníci? Z hlediska vytváření výživových návyků budoucích dospělých tak vzniká dojem, že jídlo může být pohodlné, a přitom dodá potřebné živiny. Tento názor je však naprosto mylný, a dokonce nebezpečný. Obézních dětí přibývá a na tomto trendu se kromě notoricky známého nedostatku pohybu podílí i špatná skladba výživy.

Takto fungují reklamy na potraviny nejen na dětské pamlsky, ale i na ostatní potraviny, které lidé bezmyšlenkovitě kupují.

Bez ohledu na to, jak pečlivě dbáte o skladbu své stravy, doporučujeme zařadit do každodenního jídelníčku kvalitní doplňky bohaté na živiny, které Vám pomohou omezit hlad a přejídání, zregulují Vaši váhu a kompletně vyživí organismus.

To, že hlad udělá jídlo pro nás mnohem přitažlivější, je známá věc. Stačí jít nakupovat s prázdným žaludkem a odcházíme domů s plnými taškami a prázdnou peněženkou.

Jak víme, tak blažený pocit plného žaludku je u některých z nás tak silnou motivaci, že nám přeorganizuje hierarchii hodnot. Naše mysl začne přednostně řešit, kde by mohlo být něco „na zub“ a jak by se k tomu dalo dostat. Potěšení z jídla nařizované centrem libosti je tak motivující, že nás přinutí třeba i v noci plenit ledničku.

Jídlo a přijímání potravy nám přináší pocit blaha a bezpečí. To je také spojeno se vzpomínkami na dětství. Někdy také jíme jen proto, že nemáme lepší nápad, co dělat. V takových chvílích saháme po něčem malém, příhodném a sladkém, co sezobneme jen tak bez pocitu hladu. Někdy opravdu hlad máme, někdy nemáme, ale pokud se chceme cítit lépe na duši, vždy něco smlsneme. V případě, že máme nějaké depresivní stavy nebo nepříjemné situace delší dobu a zvykneme se přejídat, aniž si toho všimneme, zpravidla u takového zvyku zůstane, i když už máme po problému.

Naslouchejte svému tělu a dejte mu to, co opravdu potřebuje. Předejdete tak spoustě zdravotním problémům.

Komentáře

crazyss

5. 11. 2013 23:08

:yes:

Jackie79

5. 8. 2013 15:53

S článkem naprosto souhlasím, jen je někdy těžké se toho všeho držet :-D ;-)

Přidat komentář