Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně vybrat vhodný gril?

O pár rad a tipů pro výběr nového grilu jsme požádali manažera e-shopu Gril.cz pana Pavla Maříka. Tento e-shop působí na trhu v ČR už dlouhou řadu let. Díky tomu, že distribuuje grily značek jako je Cadac, Lucifer nebo Napoleon, má poměrně detailní přehled o požadavcích a trendech na trhu s grily a grilovacím příslušenstvím.

„V naší vzorkové prodejně v Praze se setkáváme s řadou spotřebitelů a máme možnost zblízka poznat různé přístupy při výběru grilů. Na co si tedy dát pozor a čím se řídit při výběru nového grilu?

Pokud si zákazník dopředu nepromyslí a nezodpoví základní otázky, může být nakonec při grilování zklamaný“ říká na úvod Pavel Mařík. Zde je několik důležitých dotazů, které by si každý zákazník měl položit před výběrem grilu:

Jak typ grilu z hlediska paliva je vhodný pro mé grilování?

Nejrozšířenější jsou stále zahradní grily na dřevěné uhlí, každoročně ale roste počet prodaných plynových grilů. Nejmenší kategorií jsou elektrické grily. Každý tento typ grilu má svoje výhody i nevýhody.

Grily na dřevěné uhlí jsou oblíbené díky dýmu pro plnou chuť připravovaných pokrmů. Způsob přípravy jídla na nich vychází z od pradávna používaných zvyklostí. Jejich nevýhodou je delší čas potřebný na přípravu grilu před grilováním, především na rozpálení dřevěného uhlí, stejně jako na čištění po grilování. Též se v nich hůř reguluje teplota potřebná pro přípravu toho či onoho pokrmu.

Plynové grily jsou naopak neustále připravené k použití. Vždyť stačí otočit kohoutkem a během několika málo minut je možné začít s grilováním. Rovněž regulace teploty uvnitř grilů je jednodušší a přesnější. Většina grilů umožňuje regulovat přívod plynu do každého hořáku a tím i teplotu zvlášť, to znamená, že je možné grilovat různé pokrmy současně. Argumenty proti, které jsou nejčastěji zmiňované, jsou jednak strach z plynu a absence vůně kouře v pokrmech na nich připravených. Při dodržení všech bezpečnostních pokynů však nehrozí žádné nebezpečí výbuchu plynu. Plnou vůni jídla lze „dohnat“ použitím dřevěných štěpek a speciálních udících boxů či trubic.

Elektrické grily mají rovněž podobně snadný a čistý provoz jako plynové. Jejich použití je ale omezeno nutností připojit takový gril do zásuvky.

Jak často, co a pro kolik osob budu obvykle grilovat?

Zodpovězením tohoto dotazu se zákazník dostane k potřebné velikosti grilu. Grily na dřevěné uhlí jsou obvykle kulaté či obdélníkového tvaru. Grily kulaté mají obvykle průměr od 30 do 57 cm. Gril s malým průměrem jako je například oblíbený Lucifer Soudek je dostatečný pro grilování dvou, maximálně čtyř osob. Naopak grily s velkým průměrem grilovací plochy zvládnou i větší grilovací párty. Do této kategorie spadá třeba Cadac Pro 57 nebo Napoleon Kettle. Nutno si ale uvědomit, že potřebují více paliva, proto jejich použití na grilování dvou kotlet může být dosti neekonomické.  Grily obdélníkové mají nejrůznější rozměry. Zlatý střed postačující pro běžné rodinné grilování je 50-60 cm na šířku a 30-35 cm do hloubky.

Plynové grily disponují obvykle větší grilovací plochou. I ta se však může při větších grilovacích akcích stát nedostatečnou. Díky různým modulům jako je grilovací deska, grilovací kámen či pekáč, které nahrazují část grilovacího roštu, umožňují přípravu kompletního menu. Na části tak lze současně grilovat šťavnatý steak, na desce připravovat opékané brambory a v pekáčku grilovanou zeleninu. V tu chvíli je celá grilovací plocha využita naplno. Nespornou výhodou plynových grilů jsou boční hořáky, kde lze připravovat přílohy nebo vařit podobně jako na běžném sporáku. Časté je i použití otočného rožně.

