Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukroví ze sádla: Dokonalé sádlovky jako od babičky, netradiční vanilkové rohlíčky nebo vláčné perníčky chutnají skvěle
Zdroj: Toprecepty, Kačenka999

Máslo je drahé a upéct z něj několik druhů cukroví se může pořádně podepsat na rodinném rozpočtu. A co takhle místo másla použít sádlo?  Za starých časů ostatně sádlovky patřily k populárním druhům vánočního cukroví.  A navíc jsou vynikajícím řešením, když nechcete používat rostlinné tuky.

Sádlo do staročeského pečiva

Již v minulosti bylo máslo vzácným tukem, který si mohli dovolit jen v bohatších domácnostech. Poměrně běžně se proto místo něj při pečení i sladkého pečiva používalo hlavně v zimních měsících sádlo. Toho husího byl dostatek už po svátku svatého Martina, navíc se pak během zimy pořádalo hodně zabijaček, jež zajistily pořádné zásoby sádla vepřového. A protože rostlinné náhražky se tenkrát nepoužívaly, často se těsto na různé koláče, vdolky či koblihy a posléze i vánoční cukroví, které se u nás začalo péct až během 19. století, zadělávalo právě sádlem. A tak vzniklo cukroví, kterému se často říká právě sádlovky.

Sádlo sladkým těstům prospěje

Možná vám představa sádla v cukroví připadá trochu zvláštní, tento tuk ale i ve sladkém pečivu překvapivě velmi dobře funguje. Pečivo je díky němu vláčné, krásně křehké a nemá tendenci rychle ztvrdnout. Navíc je i dřív měkké a chuť sádla v něm, pokud se na to nebudete úplně moc soustředit, ani neucítíte.

Jaké sádlo vybrat do cukroví?

Pokud se rozhodnete použít sádlo do pečiva, vybírejte raději to tužší, které se prodává v kostce stejně jako máslo. To v kelímku je totiž příliš tekuté a těsto na cukroví by se vám pak mohlo hodně lepit. Chcete-li ušetřit, můžete pořídit jakékoliv sádlo z obchodu. 200 g vyjde zhruba na 20 Kč. Ještě lepší chuti cukroví ale dosáhnete, když pořídíte nějaké kvalitnější sádlo od farmáře. Je sice dražší, ale po něm už v cukroví nezůstává vůbec žádná pachuť.

Sádlovky s marmeládou nebo sádlové perníčky

Sádlo lze přidat do mnoha druhů vánočního cukroví. Jako sádlovky bývají označovány přímo malé koláčky nebo bochánky obvykle dochucené kakaem, v jejichž středu se nachází nejčastěji červená jahodová či malinová marmeláda, případně povidla. Do sádlových bochánků se rovněž často přidávají ořechy nebo aromatické koření, jako jsou skořice či hřebíček. Se sádlem lze upéct i perníčky, které díky němu vydrží dlouho vláčné a není ani nutné je nechávat dlouho odležet.

Sádlové cukroví se peče obvykle při nižší teplotě (cca při 150-160 °C) než to z másla. Těsně po upečení však bývá hodně křehké, dejte si tedy pozor, aby se vám nepolámalo. Je proto je lepší nechat je nejprve trochu vychladnout na plechu a teprve pak je kamkoliv přendávat. Vynikající kakaové sádlovky s marmeládou si můžete udělat třeba podle našeho video receptu.   

Náš tip: Ze sádla můžete upéct i výborné trochu netradiční vanilkové rohlíčky, které se budou přímo rozplývat na jazyku. Jak na to?

Budete potřebovat: 180 g hladké mouky, 180 g cukru, 100 g mletých vlašských ořechů a 150 g sádla, kakao a hřebíček podle chuti.
Postup: Mouky nasypejte do mísy, smíchejte s cukrem, přidejte nasekané ořechy, kakao, rozdrcený hřebíček a lehce povolené sádlo nakrájené na kousky. Vše smíchejte a vypracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte několik hodin odležet v chladu. Pak těstem naplňte formičky na rohlíčky vymazané sádlem a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 10 minut. Rohlíčky pak nechte trochu vychladnout a vyklepněte je z formiček. Nemusíte ale pospíchat, vyklopit jdou i studené. Nakonec je můžete posypat moučkovým cukrem ochuceným vanilkou.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více