Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarborový crumble je snadný a rychlý. Stačí vylepšit drobenku o pár ingrediencí a šťavnatá sladkokyselá chuť moučníku vás dostane
Zdroj: Toprecepty, opuncie

Na první řapíky rebarbory už můžete narazit v obchodech, mnohým zase roste na zahradě. Pokud patříte k úspěšným pěstitelům, možná řešíte každoročně problém, co z ní připravit. Crumble je ideálním řešením. Do tohoto snadného dezertu se totiž kyselá chuť rebarbory báječně hodí. 

Na crumble vám stačí jen ovoce a drobenka

Pokud jste o crumblu ještě nikdy neslyšeli, tak vězte, že jde tak trochu o moučník pro chytrou horákyni. Crumble je totiž takový koláč nekoláč. Nepřipravuje se na něj klasické těsto, ale jen drobenka. Spodní část koláče tak tvoří pouze vrstva ovoce, které je zakryté právě křupavou drobenkovou krustou, jež vytváří úžasný kontrast k měkkému pečenému ovoci. A protože je drobenka obvykle sladká jako med, je právě rebarbora do tohoto moučníku ideálním ovocem. Její kyselá chuť totiž báječně vyniká v protikladu k bohaté a sladké chuti drobenky. 

Anglická delikatesa, který vznikla z nouze

Crumble je tradiční anglický dezert. Dnes je považován za delikatesu, původně ale vznikl z nouze, za druhé světové války, kdy byl problém sehnat suroviny na koláče, neboť mouka i máslo byly na příděl. Tehdější hospodyňky to vyřešily šalamounsky, spodní vrstvu těsta  koláče vynechaly, do formy daly jen ovoce a to zasypaly drobenkou. Předností moučníku bylo, že byl cenově dostupný a hlavně jednoduchý na přípravu, což z něj udělalo velmi populární dezert.

Říká se, že jeho předchůdcem byl zřejmě anglický dezert zvaný apple brown betty, který se crumblu velmi podobá. Tento dezert byl obvykle připravován s jablečnými plátky, které byly posypané směsí mouky, másla a cukru a poté pečené v troubě. Crumble se postupně vyvinul z tohoto moučníku, kdy byly do drobenky přidány další ingredience, jako například ořechy nebo ovesné vločky.

Jak na crumble z rebarbory

Výhodou crumblu je, že se dá připravit z jakéhokoliv sezónního ovoce, případně do něj můžete i různé druhy ovoce nakombinovat. Vzhledem k snadné a rychlé přípravě je ideálním řešením, jak rychle zpracovat nadměrnou úrodu. Oceníte jej i jako moučník pro nečekanou návštěvu nebo prostě ve chvíli, kdy vás začne honit mlsná a nemáte tolik času, abyste připravili klasický koláč. A pokud máte zrovna dostatek rebarbory, můžete se rovnou pustit do přípravy rebarborového crumblu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 800 g rebarbory, 40 g třtinového cukru demerara nebo bílého cukru, na drobenku pak 25 g blanšírovaných mandlí nahrubo nasekaných nebo mandlových lupínků, 150 g hladké mouky, 75 g mletých mandlí, 170 g chlazeného másla, nastrouhaného nebo nakrájeného na kostičky, 75 g třtinového cukru demerara a ¼ lžičky soli. 

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Rebarboru omyjte, očistěte, oloupejte a nakrájejte na zhruba 3 cm velké dlouhé kousky a vložte ji do zapékací nádoby. Zasypejte ji cukrem a dobře promíchejte.
  2. Všechny suroviny na drobenku dejte do mísy, promíchejte a prsty vypracujte drobenku. Dejte ji na 10 minut do mrazáku nebo ji nechte chladit v lednici nejméně 20 minut.
  3. Vychlazenou drobenkovou směsí posypejte ovoce, zatřepejte zapékací mísou, aby se vyrovnala, a pečte 30 minut. Posypejte mandlemi a pečte ještě 10 minut, dokud nezezlátnou.
  4. Crumble podávejte ještě teplý. Výborně se k němu hodí vanilková zmrzlina, případně jej můžete ozdobit kopečkem mascarpone nebo zakysané smetany. 

Na crumblu je úžasné i to, že můžete při jeho přípravě experimentovat a různými způsoby si jej vylepšit.

  • Pokud je na vás rebarbora příliš kyselá, můžete ji smíchat s jiným ovocem, jako jsou třešně, jahody nebo borůvky. Tímto způsobem se sníží kyselost a přidá se více sladkosti a dalších chutí.
  • Do drobenky můžete vmíchat také nasekané vlašské, pekanové nebo lískové ořechy. Zvýší křupavost a dodají drobence lahodnou oříškovou chuť. 
  • Křupavější bude drobenka i díky ovesným vločkám. Kromě toho ovesné vločky dodají dezertu více vlákniny a živin.
  • Chuť drobenky vylepšíte  přidáním koření, jako je skořice, muškátový oříšek nebo zázvor. Tato koření přidají další rozměr chutí a také hezkou vůni. Místo skořice můžete použít vanilkový extrakt nebo citronovou kůru pro svěžejší chuť.
  • Sladší chuť dodají crumblu rovněž rozinky, které také můžete vmíchat do drobenky. 

Náš tip: Pokud máte zrovna času víc, můžete si z rebarbory rovnou upéct vynikající koláč podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Theguardian.com: How to make the perfect rhubarb crumble
Tasteatlas.com: Crumble
Delish.com: Apple Brown Betty

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více