Buřtíky nad ohněm: Poradíme, jak je snadno nařezat i jak poznat ty správně opečené
Filipojakubská noc se nezadržitelně blíží a spolu s ní také přichází čas rozlučky se zimou a vítání jara. V rámci této noci se stalo zvykem pálení čarodějnic - s ním spojené vatry se rozhodně neobejdou bez špekáčků.
Přípravu není radno podcenit, a to ani v případě špekáčků a buřtů, které chceme opékat nad ohněm. Správné nařezání i opečení špekáčků má zásadní vliv na jejich chuť, a to včetně celého chuťového požitku. Pojďte si přečíst, jak vyzrát na buřty.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak snadno nařezat buřty
Mnozí z nás sází na klasiku, kdy nařízneme do kříže každý konec špekáčku a uprostřed uděláme pár mělkých zářezů. Poté ho už jen napíchneme na vidlici či klacek a opékáme. Někteří si však mohou chtít vyhrát - pro ně máme tip na nařezávání špekáčků osmi různými způsoby. Zásadní je dbát na hloubku a četnost řezů, aby se uzenina během opékání nerozpadla a neskončila v popelu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak opéct buřty nad ohněm
Opékání buřtů a špekáčků není nic složitého, musíte se však mít na pozoru, abyste uzeninu nespálili - někdy k tomu stačí pouhá "vteřina" nepozornosti.
- Nařezaný špekáček napíchněte na vidlici či klacek tak, aby na něm pevně držel. Uzenina nařezaná do spirály by se měla napíchnout po celé její délce.
- Nepřipravujte buřty nebo špekáčky přímo v ohni, spálili byste je. Správně se má uzenina držet v horkém vzduchu nad ohněm, nikoliv v ohni nebo kouři. Ideální vzdálenost pro chutné a poctivé propečení je 10 cm nad ohněm.
- S opékáním začněte zlehka, nejprve je potřeba buřty prohřát. Blíže k ohni je můžete dát až v momentě, kdy z nich začne vytékat tuk a šťáva.
- Během opékání neodcházejte od ohně a buřty pravidelně otáčejte pro jejich rovnoměrné propečení.
- Až na konci lze uzeninu přesunout přímo nad oheň pro získání pěkné barvy. Správně opečené buřty mají lesklé střívko, v zářezech jsou jemně rozšklebené a opečené dozlatova. Černé konce značí připálení (byť to tak mají mnozí rádi).
Tip 1: Na žhavých uhlících pak můžete připravit maso - nad žhavé uhlíky umístěte grilovací rošt nebo na ně položte naložené maso v hliníkových grilovacích miskách.
Tip 2: Nevíte, jak spotřebovat uzeniny ze včerejšího opékání u ohně? Připravte z nich chutný oběd - buřty na pivu, buřtguláš, šunkofleky či francouzské brambory.
Mohlo by vás zajímat
Přemýšlíte, jaký je rozdíl mezi špekáčkem a buřtem? Obecně žádný, tedy až na to, že špekáček má normou dané složení - musí obsahovat minimálně 40 % masa a maximálně 45 % tuku, zatímco u buřtů není složení nijak definováno. Doporučujeme proto sáhnout po špekáčcích, jedině tak si opravdu pochutnáte na masu.
Komentáře