Koprová omáčka podle pana Šroubka

Dooga Kuchař: Dooga

Doba přípravy: 30 minut 5 porcí Omáčky 9 názorů

Suroviny

1 litr silného hovězího vývaru
svazek kopru
1 větší cibule
máslo
6 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
špetka tymiánu
hladká mouka
4 lžíce octa
cukr
200 ml zakysané smetany
250 ml mléka
2 žloutky
sůl
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lístečky z čerstvého kopru rozsekají se nadrobno a připraví se k ruce. Zbylé stonky se překrájejí A nechají se s hrubě nakrájenou cibulkou na másle udusiti. Přidá se několik celých pepřů, nového koření a trochu dymiánku.

  2. Do bleda udušená cibulka zasype se moukou, nechá se znovu podusiti, zaleje trochem octa a hned nato polévkou, přidá se kousek cukru a nechá se vše řádně povařiti, počemž se omáčka procedí.

  3. Kyselá smetana rozkloktá se s mlékem a žloutky, vleje se do omáčky řádně se vše rozšlehá a ke konci přidají se ony rozsekané lístečky z kopru. Pak se ochutná, je-li dosti slaná a odstaví se.

Poznámka

Schválně jsem postup přepsal tak jak je napsaný v kuchařce z r. 1926. Pro tu krásnou češtinu to stojí za to.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 953 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Koprová omáčka podle pana Šroubka

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    Laryska: Kniha vyšla ani ne tak dávno v reprintu a dá se sehnat - stačí dát název do vyhledávače na netu. :-)

    Odpovědět

  • Laryska Laryska

    Je to klasika. Preto sa mi recept páči. Uvítala by som aj viac receptov, alebo by som si kúpila za 3kačky.:-)
    Veď dajte ešte nejaký v tej krásnej češtine.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Skvělá tradice , to se cení a doma máme pro ni slabost :-K :yes::yes:,

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Jiro: ...a je problém hodiť niečo do placu ? Aspon by bolo nejaké osvieženie <3<3<3

    Odpovědět

  • Jiro Jiro(neregistrovaný)

    Milé překvapení, alespoň pro mně. Mám od Karla Šroubka sbírku kuchařských receptů nejoblíbenějších jídel, střídavě denně upravovaných "Jak se vaří u Šroubka" z roku 1911, cena 3 K. Obsahuje tento a mnohé další recepty klasických českých jídel. Jiro

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    <3:yes:.


    casino: :yes: . No zial, vacsina receptov je taka:no:

    Odpovědět

  • Dooga Dooga(autor receptu)

    hosta: Dík by měl patřit tobě.;-):yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    No, ten postup by si měli přečíst ti přemnozí autoři receptů, kteří kopr v máčce nechávají přejít varem...;-(

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Hezké:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: koprovka podle šroubka koprová omáčka z čerstvého kopru koprová omačka koprová omáčka ze zakysané smetany jak se vaří koprová omáčka koprovka z čerstvého kopru u šroubka koprová omáčka šroubek koprova omacka recept koprovka podle pana sroubka koprová máčka klasická koprová omáčka koprova omacka na cibulce koprová omáčkasroubek koprová omacka s cibuli koprová máčka recept koprová omáčka od babičky s vejcem šroubek - recepty- koprova omáčka koprova omáčka se zakysané smetany koprova omacka bez zakysane smetany

Zapomněl/a jsem heslo