Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nemáte zahrádku? Nevadí, čerstvé jarní bylinky vypěstujete i bytě! Jak na to?
Zdroj: Annie Spratt, Unsplash

Hledáte způsob, jak posunout zdravé vaření na další úroveň? Láká vás zkusit v prvních jarních dnech zahradničení? A co třeba vaření s čerstvými bylinkami z domácí zahrádky? Pěstování bylin ve vašem domě nebo bytě je jak esteticky příjemné, tak chuťově efektní. A navíc je to poměrně snadné! Jak na to?

Všechno musí někde začít

K odstartování vaší zahradnické kariéry nepotřebujete zahrádku. Držte se našich tipů a k provonění vaší kuchyně vám bude stačit parapet u okna v bytě.

  1. Najděte prázdný a prostorný parapet, na který se dostane dostatek slunečního světla. Vaše bylinky potřebují tolik slunečního záření, kolik to jen jde! Optimálních je 6 až 8 hodin přímého slunce denně.
  2. Pokud jste v zahradničení nováčkem, bude mnohem jednodušší začít s předpěstovanými rostlinami.
  3. Ujistěte se, že květináč má dobrou drenáž. Každá bylina bude vyžadovat mírně odlišnou péči. Existují však dva důležité faktory, které zajistí, že vaše domácí zahrádka bude vzkvétat: spousta slunečního světla - jak již bylo zmíněno dříve - a dobré odvodňování. To znamená, že květináč musí mít způsob, jak se voda dostane ven (tj. odtokový otvor na dně), protože bylinky nerady sedí v rozmočené půdě. 
  4. Ujistěte se, že bylinky zaléváte vhodným způsobem a používejte rozprašovač. To, že bylinky potřebují minimum vody, ještě neznamená, že je můžete zanedbávat.
  5. Vypadají vaše bylinky k jídlu? Tak do toho. Jen se ujistěte, že je správně stříháte. Jednoduše odřízněte horní část rostliny a od té chvíle vám začnou rašit nové listy. Nedělejte si starosti s poškozením rostliny, protože její řezání ve skutečnosti podporuje nový růst. Podívejte se, jak snadno lze vypěstovat například pažitku!

Kopr

Malé žluté květy kopru nejsou jen pastvou pro oči. Jejich semena lze použít k vytvoření octa nebo nakládaných potravin. Kopr lze pěstovat v interiérech kdykoliv během roku, ale nejlepší čas na výsadbu kopru je mezi říjnem a časným jarem. Použijte dvanácti až šestnácticentimtrový květináč s drenážními otvory a umístěte semínka asi půl až centimetr hluboko do půdy. Kopr také nebude potřebovat tolik zalévání jako některé jiné rostliny. Chcete-li vědět, zda potřebuje vodu, zkontrolujte půdu. Pokud je suchá, zalijte ji.

Bazalka

Snadno rostoucí bazalka dodá vaší bylinkové zahradě lahodnou vůni a povznese vaše oblíbené omáčky a saláty. Správný odtok je nezbytný pro úspěšný růst této bylinky - pokud je rostlina příliš vlhká, kořeny shnijí. Zkuste zalévat jen jednou týdně, a pokud je půda příliš suchá, můžete i dvakrát týdně. Bazalka je citlivá na chlad, proto dávejte pozor, aby teplota neklesla pod 13 stupňů. Nemáte snadný přístup ke slunečnímu záření? Používejte umělou zářivku přibližně deset hodin denně. 

Rozmarýn

Tato vonná bylina se může uvnitř pěstovat hůře, protože vyžaduje mnoho slunce. Avšak pro ambiciózní zahradníky může pomalá aklimatizace rozmarýnové rostliny na snížený sluneční příjem pomoci bylině zůstat silnou po dlouhé zimní měsíce. Několik týdnů před uvedením vaší rostliny do interiéru postupně rozmarýn přesuňte do temnějších oblastí vašeho bytu a připravte jej na snížené vnitřní osvětlení. Protože rozmarýn rád extrahuje vlhkost ze vzduchu, budete muset tuto bylinu zalévat jen jednou za dva týdny. Zajímají vás další tipy, jak si užít jaro? Podívejte se sem.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více