Obecně platí, že kdo griluje často, měl by se zaměřit spíš na kvalitnější grily. Důležité jsou zejména použité materiály, jejich síla a povrchová úprava. Je nutné si uvědomit, že často se s grilem před a po grilování manipuluje. Důležitá je tedy robustnost jejich provedení. Gril, který se vrtí a viklá při pouhém dotyku už v prodejně, bude po pár grilováních pravděpodobně na odpis. Silné materiály ať už u plynových grilů, ale zejména u grilů na dřevěné uhlí, lépe absorbují žár a je velmi pravděpodobné, že jejich životnost bude výrazně delší. Prvotní úspora v pořizovací ceně se tak v závěru může stát prodělkem.

Důležitým faktorem jsou i pokrmy, které hodlá zákazník obvykle grilovat. Často se setkáváme s tím, že někteří zákazníci grilování zcela propadnou, chtějí experimentovat a grilovat celá menu. V tom případě může jejich touhu svazovat právě nemožnost dokoupit si další doplňky typu grilovací deska, otočný rožeň nebo pečící kámen. Cadac i Napoleon mají široký výběr takovýchto doplňkových modulů.

Kde budu gril používat?

Je další nesmírně důležitá otázka, která má zásadní vliv na volbu grilu. Určitě je potřeba brát do úvahy i okolí a bezpečnostní předpisy. Těžko lze použít gril na dřevěné uhlí na balkoně paneláku a asi nelze zahradní gril vozit sebou pod stan. Pro takové účely se vyrábějí přenosné a lehce skladné grily jako je například Cadac Safari Chef nebo Napoleon Travel TQ.

Stále oblíbenější jsou také přenosná zahradní ohniště z masivní oceli. Jsou víceúčelová, mohou plnit pouze dekorační funkci, lze na nich udělat klasický táborák a při použití trojnožky je možné nad oheň zavěsit rošt nebo kotlík.

Plynové grily nejsou určené z bezpečnostních důvodů do interiérů, protože při provozu spotřebovávají kyslík. Je zároveň nutné při samotném grilování dbát na dostatečnou vzdálenost od hořlavých materiálů. Rovněž je nezbytné ohlídat při grilování malé děti a domácí mazlíčky, aby se k rozpálenému grilu nepřibližovali. Likvidace popela musí proběhnout až po jeho úplném vyhasnutí.

Jaké příslušenství pro grily budu ke grilování potřebovat?

Na trhu je nepřeberná škála potřeb pro grilování. Od těch základních, naprosto nezbytných až po skutečně zajímavé vychytávky. Důležité je kvalitní, alespoň trojdílné grilovací náčiní. Protože je gril při grilování horký, hodí se i ochranná grilovací rukavice. Každý bude potřebovat i prostředky na čistění grilu po grilování. Nejoblíbenější jsou ocelové kartáče. Často se používají i čističe grilů v nádobě s rozprašovačem. Při nákupu grilu by měl zákazník myslet i na uskladnění grilu. Pevná krycí plachta chrání gril před prachem a nepříznivými povětrnostními vlivy v době, kdy není používán.

Pokud není gril vybaven teploměrem, lze doporučit i teploměr. Zejména teploměry se sondou umožňují přesně určit stav přípravy zejména větších kusů masa. Toto je naprostý základ, další možné příslušenství se odvíjí zejména od toho, jaké pokrmy zákazník právě griluje.

 Na grilování špízů je potřeba mít kvalitní sada jehel, ideálně hranatých či dvojitých, aby se maso na nich při obracení neprotáčelo. Na grilování kuřete se výborně hodí stojan, aby se kuře propékalo rovnoměrně a kůžička se nelepila na rošt. Příprava ryb je jednodušší ve speciálních obracecích roštech.

