Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláče s tvarohem a rebarborou: Správně připravený kvásek je zárukou nadýchaného těsta a rebarboru je nutné dobře oloupat
Zdroj: Toprecepty, MiskaM

Rebarbora dodá koláčům a buchtám nezaměnitelnou příchuť. Její sezóna není dlouhá, trvá jen od května do poloviny června. Proto bychom ji ještě teď měli využít naplno a vyzkoušet báječné moučníky.

Jaké domácí koláčky jsou nejlepší

Domácí koláčky patří mezi české kulinární poklady. Můžeme si je dopřát nejen ke snídani nebo ke svačině, ale také je s sebou vzít na piknik. Většinou bývají kynuté a připravujeme si je s mákem, povidly nebo s tvarohem. Právě ty tvarohové mohou získat zajímavou vizuální i chuťovou podobu. Když na ně totiž dáme rebarboru, která má právě sezónu, získáme výborný koláček s nakyslým nádechem.

Jak připravit rebarboru

Sezóna rebarbory končí zhruba v polovině června, když začne rostlina kvést. Do té doby z ní ale můžeme připravit řadu dobrot. Jednou z nich jsou třeba právě tyto koláčky. Ale dříve, než rostlinu dáme na koláček, je třeba ji upravit, tedy oloupat. Jak oloupat rebarboru? Nejdříve z ní odkrojte konec s listem a na druhé straně odkrojte kousek konce. Od tohoto konce seberte nožíkem vždy trochu řapíku a snadno sloupněte z celé délky. Takto oloupejte celý řapík. V následujícím videu se podívejte na to, jak přesně postupovat:

Na co nezapomenout u kynutého těsta

Proces přípravy kynutého těsta vyžaduje dodržení pár kroků. Je třeba, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. V případě mléka je lepší, když bude vlažné. Ale přílišná teplota by kvasinky zahubila. Z vlažného mléka, rozdrobených kvasnic, cukru a trošky mouky připravíme kvásek. Misku dáme na teplé místo. Kynuté těsto je lepší nechat kynout dvakrát. První kynutí trvá necelou hodinu. Probíhá potom, co smícháme mouku, další ingredience a kvásek. Druhé následuje  na plechu - po vytvoření kuliček z těsta.

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Jak na ty nejlepší koláče s tvarohem a rebarborou

Rebarbora má nakyslou chuť a výborně tak doplňuje sladký tvaroh. Na přípravu těsta budete potřebovat: 20 g droždí, 2 vejce, 50 g krupicového cukru, 150 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 80 g oleje, sůl a 1 vejce na potření. Na náplň si připravte: 250 g měkkého tvarohu, 1 vanilkový cukr, 60 g moučkového cukru, 1 vejce, 300 g rebarbory, 50 g plátků mandlí a moučkový cukr na posypání.

Jak na to? Ohřejte mléko. Do vyšší misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte polovinou vlažného mléka. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

Plech vyložte pečicím papírem. Do mísy prosejte mouku, přidejte zbylé vlažné mléko, cukr, vejce a špetku soli. Lehce zpracujte, a pak přilijte olej. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho na teplém místě nakynout.

Vykynuté těsto lehce propracujte, rozdělte na 20 kusů a vytvořte kuličky. Kuličky rozložte na plech a nechte na teplém místě dokynout. Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a vejcem. Troubu rozehřejte na 180 °C.

Vejce rozklepněte do hrníčku a rozšlehejte ho. Rebarboru očistěte a nakrájejte na malé kousky. Z vykynutých kuliček udělejte placky s tenčím středem. Hezky se na to hodí spodek naběračky. Okraje potřete rozšlehaným vejcem, do středu dejte tvaroh a na něj kousky rebarbory. Povrch posypte mandlemi. Plech dejte do rozehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Hotové koláče nechte vychladnout a pocukrujte.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více