Ořechy jsou významným zdrojem zdravých tuků a kromě toho chutnají božsky
Ořechy jsou skvělým příkladem výživných potravin, které mají mnoho využití v kulinářství. Kromě toho jsou významným zdrojem živin. Obsahují zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny (zejména vitamín E a vitamíny skupiny B), minerály (jako je hořčík, fosfor a draslík) a antioxidanty. Tyto složky ořechů přispívají ke zdraví srdce, normální funkci mozku, zvýšení energie a posílení imunitního systému.
Nejznámější druhy ořechů
Existuje mnoho různých druhů ořechů, z nichž mezi nejoblíbenější patří:
- vlašské ořechy,
- lískové oříšky,
- mandle,
- makadamové ořechy,
- para ořechy,
- pistácie,
- kešu ořechy,
- pekanové ořechy.
Využití v kuchyni
Ořechy mají velmi široké využití, a to především ve sladké kuchyni. Často se používají do pečených i nepečených dezertů, ale nejoblíbenější jsou zejména k přípravě cukroví. Z mandlí se například vyrábí také mandlová mouka, ze které připravíte zdravé a bezlepkové dobroty. Využití najdou i ve slané kuchyni, používají se do omáček i do salátů. Chutnají perfektně i samostatně, nebo například obalené v čokoládě, medu nebo karamelu.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Češi v zahraničí: V Německu ochutnejte currywurst i lehký bramborový salát. Domů si kupte šunku i pivo, radí Nikita z Berlína
Bavorská kuchyně a její speciality: Dáte si škvarkovou pomazánku, eintopf nebo franckou klobásu?
Vyzkoušeli jsme pět tipů, jak si užít Matějskou a nezruinovat se. Tyhle snadné finty ušetří dost peněz