Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lógr z kávy nepatří jen do koše: Funguje jako skvělé hnojivo, čistidlo i kosmetický prostředek
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Pijete rádi kávu? Pokud to zrovna není ta instantní, možná vás někdy napadlo, co dělat s lógrem na dně hrnku, pokud pijete „turka“, nebo s kávovou sedlinou z překapávače či páky kávovaru. Někteří ji mají jako přírodní hnojivo, využít se dá ale třeba i jinde v domácnosti nebo dokonce jako kosmetika.

Jako hnojivo a do kompostu

Lógr se většinou využívá na zahradě, neboť funguje jako výborné přírodní hnojivo. Obsahuje totiž spoustu látek, které rostlinám svědčí. Pokud se chystáte si na balkoně vysázet třeba rajčata, papriky nebo okurky, přimíchejte do hlíny nebo substrátu i trochu lógru. Kávová sedlina dělá dobře růžím, rododendronům, azalkám, hortenziím, borůvkám či jahodám. Naopak nesvědčí levandulím, sukulentům, vinné révě, karafiátům, šeříkům nebo oleandrům. Když kávovou sedlinou posypete rostliny na zahradě, přilákáte žížaly, které jsou prospěšné, neboť prokypří půdu kolem rostlinek. To platí i v případě kompostu. Díky žížalám nalákaným vůní kávy se vám urychlí proces jeho rozkladu. Káva naopak moc nevoní slimákům, mšicím nebo mravencům, takže se jich s pomocí sedliny snadno zbavíte.

Káva vydrhne i zašlou špínu

Díky své hrubé konzistenci funguje kávová sedlina i jako vynikající drátěnka. Stačí jej jen nasypat do připálené pánve nebo hrnce, s pomocí houbičky pak už připáleniny snadno odstraníte. Stejně tak jím můžete nahradit písek, který se používá na čištění dřezu. S pomocí vody a houbičky jednoduše vydrhnete všechny skvrny, ale nepoškrábete přitom povrch. Za tímto účelem si  můžete lógr uchovat i do zásoby. Nechte jej trochu proschnout, pak jej nasypejte na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete jej po celé ploše a nechte proschnout na teplém místě. Vysušený lógr uskladněte do uzavíratelné nádoby a použijte jako čistidlo, kdykoliv budete potřebovat.

Lógr na pohlcení pachu

Káva sama omamně voní a kávová sedlina rovněž výborně pohlcuje všechny pachy. Stačí ji jen nasypat do misky a umístit do lednice nebo na toaletu. Trochu lógru můžete nasypat i do odpadkového koše. Vůně kávy vám pomůže dostat pryč i zápach z rukou způsobený různými aromatickými potravinami, třeba cibulí nebo česnekem. Lógr jen stačí vzít do dlaně, trochu namočit a vydrhnout. Můžete jej nechat i krátce působit. Kromě pachu se zbavíte i případně ztvrdlé kůže, a to třeba i na nohou. Tímto způsobem můžete odstranit také zápach třeba z kuchyňského prkénka nebo z vařeček.

Kávová sedlina místo peelingu

Pokud vůni kávy přímo milujete, užívat si ji můžete ještě víc, když si ji nanesete na tělo místo běžného kosmetického přípravku. Drsný prášek výborně funguje i na čištění tělo jako tělový peeling. Při sprchování naneste kávovou sedlinu na pokožku a krouživými pohyby ji rozetřete. Odstraníte odumřelé kožní buňky a pokožka bude krásně hebká. Kávový peeling vám navíc pomůže v boji s celulitidou. Vylouhovanou kávu lze použít i místo vlasové masky. Navlhčený lógr naneste na umyté vlasy a dobře vmasírujte do pokožky, nechte působit minimálně 3 minuty. Pak smyjte. Vlasy budou krásně lesklé a podpoří se jejich růst. Díky barvicím schopnostem kávy však tento zábal doporučujeme spíš tmavovláskám.

Odstraní škrábance z nábytku

Dostatečné konzumaci kávy by se měli věnovat i majitelé tmavého dřevěného nábytky. Pokud na něm máte nevzhledné škrábance, stačí na tato místa nanést pár zrníček kávy a nechat je zaschnout. Pak přetřete a vyleštěte.

Vůní kávy proti komárům i blechám

Kávová sedliny výborně funguje na odpuzování hmyzu. Její vůně účinně odrazuje komáry a ovocné mušky. Chcete-li kávovou sedlinu použít jako odpuzovač hmyzu a škůdců, jednoduše rozestavte misky s lógrem kolem venkovních posezení. Kávu nemají ve velké oblibě ani blechy. Pokud se tedy usídlily v kožíšku vašich domácích mazlíčků, jednoduše lógrem potřete jejich srst a nechte působit. Pak už jen zvíře vykoupejte nebo omyjte, jak jste zvyklí.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více