Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buřtíky nad ohněm: Poradíme, jak je snadno nařezat i jak poznat ty správně opečené
Zdroj: Freepik, montypeter

Filipojakubská noc se nezadržitelně blíží a spolu s ní také přichází čas rozlučky se zimou a vítání jara. V rámci této noci se stalo zvykem pálení čarodějnic - s ním spojené vatry se rozhodně neobejdou bez špekáčků.

Přípravu není radno podcenit, a to ani v případě špekáčků a buřtů, které chceme opékat nad ohněm. Správné nařezání i opečení špekáčků má zásadní vliv na jejich chuť, a to včetně celého chuťového požitku. Pojďte si přečíst, jak vyzrát na buřty.

Jak snadno nařezat buřty

Mnozí z nás sází na klasiku, kdy nařízneme do kříže každý konec špekáčku a uprostřed uděláme pár mělkých zářezů. Poté ho už jen napíchneme na vidlici či klacek a opékáme. Někteří si však mohou chtít vyhrát - pro ně máme tip na nařezávání špekáčků osmi různými způsoby. Zásadní je dbát na hloubku a četnost řezů, aby se uzenina během opékání nerozpadla a neskončila v popelu.

Jak opéct buřty nad ohněm

Opékání buřtů a špekáčků není nic složitého, musíte se však mít na pozoru, abyste uzeninu nespálili - někdy k tomu stačí pouhá "vteřina" nepozornosti.

  1. Nařezaný špekáček napíchněte na vidlici či klacek tak, aby na něm pevně držel. Uzenina nařezaná do spirály by se měla napíchnout po celé její délce.
  2. Nepřipravujte buřty nebo špekáčky přímo v ohni, spálili byste je. Správně se má uzenina držet v horkém vzduchu nad ohněm, nikoliv v ohni nebo kouři. Ideální vzdálenost pro chutné a poctivé propečení je 10 cm nad ohněm.
  3. S opékáním začněte zlehka, nejprve je potřeba buřty prohřát. Blíže k ohni je můžete dát až v momentě, kdy z nich začne vytékat tuk a šťáva.
  4. Během opékání neodcházejte od ohně a buřty pravidelně otáčejte pro jejich rovnoměrné propečení.
  5. Až na konci lze uzeninu přesunout přímo nad oheň pro získání pěkné barvy. Správně opečené buřty mají lesklé střívko, v zářezech jsou jemně rozšklebené a opečené dozlatova. Černé konce značí připálení (byť to tak mají mnozí rádi).

Tip 1: Na žhavých uhlících pak můžete připravit maso - nad žhavé uhlíky umístěte grilovací rošt nebo na ně položte naložené maso v hliníkových grilovacích miskách.

Tip 2: Nevíte, jak spotřebovat uzeniny ze včerejšího opékání u ohně? Připravte z nich chutný oběd - buřty na pivu, buřtguláš, šunkofleky či francouzské brambory.

Přemýšlíte, jaký je rozdíl mezi špekáčkem a buřtem? Obecně žádný, tedy až na to, že špekáček má normou dané složení - musí obsahovat minimálně 40 % masa a maximálně 45 % tuku, zatímco u buřtů není složení nijak definováno. Doporučujeme proto sáhnout po špekáčcích, jedině tak si opravdu pochutnáte na masu.

Komentáře

Další tipy a triky