Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ukrajinská polévkárna The Boršč je na pražských Vinohradech skoro dva roky. Větší zájem médií zaznamenala ale až teď! Jak totiž podnik informoval na svém Instagramu, dne 20. března je navštívil slavný hollywoodský herec Willem Dafoe a ochutnal zde vegetariánský boršč. Vyrazili jsme na místo vypátrat, jak se do nenápadného bistra herec dostal a taky ochutnat to, co uchvátilo "seržanta Eliase" z filmu Četa.


The Boršč na Vinohradech 

Když pojedete kolem autem, můžete nenápadný červenobílý vchod s nápisem The Boršč snadno přehlédnout. Při cestě tramvají si ho pravděpodobně vůbec nevšimnete. Ačkoliv je ukrajinská polévkárna poblíž atraktivní lokality náměstí Jiřího z Poděbrad, známé pražské gastro scény pro foodies z celé Prahy 2 a Žižkova, ulice U Vodárny, kde malé bistro sídlí, je už tak trochu mimo. Přesto stojí za to si sem „z Jiřáku“ těch pár metrů dojít. Důvodů je hned několik.

Autentická kuchyně

Tím hlavním a nejdůležitějším důvodem, proč si sem zajít nebo dokonce zajet, i kdybyste byli ze vzdálenější části Prahy nebo třeba z Ameriky, je jídlo. Místní boršč je určitě jedním z nejlepších, který jsme kdy jedli. A to jsme ochutnali jak variantu s masem, tak vegetariánskou se smrkovým hřibem, kterou zhruba před týdnem otestoval i představitel Normana Osborna ze Spider-Mana, herec Willem Dafoe.

Zajímalo nás taky, jak se do relativně zapadlé pražské uličky zcela mimo centrum hollywoodský švihák dostal. Pravděpodobnost, že by šel náhodou kolem se jevila jako minimální. „Byly jsme s kamarádkami na Staroměstském náměstí a tam jsme ho potkaly,“ svěřila se pro Toprecepty.cz majitelka podniku Nataliia Bas. „Vyfotily jsme se s ním, trochu si popovídali a já jsem ho pozvala do své polévkárny. Jasně jsem mu řekla, že The Boršč je tak jednoduchý název, že si to nemůže splést.“

A herec druhý den, k úžasu všech, skutečně přijel! Na místě si dal nejen vege boršč, ale od majitelky dostal i kvas, speciální fermentovaný nápoj z žitného chleba, rozšířený hlavně ve východní Evropě.  

Na ten si sem můžete zajet i vy. Dejte si ho třeba k boršči, který zde podávají doplněný hustou zakysanou smetanou a s borodinským chlebem, jež má výraznou, lehce nasládlou chuť a voní kořením. Ačkoliv se denní nabídka polévek mění, boršč je zde k mání pokaždé. Ovšem v různých verzích. S hovězím nebo vepřovým masem, s uzenými žebry či rybou, se švestkami nebo se šťovíkem.

Pokud byste však chtěli ochutnat ještě i něco jiného, můžeme doporučit varenyky, speciálně připravované v barvách ukrajinské vlajky a plněné směsí mas a uzeného.

Za zmínku stojí i ukrajinské bramboráčky deruny, které chutnají úplně jinak, než naše bramboráky, a nejsou zdaleka tak tučné. Podávají je zde se salátem, nebo s houbovou omáčkou. 

Skvělý je také kyjevský kotlet plněný máslem, ochuceným koprem, a podávaný se sametově hedvábnou bramborovou kaší. Jak pro Toprecepty.cz řekla majitelka podniku, Nataliia Bas, všechna jídla jsou historicky ukrajinská, což si pro jistotu ještě ověřují z kuchařky, která vyšla v roce 1913.

Ačkoliv se zde během našich dvou návštěv dveře netrhly a kurýři z Woltu, Dáme jídlo i jiných společností si zde „podávali kliky“, doporučujeme si tady zajít spíš posedět. Než vám přinesou jídlo, můžete na dřevěných židlích nebo lavicích vystlaných pestrobarevnými polštářky obdivovat malby na zdech. Ty speciálně pro The Boršč navrhla a namalovala známá ukrajinská umělkyně.

Pokud by se vám „vyšívané malůvky“, inspirované naivní tvorbou ukrajinské malířky Hany Sobačko, líbily, povlak na polštářek si tady můžete i koupit. Stejně jako různé ukrajinské sladkosti, limonády nebo pivo. 

Každopádně, za návštěvu tenhle podnik určitě stojí, ať už jste hollywodská star, nebo obyčejný smrtelník. 

Jak to v bistru The Boršč vypadá, na to se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Jak se dostal hollywoodský herec Willem Dafoe do pražské polévkárny The Boršč? Náhoda to nebyla, zjistili jsme na místě!

Ukázat 20 fotografií

 

Témata

Sdílet článek

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více