Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Americký chess pie aneb Šachový koláč: Je jemný díky pudinkové náplni, voňavý po másle a na přípravu neskutečně snadný
Zdroj: Wikimedia Commmons, By Stacy - originally posted to Flickr as lemon chess pie for pi day, CC BY 2.0

V Americe se mu říká chess pie, což by se dalo přeložit jako šachový koláč, se slavnou deskovou hrou ale zřejmě nemá vůbec nic společného. V každém případě jde o ideální koláč s náplní, kterou oceníte i ve chvíli, kdy máte v plánu péct, ale nemáte zrovna k dispozici žádné ovoce.


Koláč plný pudinkového krému

Koláč zvaný chess pie je jedním z typických moučníků amerického Jihu. Původně však ale pochází z Velké Británie a nápadně se podobá mnoha dalším anglickým či americkým koláčům, jako jsou buttermilk pie (podmáslový koláč), pecan pie (neboli koláč s pekanovými ořechy), lemon curd pie nebo vinegar pie (s vinným octem).

Všechny tyto koláče by se daly shodně označit jako custard pie, což je vlastně pudinkový koláč. Společná je pro ně totiž krásně žlutá a krémová pudinková náplň z vajec, cukru, másla, obvykle i mléka a mouky (často se používá kukuřičná, která koláči dodá sametovou strukturu a zvýrazní žlutý odstín).

Tato náplň obsahuje hodně cukru, ke zmírnění sladkosti se proto přidává něco kyselého, aby se zvýraznila chuť a dodala se náplni lehká pikantnost. V podmáslovém koláči je to místo mléka právě nakyslé podmáslí, jindy se nahrazuje citronovou šťávou nebo octem. Chess pie je výjimečný tím, že tuto lahodnou pudinkovou náplň vylepšuje ještě zapečená křupavá hnědou vrstva.

Chess pie dlouho vydrží

Původ šachového koláče se datuje až do 17. století, kdy se objevil v několika kuchařských knihách jako alternativa je k cheesecaku, když nebyl k dispozici tvaroh nebo smetanový sýr. Kdysi šlo vlastně o koláč, který se dal upéct v jakémkoliv ročním období, přičemž se do něj použilo to, co bylo zrovna k dispozici ve spižírně. Předností náplně pak měla být hlavně dlouhá trvanlivost. S tím zřejmě souvisel i název koláče.

Se samotnými šachy prý neměl nic společného a název údajně vznikl zkomolením jiných slov – např. chest označujícího truhlu, neboť se dal dlouhodobě uchovávat v truhle při pokojové teplotě a dokonce mu to zajistilo i lepší chuť. Možná však šlo o zkrácené slovo cheese (sýr), neboť se náplň svou konzistencí tvarohu podobala. A říká se rovněž, že si možná koláč dopřávali angličtí gentlemani po obědě, kdy se obvykle oddávali i hraní šachu. 

Jednoduchý a nenáročný na ingredience

Příprava tohoto koláče je poměrně snadná a rychlá, stačí smíchat jen pár základních ingrediencí, nalít je do formy a hotovo budete mít za 45 minut. S ochutnávkou je však lepší počkat. Koláč totiž nejlépe chutná vychlazený. Pokud vás tedy honí chuť na nějaký sladký koláč a nemáte zrovna doma tvaroh, mák nebo třeba ovoce, které by se dalo použít do náplně, můžete zkusit právě chess pie podle následujícho receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 1 balení hotového křehkého těsta na koláč (koupíte již rozválené v obchodě) nebo si můžete křehké těsto připravit podle našeho návodu, 115 g másla nakrájeného na kousky, 250 g krystalového cukru, 2 lžíce kukuřičné mouky, 1 lžíci hladké mouky, ¼ lžičky soli, ⅓ šálku plnotučného mléka, 1 lžíci octa nebo citronové šťávy, 1 lžičku vanilkového extraktu a 4 velká vejce.

  1. Připraveným křehkým těstem vyložte klasickou kulatou koláčovou formu vymazanou máslem. Formu i s těstem dejte do ledničky a nechte vychladit asi hodinu. Dno korpusu poté na několika místech propíchejte vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo.
  2. Máslo rozpusťte na pánvi nebo v hrnci. Za častého míchání ho nechte vařit, dokud nezíská oříškovou vůni a nezhnědne (pozor, aby se nepřipálilo, mělo by být jantarově hnědé). Nalijte do misky a nechte asi hodinu chladnout.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse lehce prošlehejte vejce. V jiné míse pak smíchejte cukr krystal, kukuřičnou mouku, mouku a sůl. Do cukrové směsi vlijte zhnědlé vychladlé máslo, mléko, ocet a vanilku a promíchejte. Přidejte vejce a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  4. Koláčovou formu s těstem vložte do předehřáté trouby a pečte krátce jen asi 5-8 minut. Do přepečeného korpusu pak nalijte vaječnou směs, vraťte koláč do trouby a pečte, dokud nejsou okraje ztuhlé, střed by se měl jen mírně vlnit. Trvá to asi 45 až 55 minut. Před krájením a podáváním nechte koláč asi 30 minut chladnout, aby se zpevnil. 

Náš tip: Máte-li rádi pudinkové moučníky, můžete vyzkoušet i tuto jednoduchou pudinkovou buchtu podle našeho video receptu

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat