

Koprová omáčka podle pana Šroubka
Suroviny 5 porcí
- 1 litr silného hovězího vývaru
- svazek kopru
- 1 větší cibule
- máslo
- 6 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- špetka tymiánu
- hladká mouka
- 4 lžíce octa
- cukr
- 200 ml zakysané smetany
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- sůl
Postup přípravy receptu
Lístečky z čerstvého kopru rozsekají se nadrobno a připraví se k ruce. Zbylé stonky se překrájí. A nechají se s hrubě nakrájenou cibulkou na másle udusiti. Přidá se několik celých pepřů, nového koření a trochu dymiánku.
Do bleda udušená cibulka zasype se moukou, nechá se znovu podusiti, zaleje trochem octa a hned nato polévkou, přidá se kousek cukru a nechá se vše řádně povařiti, počemž se omáčka procedí.
Kyselá smetana rozkloktá se s mlékem a žloutky, vlije se do omáčky, řádně se vše rozšlehá a ke konci přidají se ony rozsekané lístečky z kopru. Pak se ochutná, je-li dosti slaná a odstaví se.
Poznámka od kuchařky
Schválně jsem postup přepsal tak, jak je napsaný v kuchařce z r. 1926. Pro tu krásnou češtinu to stojí za to.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Koprová omáčka podle pana Šroubka
-
Laryska: Kniha vyšla ani ne tak dávno v reprintu a dá se sehnat - stačí dát název do vyhledávače na netu.
-
Je to klasika. Preto sa mi recept páči. Uvítala by som aj viac receptov, alebo by som si kúpila za 3kačky.
Veď dajte ešte nejaký v tej krásnej češtine. -
Skvělá tradice , to se cení a doma máme pro ni slabost
,
-
Jiro: ...a je problém hodiť niečo do placu ? Aspon by bolo nejaké osvieženie
-
Milé překvapení, alespoň pro mně. Mám od Karla Šroubka sbírku kuchařských receptů nejoblíbenějších jídel, střídavě denně upravovaných "Jak se vaří u Šroubka" z roku 1911, cena 3 K. Obsahuje tento a mnohé další recepty klasických českých jídel. Jiro
-
.
casino:. No zial, vacsina receptov je taka
-
hosta: Dík by měl patřit tobě.
-
No, ten postup by si měli přečíst ti přemnozí autoři receptů, kteří kopr v máčce nechávají přejít varem...
-
Hezké