Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slupky z kořenové zeleniny se obvykle vyhazují, stejně jako silnější natě z bylinek. Ale je to škoda. Dá se z nich připravit skvělý silný vývar a to kdykoliv si vzpomenete.

Skromná kuchyně 

Snažím se v kuchyni využít, co se dá a pokud možno nic jedlého nevyhazovat. Tak, jak to dělávaly už naše babičky. Jak využít zbytky z pečeného kuřete, o tom jsem psala minule. Jak z jednoho kuřete udělat čtyři skvělá jídla, to bylo zase v předchozím článku. 

Podobně jsem nedávno začala přistupovat z zeleninovým slupkám. Když třeba loupu omytou mrkev nebo celer do salátu, tak si ty slupky ukládám do sáčku do mrazáku. A postupně tam přidávám i různé odkrojky, bylinkové natě a podobně. Jamile je sáček se slupkami v mrazáku plný, uvařím silný a poctivý vývar. 

Vývar ze slupek 

Jak na vývar ze slupek? Budete potřebovat: zeleninové slupky, odkrojky a bylinné natě, sůl, dle chuti celý pepř a koření.  

Postup: Slupky dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte sůl, případně pepř a dejte vařit. Pro sytější barvu i výraznější chuť můžete přihodit ještě čisté slupky z cibule, případně přidat jednu napůl překrojenou a očištěnou cibuli celou. A to je celé. Získáte silný poctivý domácí vývar prakticky skoro zadarmo. 

Naposledy jsem jej podávala s jemnými nočky. Na ty budete potřebovat: 1 vejce, 50 g strouhanky, sůl, petrželku, 30 g změklého másla, asi 10 lžic mléka a špetku muškátového oříšku. Ze všech surovin vymíchejte těsto a nechte je krátce odpočinout. Podle potřeby po lžících přidávejte další mléko (vždy řádně vmíchejte), tak, aby těsto nebylo moc hutné (jinak by byl nočky tuhé). 

Nočky tvarujte pomocí dvou lžic, namočených ve vodě, a vkládejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou. Vařte asi 5-7 minut, podle velikosti. Poté vyjměte a podávejte s polévkou.

Tipy a rady k přípravě navíc:

  • Ke slupkám můžete při vaření přidat bobkový list a jiné vaše oblíbené koření. Já to nedělám, nám stačí chuť zeleniny. 
  • Velký pozor na cibulové slupky! Stačí jen z jedné cibule, jinak by vývar mohl být hořký. 
  • Vyvařené slupky nemusíte vyhazovat, dá se jimi "nastavit" sekaná a získáte tak v jídle navíc cennou vlákninu. 
  • Hotový vývar slouží jako základ polévky, k zesílení omáčky nebo k podlévání masa. 
  • Pokud vývar nevyužijete hned, můžete ho nechat zcela vychladnout a po částech zamrazit v tvořítkách na led. Budete tak mít své vlastní "kostky" k ochucení jídel. 

Jak slupky skladuji, jak připravuji knedlíčky do polévky i jak vařím vývar, na to se můžete podívat v galerii:

Fotogalerie - Holka u plotny radí: Silný zeleninový vývar ze slupek šetří peníze, nestojí skoro nic a chutná skvěle

Ukázat 8 fotografií

Extra tip: Kuřecí vývar si také můžete podle video receptu. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více