Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

T. G. Masaryk a Masarykovo cukroví
Zdroj: Wikimedia Commons, CC0, Vojtěch Hinais, CC0 / Toprecepty

Říká se mu Masarykovo cukroví, nebo Masarykovy knoflíky. Co mají společného s naším prvním prezidentem? Právě toto oříškové cukroví miloval. Připravte si ho také. Je snadné a nepotřebuje příliš dlouho na rozležení.

Proč právě Masarykovo cukroví

Prezident Masaryk měl rád dobré jídlo, které ale zároveň bylo skromné. Mezi jeho oblíbené pokrmy patřily švestkové knedlíky s mákem. K večeři si často dával obyčejnou vločkovou kaši. Nejraději měl jídla, která pamatoval od maminky.

Toto cukroví, které dnes známe také jako Masarykovy knoflíky, si rád vychutnával o Vánocích. Tenkrát bylo známé jako oříškové cukroví. Knoflíky se jim říká proto, že na řezu cukroví připomíná knoflíky, právě díky lískovým či jiným ořechům. Na rozležení mu bude úplně stačit týden.

Čím je Masarykovo cukroví speciální

Voní po lískových, nebo vlašských oříškách, protože přesně ty obsahuje. Nejsou mleté, ale celé a na řezu nádherně vyniknou.

Na co nezapomenout při přípravě

Právě ořechům je třeba věnovat při přípravě speciální pozornost. Předem je lepší ořechy namočit na hodinu až dvě do teplé vody. Budou tak stravitelnější, a především se budou při přípravě těsta lépe krájet kousky. V upečeném cukroví pak nejsou lískové ořechy tvrdé, ale hezky na skus měkké, takže si je mohou dát i ti, kteří mají problémy se zuby. Myslete na to, že ideální je nechat těsto na cukroví odležet, nejlépe přes noc.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak upéct Masarykovo cukroví

Toto cukroví je na přípravu velmi snadné, můžete k němu přizvat i děti. Výhodou je, že nepotřebujete žádná speciální vykrajovátka. Těsto totiž vyválíte do válečku, a ten pak krájíte, třeba i kulatým nožem, na kolečka. Co potřebujete na přípravu Masarykova cukroví? 300 g hladké mouky, 200 g másla, 90 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g celých lískových nebo vlašských oříšků, 1 žloutek, případně vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení.

Jak na to? Lískové ořechy nebo vlašáky dejte do misky a zalijte je teplou vodou. Stačí hodinu až dvě předem. Potom je slijte a dobře osušte. Máslo nechte trochu povolit při pokojové teplotě, poté je smíchejte se žloutkem a cukrem moučka, přisypte mouku a vanilkový cukr. nakonec přidejte ořechy. Rychle zpracujte těsto. Jedná se o křehké těsto, kterému dlouhé hnětení nedělá dobře. Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte válečky, zhruba o průměru 3 cm. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte do lednice, ideálně přes noc.

Po odležení rozpalte troubu na 170 °C. Vyndejte těsta z lednice a nakrájejte je na kolečka, zhruba o tloušťce 1 cm. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem, naskládejte na něj ořechová kolečka a pečte dozlatova. Trvá to zhruba 10 minut. Cukroví můžete po upečení ještě obalit v moučkovém cukru. V tom případě si připravte hluboký talíř s cukrem a vanilkovým cukrem, aby do něj mohla kolečka přijít teplá, hned po upečení. Obalte je ze všech stran a nechte na dalším talíři dobře vystydnout.

Pokud se rozhodnete pro kakaovou verzi, přidejte do směsi lžíci kakaa, jako je to uvedeno v tomto receptu na pravé Masarykovo cukroví. Anebo zkuste celý postup přípravy podle našeho videa:

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Penam

15. 12. 2022 17:14

Je to klasický recept té doby. Byl jen konzument. Muž vařil v té době jedině jako kuchař v hospodě, doma nikdy. Nevím proč bych měl používat názvy po politicích libovolné doby. Je to výmysl současných mourých. V každé době se najdou diktatuníci vnicující své svaté názory. Slyšel jsem větu: naše názory jsou universální vždy platné.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více