Pozornost by zákazník měl věnovat i nákupu kvalitního dřevěného uhlí nebo briket. Nakupovat nejlevnější palivo se obvykle nevyplácí. Co se plynu týče, podle velikosti grilu lze doporučit plynovou láhev o velikost 5 nebo 10 kg.

Kolik chci za gril dát?

Cena je určitě pro mnohé velmi důležitým kritériem. Určitě ale nesmí být jediným. Zákazník by si měl nejdříve vybrat typ grilu a teprve následně hledat nejvýhodnější variantu jeho pořízení. Nejlepší je orientovat se na produkt těch výrobců, kteří působí na trhu už dlouho a mají s výrobou zkušenosti. V takových případech se lze spolehnout i na lepší případný pozáruční servis. Rovněž místo, kde zákazník gril pořizuje je důležité. Kompletnější informace dostane ve specializovaných e-shopech či kamenných prodejnách. Zákazník by měl mít možnost si gril před nákupem prohlédnout.

Ceny grilů se pohybují od několika desítek korun za jednorázový piknikový gril až po desítky tisíc korun za velké zahradní plynové grily. Každý zákazník si tak může najít po všech stránkách odpovídající gril.

Zasoutěžte si o hodnotné ceny:

1. cena:  Gril na dřevěné uhlí CADAC PRO 57 v hodnotě 4.990 Kč

2. cena: Gril LUCIFER RONDO 46 v hodnotě 899 Kč

3. cena: Grilovací náčiní: 369 Kč

Výherci:

1. cena: Petra Paulíková

2. cena: Pavla Polmová

3. cena: Petr Mynařík

Výhercům gratulujeme, během dnešního dne jsme je kontaktovali e-mailem. Všem ostatním děkujeme za účast. Přejeme hodně štěstí v další soutěži :).

Komentáře

ElPeterkova

27. 5. 2019 20:07

článek hezký ale nějak mi tu chybí odstaveček o kamado grilech https://www.grilguru.cz/kamado-grily tak trochu jiný styl grilování, ale výtečný

davidrocket69

21. 5. 2018 13:25

Nedělal si někdo náhodou ohniště doma sám? Protože se to chystám udělat ale moc se v tom nevyznám. Neporadíte mi někdo z tohodle eshopu www.levnekrby.cz/stavebni-material/ stavební materiál? Mám zde dárkový kupon a nechci ztratit takovou příležitost.

Hana

20. 3. 2017 00:25

Dobrý den, my potřebovali gril s pracovní deskou a úložným prostorem, ale hlavně aby byl na dřevěné uhlí. Náhodou jsme narazili na skvělou stránku, kde jsme našli gril přesněkterý jsme hledali! Mrkněte i vy na www.grilykrby.cz/grily-na-drevene-uhli/.

Hana

28. 2. 2017 15:05

Ahoj, skvělý článek! U mně je tedy plynový gril favoritem. Pořídili jsme ho asi před půl rokem zde www.grilykrby.cz/plynove-grily/ a od té doby ho musím každému doporučovat.

Hana

28. 2. 2017 14:23

Dobrý den, článek je velice pěkně napsaný. Když jsem vybírala gril tak jsem si přečetla hodně článků a nakonec jsem si vybrala gril na dřevěné uhlí. V tom množství článků, které jsem přečetla se mi líbil i zde tady ten.
besteshop.cz/clanky/127-grilovaci-sezona-zacina

Jarek

30. 7. 2016 23:48

My jsme si na zahradu šoupli zahradní krb (máme ten druhý odsud www.flamen.cz/cz/produkty-rozcestnik/designove-zahradni-krby/ ) a to byla z mýho pohledu naprosto super volba :)

Jindrich Patzelt

4. 6. 2016 21:57

Poučný článek:-)

Joe Belicek Joe Belicek

2. 6. 2016 20:07

<3:-):-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den limonády

Den limonády

Limonádu v dnešní době seženeme snadno téměř v každé hospůdce. Je to totiž oblíbené sladké letní osvěžení s bublinkami. Věděli jste však, že limonáda… Číst více

Marie