Nemáte zahrádku? Nevadí, čerstvé jarní bylinky vypěstujete i bytě! Jak na to?

31. 3. 2021 14:00

Tipy a triky Tomáš Knap

Zdroj: Annie Spratt, Unsplash Zdroj: Annie Spratt, Unsplash
Hledáte způsob, jak posunout zdravé vaření na další úroveň? Láká vás zkusit v prvních jarních dnech zahradničení? A co třeba vaření s čerstvými bylinkami z domácí zahrádky? Pěstování bylin ve vašem domě nebo bytě je jak esteticky příjemné, tak chuťově efektní. A navíc je to poměrně snadné! Jak na to?

Všechno musí někde začít

K odstartování vaší zahradnické kariéry nepotřebujete zahrádku. Držte se našich tipů a k provonění vaší kuchyně vám bude stačit parapet u okna v bytě.

  1. Najděte prázdný a prostorný parapet, na který se dostane dostatek slunečního světla. Vaše bylinky potřebují tolik slunečního záření, kolik to jen jde! Optimálních je 6 až 8 hodin přímého slunce denně.
  2. Pokud jste v zahradničení nováčkem, bude mnohem jednodušší začít s předpěstovanými rostlinami.
  3. Ujistěte se, že květináč má dobrou drenáž. Každá bylina bude vyžadovat mírně odlišnou péči. Existují však dva důležité faktory, které zajistí, že vaše domácí zahrádka bude vzkvétat: spousta slunečního světla - jak již bylo zmíněno dříve - a dobré odvodňování. To znamená, že květináč musí mít způsob, jak se voda dostane ven (tj. odtokový otvor na dně), protože bylinky nerady sedí v rozmočené půdě. 
  4. Ujistěte se, že bylinky zaléváte vhodným způsobem a používejte rozprašovač. To, že bylinky potřebují minimum vody, ještě neznamená, že je můžete zanedbávat.
  5. Vypadají vaše bylinky k jídlu? Tak do toho. Jen se ujistěte, že je správně stříháte. Jednoduše odřízněte horní část rostliny a od té chvíle vám začnou rašit nové listy. Nedělejte si starosti s poškozením rostliny, protože její řezání ve skutečnosti podporuje nový růst. Podívejte se, jak snadno lze vypěstovat například pažitku!

Zázračná houba ze starověku: Housenice čínská léčí plíce a prý zaručuje i dlouhověkost

Zázračná houba ze starověku: Housenice čínská léčí plíce a prý zaručuje i dlouhověkost

Číňané ji znají už od starověku, nám začíná být více známá až nyní. Housenice čínská je speciální…

Kopr

Malé žluté květy kopru nejsou jen pastvou pro oči. Jejich semena lze použít k vytvoření octa nebo nakládaných potravin. Kopr lze pěstovat v interiérech kdykoliv během roku, ale nejlepší čas na výsadbu kopru je mezi říjnem a časným jarem. Použijte dvanácti až šestnácticentimtrový květináč s drenážními otvory a umístěte semínka asi půl až centimetr hluboko do půdy. Kopr také nebude potřebovat tolik zalévání jako některé jiné rostliny. Chcete-li vědět, zda potřebuje vodu, zkontrolujte půdu. Pokud je suchá, zalijte ji.

Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí

Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí

Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi a pizza by bez něj nebyla pizzou. Oregáno má v…

Bazalka

Snadno rostoucí bazalka dodá vaší bylinkové zahradě lahodnou vůni a povznese vaše oblíbené omáčky a saláty. Správný odtok je nezbytný pro úspěšný růst této bylinky - pokud je rostlina příliš vlhká, kořeny shnijí. Zkuste zalévat jen jednou týdně, a pokud je půda příliš suchá, můžete i dvakrát týdně. Bazalka je citlivá na chlad, proto dávejte pozor, aby teplota neklesla pod 13 stupňů. Nemáte snadný přístup ke slunečnímu záření? Používejte umělou zářivku přibližně deset hodin denně. 

Byliny v kuchyni: Bazalka prospívá trávení. Jak ji vypěstovat doma za oknem?

Byliny v kuchyni: Bazalka prospívá trávení. Jak ji vypěstovat doma za oknem?

Bazalka je bylinka, která má v kuchyni široké uplatnění, protože se běžně prodává sušená, ale je i…

Rozmarýn

Tato vonná bylina se může uvnitř pěstovat hůře, protože vyžaduje mnoho slunce. Avšak pro ambiciózní zahradníky může pomalá aklimatizace rozmarýnové rostliny na snížený sluneční příjem pomoci bylině zůstat silnou po dlouhé zimní měsíce. Několik týdnů před uvedením vaší rostliny do interiéru postupně rozmarýn přesuňte do temnějších oblastí vašeho bytu a připravte jej na snížené vnitřní osvětlení. Protože rozmarýn rád extrahuje vlhkost ze vzduchu, budete muset tuto bylinu zalévat jen jednou za dva týdny. Zajímají vás další tipy, jak si užít jaro? Podívejte se sem.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Jarní očista: Superpotraviny a doplňky stravy

Jarní očista: Superpotraviny a doplňky stravy

Jaro je tu a s ním i ideální čas pro očistu našeho těla. Po proválené zimě je to více než třeba.…
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou

Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou

Buchty, koláče, šátečky a jiné pečivo z kynutého těsta zkrátka potřebují náplň. Právě spojení…
Někdo to rád sladké: Naučte se boží dobroty ke kávě i perfektní zákusky!

Někdo to rád sladké: Naučte se boží dobroty ke kávě i perfektní zákusky!

Zákusky dokážou každému setkání dodat slavnostní punc elegance. Myslíte si, že vyrobit krásné…
Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku

Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku

Pečivo kupujeme skoro denně, ale málokdy odhadneme jeho množství. Proto patří starý chleba, rohlíky…
Jarní úklid volá! Vyčistěte troubu, mikrovlnku i zanesené hrnce bez chemie a skoro zadarmo

Jarní úklid volá! Vyčistěte troubu, mikrovlnku i zanesené hrnce bez chemie a skoro zadarmo

Mít byt jako klícku si přeje řada hospodyněk a jaro ke generálnímu úklidu přímo vybízí. Zaplavit…
Hřešte všemi smysly: Velikonoční vychytávky na večer pro dospělé

Hřešte všemi smysly: Velikonoční vychytávky na večer pro dospělé

Velikonoce jsou většinou svátky určené pro děti, ale ani dospělí by neměli být ochuzeni o atmosféru…
To se může hodit: Jak na smažený sýr, aby nevytekl?

To se může hodit: Jak na smažený sýr, aby nevytekl?

Smažený sýr neboli smažák je jedním z nejoblíbenějších jídel Čechů. Poctivý kus sýra v trojobalu a…
Zdravé recepty: Usnadněte si jejich přípravu v kuchyni

Zdravé recepty: Usnadněte si jejich přípravu v kuchyni

Jaro klepe na dveře a vy byste měli zase začít myslet na svou životosprávu a začít zdravěji jíst.…