Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Zdroj: IKEA

Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni? Kupodivu to není ani multifunkční mixér nebo varná deska vybavená chytrými funkcemi, ale docela obyčejný odpadkový koš. Všechny slupky, odřezky a obaly od potravin je přece potřeba mít kam uklidit, abyste měli stále čistou a přehlednou pracovní plochu. A to je přesně ten důvod, proč byste měli věnovat výběru odpadkového koše pozornost.

Plast je levný a snadno se udržuje

V kuchyni je obzvláště důležité dbát na hygienu, a proto je potřeba odpadkový koš udržovat stále čistý. Asi nejrozšířenějším a nejoblíbenějším materiálem, který se dá snadno umýt, je plast. Má ale i další výhody. Je lehký, levný a k dostání je v různých tvarech i barvách, takže ho bez problémů můžete sladit se vzhledem kuchyně.

Nerez je k dostání ve speciálních úpravách

Vzhledově atraktivnější jsou samozřejmě koše nerezové. Záleží jen na vás, jestli si zvolíte nerezový koš s lesklým nebo matným povrchem. Na tom matném jsou sice méně vidět otisky prstů, ale i přesto údržba nerezu není moc populární. Naštěstí výrobci už nabízejí nerezové koše se speciálně upravenými povrchy, které jsou odolné proti otisku prstů a jsou antibakteriální.

Zvolte správnou velikost

Záleží i na tom, jaký bude mít odpadkový koš objem. A nejde jen o to, abyste na něj v kuchyni měli dost místa. Velikost koše byste měli také vybírat v závislosti na množství odpadu, které produkujete. Jinými slovy není úplně ideální, když si pořídíte do dvoučlenné domácnosti čtyřicetilitrový odpadkový koš, protože vám bude trvat dlouho, než ho naplníte. To sice může znít lákavě, protože si možná řeknete, že aspoň ho nebudete muset tak často vynášet. Jenže ve skutečnosti to tak příjemné není, protože odpadky v něm budou doslova tlít a šíření nelibého zápachu se pravděpodobně také nevyhnete. Takže vám nezbude nic jiného, než ho vynášet poloprázdný. Je tedy lepší se přizpůsobit okolnostem a pořídit si koš o objemu 10 nebo 20 litrů. Vícečlenné rodině samozřejmě tak malý koš naopak nestačí, protože by s ním museli rodinní příslušníci běhat k popelnici několikrát denně. V takovém případě je praktičtější zvolit koš o objemu asi 40 litrů, případně v závislosti na počtu členů v domácnosti i o něco více.

Raději se ho nedotýkejte

Při práci v kuchyni je ideální mít odpadkový koš s jednoduchým ovládáním, který je stále po ruce. Manuální odklápění víka je už dávno out. Teď se koše dají snadno otevřít stisknutím víka či dotykového madla. Asi nejrozšířenější jsou však koše s nášlapným pedálem, které lze otevřít nohou. To se ale týká nejen samostatně stojících typů, ale podobný způsob ovládání mohou mít i koše vestavné. Pokud se na to podíváte z hygienického hlediska, jsou asi nejlepší koše bezdotykové. Díky infračervenému senzoru se otevřou už ve chvíli, když se vaše ruka přiblíží k víku na vzdálenost 20 centimetrů. Znamená to, že si nemusíte neustále mýt ruce a hlídat, abyste víko neušpinili. Hlavním benefitem však je, při přípravě jídel vůbec nepřicházíte do kontaktu s bakteriemi, které se na koši či v jeho okolí vyskytují. To ocení také rodiny s malými dětmi, protože dítě může vyhazovat odpadky, aniž by se koše dotklo nebo by k jeho ovládání potřebovalo nějaké speciální dovednosti.  

Berte ohled na životní prostředí

S nákupem koše také vyvstává otázka, zda si pořídit takový typ, který rovnou umožňuje pohodlné třídění odpadu, protože je rozdělený na několik segmentů. Tyto oddíly mohou být součástí jednoho koše, nebo se může jednat o soustavu několika (nejčastěji tří a více) košů, které jsou vestavné, takže jsou uloženy ve výsuvném systému zabudovaném v kuchyňské lince. K dostání jsou také barevně odlišené plastové nádoby, které se dávají buď na sebe, nebo vedle sebe. Toto řešení sice není příliš estetické, ale účel rozhodně splní. Ještě o něco méně atraktivní je stojan na odpadkové pytle, které mají tu výhodu, že se dají snadno vyměnit.

Kolik vás to bude stát?

Nákup odpadkového koše vaši peněženku moc nezatíží, takže se určitě vyplatí čas od času koš obměnit. Ceny se odvíjejí od použitého materiálu, objemu a způsobu ovládání. Obecně se ale dá říci, že se průměrně velké koše (30 až 40 litrů) pohybují v následujících cenových relacích. Plastové koše s nášlapným mechanismem a sundavacím nebo výklopným víkem stojí 200 až 600 korun, zatímco stejné v nerezovém provedení vás vyjdou zhruba na tisícovku. Za automatické bezdotykové koše si trochu připlatíte, protože jejich ceny se pohybují v rozmezí 1000 až 3000 korun. Samostatně stojící třídicí koše (3v1) pořídíte za 700 až 1200 korun, zatímco vestavné systémy stojí 1500 až 3000 a více korun. Máte-li dostatečně velkou kuchyň (případně komoru), můžete si pořídit stojan na odpadkové pytle pro třídění odpadu, který má ocelovou konstrukci a tři barevná plastová víka. Jeho cena se pohybuje kolem 700 korun. Musíte ale počítat s tím, že něco také zaplatíte za pytle, které musíte ve stojanu obměňovat.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více