Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší švestkové knedlíky: K dokonalosti jim pomůže bramborové těsto a mák
Zdroj: Toprecepty, Petra Dvor.

Už vám na stromech dozrávají švestky a vy se těšíte na úžasné kynuté koláče a na to, jak budete zavařovat povidla? Až vás pečení přestane bavit, pusťte se do knedlíků. Švestky můžete zabalit do kynutého, odpalovaného i tvarohového těsta, nejlepší jsou ale stejně ty bramborové.  

Jak na bramborové těsto

Bramborové knedlíky si mnoho lidí "na první dobrou" vybaví jako slanou přílohu k masu. A hned vzápětí, zejména v létě, si mnozí z nás vzpomenou na bramborové knedlíky se švestkami. Tahle dvojice, tedy brambory a švestky, k sobě totiž skvěle sedí. Během vaření  ovoce krásně pustí šťávu, která se pak dokonale vpije do bramborového těsta. Výhodou bramborového těsta navíc ještě je, že je rychleji hotové než kynuté, není tak pracné a nelepí se tolik jako tvarohové. Bramborové těsto se dělá z vařených brambor jako na klasické bramborové knedlíky. A jak na samotné knedlíky? Je to snadné. Ve slupce a doměkka uvařené brambory varného typu C se nejprve nechají zcela vychladnout, pak se oloupou a na struhadle se nastrouhají najemno. Na 1 kilogram brambor se pak do těsta přidají dvě celá vejce, špetka soli a hrubá mouka či dětská krupička. Ideální je  nakombinovat obojí. Mouku nebo krupici přidávejte postupně, ideální je, když je těsto trochu tužší, aby ho švestky příliš nerozmáčely a nerozpadlo se. Doporučuje se dát do těsta trochu octa. Bude se pak lépe válet a nerozvaří se. Pokud se těsto při válení i tak lepí, podsypejte ho místo mouky bramborovým škrobem. Švestky můžete do těsta balit rovnou celé nebo vypeckované a nakrájené na kousky. Místo pecky lze vložit do každého knedlíku kousek marcipánu nebo nasypat malé množství skořicového cukru. To dodá náplni mnohem větší šmrnc.

Uválejte si šišky

Na přípravu klasických velkých knedlíků plněných ovocem si netroufnete? Řešením jsou bramborové šišky neboli šulánky, jak se říká na Moravě. Ty se obvykle podávají posypané mákem smíchaným s cukrem, k této kombinaci ovšem můžete snadno přidat i švestky ve formě přelivu. Na pánvi nejprve rozehřejte máslo, přidejte na něj švestky, zasypejte je skořicovým cukrem a opékejte je, dokud trochu nezkaramelizují. Pak přilijte trochu vody, přiklopte pokličkou a poduste ještě chvilku, aby švestky změkly. Vše můžete ještě dochutit kapkou rumu. Tímto švestkovým rozvarem pak přelijte šišky. Chcete-li udělat šišky trochu zdravější, nahraďte normální mouku celozrnnou.

S mákem nebo s perníkem?

Aby byl výsledek co nejlepší, je třeba vše ještě doladit tou správnou posypkou. Ta je totiž zlatým hřebem na této sladké specialitě. Tradiční posypkou na české ovocné knedlíky bývá nastrouhaný tvrdý tvaroh, smažená strouhanka, případně strouhanka z rozemletých piškotů a sušenek. Ke švestkám ovšem tradičně patří mák. Je to stejně tak klasické spojení jako třeba jablka a vlašské ořechy. Tyto dvě suroviny se ovšem nepojí jen tak nadarmo, už naše babičky věděly, že nám tato kombinace zdravotně velmi prospěje. Mák je totiž bohatý na tuky, které pomáhají vstřebávat vitaminy ze švestek, neboť některé vitaminy jsou dobře rozpustné v tucích. Navíc švestky sušší mák příjemně zvláční. Stejně jako mák doplní chuť švestek i perníkové koření a skořice. I když se ovocné knedlíky obvykle sypou moučkovým cukrem, můžete zkusit i skořicový, který vám bude zase příjemně křupat mezi zuby. Nejlepšího propojení švestek s mákem dosáhnete tak, že knedlíky posypete strouhaným perníkem a polijete rozpuštěným máslem. Chcete-li chuť švestek ještě více vylepšit a pozvednout, smíchejte rozpuštěné máslo s trochou rumu. Vůně to bude vskutku omamná. Pokud vám nevadí experimentovat, klidně je polijte rozpuštěným sádlem, jak se to dělávalo za starých časů. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více