Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejčastěji grilujeme plátky masa, naporcované části kuřete nebo klobásky. Jak ale grilovat větší kus masa? Třeba celé kuře? Poradíme jak zajistit, aby maso uvnitř bylo dostatečně propečené a přitom nebylo zvenku spálené.

Na velké kusy masa použijeme metodu nepřímého grilování. To znamená, že zdroj tepla je jinde než pod masem. Ideální je mít maso uprostřed roštu a rozpálené uhlíky po stranách grilu. Důležité je zaklopit gril víkem, aby teplo neunikalo pryč.

Jak grilovat velké kusy masa

V tomto případě se neobejdeme bez teplotní sondy, která nám ukáže teplotu masa uvnitř. Pokud ji nemáme, musíme správný čas odhadnout.

  • Gril nahřejeme a necháme ho alespoň 30 minut zavřený, aby se všude dostatečně rozprostřelo teplo.
  • Odhrneme žhnoucí oharky k okrajům a střed necháme prázdný.
  • Na střed grilu vložíme kus masa nebo celé kuře, zavedeme teplotní sondu zhruba doprostřed masa a gril zavřeme.
  • Maso během grilování neotáčíme.
  • Správná teplota uvnitř masa se liší podle jeho druhu a podle našich preferencí.
  • Upečené maso necháme před krájením odpočinout. Stačí 10 minut, během kterých se šťáva vstřebá zpět do masa a nevyteče během krájení ven.

Před grilováním můžeme maso naložit do marinády. Na výběr máme mnoho druhů, jak ty univerzální, tak takové, které se chuťově snoubí s daným druhem masa. Díky marinádě je maso šťavnaté a křehké.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky