Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Burčák – kvašením ku zdraví

Milujete tu sladko kyselou chuť, která vám perlí na jazyku a dělá dobře vašim chuťovým buňkám? Pak můžete jásat, BURČÁK už je tu! Na jihu Moravy se už začal stáčet a proto je čas si říct něco o tomto částečně zkvašeném moštu, který se získává z plodů vinné révy.

Ještě před vinobraním, než milovníci vína začnou objíždět vinice kvůli ochutnávce nových vín, je na programu burčák - vynikající částečně zkvašený mošt, který chutná především díky vyváženému poměru alkoholu, cukru a kyselin. Burčák je takový meziprodukt při výrobě vína, který obsahuje zhruba 1-7 % alkoholu. Když se stáčí ve správné fázi, má 6 % alkoholu a obsahuje také velké množství vitamínů a kvasinek, obsahujících komplex vitamínu B – jedním z nich je tiamin podporující činnost srdce. Tělu prospěšná je také kyselina pantotenová, která chrání sliznice a zažívací ústrojí před onemocněním.

Na trhu se objevuje většinou burčák z bílých hroznů, ale raritou není ani burčák z hroznů modrých. Burčák má několik stádií kvašení. Na ten správný okamžik, kdy je burčák skutečným burčákem se však vyplatí počkat. Vinaři na něj čekají i dlouho do noci. Na jihu Moravy, v Čejkovicích, se začal letošní burčák stáčet druhý týden v srpnu, čímž se naplno začala otevírat burčáková sezóna. Český vinařský zákon stanovuje, že pod názvem „burčák“ se smí prodávat pouze produkt z letošních tuzemských hroznů vinné révy a pouze v období do 1. 8. do 30. 11.

Kvalitní burčák poznáte dle toho, že stále kvasí, proto se z něj neustále uvolňují drobné perličky – bublinky. Burčák by měl mít tmavě žlutou až okrovou barvu, která někdy může být mírně nahnědlá. Nesmí být příliš kalný. Ve vůni burčáku byste neměli cítit ani náznak zatuchliny nebo hniloby.

Jak rozlišujeme burčák dle stádia kvašení:

  • 1. sladký – převažuje cukr nad alkoholem, burčák je ve stadiu zrodu, chuť moštová.
  • 2. ve varu – maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr cukru a alkoholu 50% na 50%.
  • 3. po zlomení – zde již převažuje alkoholická chuť nad sladkostí, vystupují kyseliny.
  • 4. mydliňák – chuť velmi různorodá, obsahuje kvasné látky, ostřejší kyseliny, cukr zaniká, vystupuje alkohol.
  • 5. mladé víno – téměř čisté víno, ustálená chuť, vystupuje vůně odrůdy, sedimentují kvasné kaly.
     

Jelikož je burčák mezi Čechy oblíbený, jsou na jeho počest pořádány kulturní akce. Ve Valticích každoročně na začátku září pořádají prohlídky valtického podzemí, kdy můžete burčák nejen ochutnat, ale třeba se i přihlásit do soutěže Miss burčák. Součástí je kulturní program a cimbálová muzika.

Ve Znojmě se pravidelně koná Burčák fest, který je doprovázen hudebním programem a gastronomickými specialitami. Po celou dobu festivalu, který se koná 30. 9. – 1. 10., můžete ochutnat burčák z různých odrůd vína.

Kdo si rád zasportuje, ale burčák si přesto nechce nechat ujít, se může zúčastnit cyklistické a turistické akce nazvané Tour de burčák po vinařských stezkách Znojemska. Na jednotlivých trasách budou domluveny zastávky ve vinných sklepech a na zajímavých místech, kde můžete ochutnat místní produkty. Akce se koná 24. 9. 2016 a účast je nutné potvrdit předem.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více