Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tomáš G. Masaryk
Zdroj: Wikimedia Commons, Josef Jindřich Šechtl, CC BY-SA 3.0

Luxusní jídlo, které si obvykle představujete u prezidentského menu, neplatilo u prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka. Miloval třeba skromnou bílou polévku. Připravte si ji podle něj.

Skromnost TGM

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937), který se označuje i jen jako TGM, pocházel z chudých poměrů a on na to nikdy nezapomněl. Jeho otec byl kočí a maminka pracovala jako kuchařka. Masaryk byl, co se týká jídla, velmi skromný. Podle knihy Jaroslava Vašáka První republika u stolu neměl rád jídla o několika chodech. Stolník Alois Kadlec o něm řekl, že měl rád jednoduchost ve všem. Zakládal si na správné životasprávě a známé je také to, že jedl pouze třikrát denně.

Oblíbená jídla prezidenta Masaryka

Mezi prezidentova oblíbená jídla patřila bílá polévka, borůvkové knedlíky s mákem, a třeba také švestkové knedlíky. Zkrátka obyčejná jídla, která si připravujete doma. Pokud měl Tomáš G. Masaryk váženou návštěvu, podávala se vybraná jídla, jinak mu stačila i česnečka.

Bílá polévka podle prezidenta Masaryka

Prezident Masaryk miloval bílá polévku. Nejednalo se o žádné luxusní jídlo. Stejně jako jeho další oblíbené pokrmy byla skromná. A ani příprava netrvala dlouho. Jaroslav Vašák v knize První republika u stolu popisuje postup velmi jednoduše: „Uvař silnou hovězí polévku. Zvláště v hrnku uvař 60 dkg osolené rýže. Zatím udělej z čerstvého másla bledou zásmažku či jíšku a dej do ni trochu sekané petržele. Zalej hovězí polévkou, a když povaří, zamíchej do ní povařenou rýži. Vaříš-li snad mladou husu, nebo máš-li zbytky kuřat, ober maso od kostí, pokrájej na nudle a dej do polévky.

Pokud vám to takto nestačí, popíšeme si to popořádku. Na bílou prezidentskou polévku budete potřebovat: 1 l poctivého hovězího vývaru, k tomu hrnek suché rýže, plátek másla, lžíci hladké mouky, hrstičku nasekané petržele a sůl. Můžete přidat i zbytky kuřecího masa.

Jak na to? V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a pak uvařte rýži podle návodu na obalu. Rozpalte v kastrolu máslo, zasypte ho moukou, vytvořte světlou jíšku a zalijte ji vývarem. Deset minut povařte a přidejte hotovou rýži. Pokud máte zbytky kuřecího masa, pokrájejte ho na proužky a dejte k vývaru. Ohřejte, dosolte, pokud je potřeba a nakonec přidejte nasekanou petrželku.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více