Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Značka Krušovice začala s párováním piva s jídlem v České republice před několika lety jako první vůbec. Párování vína s jídlem je přece stará známá věc. Ale s pivem? Pivovar chtěl ukázat, že je škoda pivo spojovat pouze s utopencem, gulášem nebo pe­čenou kachnou. Proto stál na začátku projektu návrat k nejlepším tradicím, který skvělá krušovická piva z krá­lovského pivovaru prezentuje ve spojení s nejvhodněj­ším jídlem – a věřte, že každé z nich se hodí k jinému pokrmu. A další zajímavé možnosti pivo nabízí jako su­rovina přímo při vlastním vaření.

Kapr s pivem a rozinkamiKapr s pivem a rozinkami

Na 4 porce:
4 kusy kapra bez kůže
1 polévková lžíce octa
1 polévková lžíce másla
2 cibule
250 ml černého piva
½ kávové lžíčky mletého hřebíčku
½ kávové lžičky mletého nového koření
150 g rozinek
citronová šťáva z půlky citronu

Kapra osolíme a pokapeme octem. Cibuli nakrájíme na drobno. Na pánev dáme máslo a cibuli a usmažíme do sklovata. Poté přilijeme pivo, přidáme koření a rozinky a opatrně vložíme porce kapra tou stranou, kde byla kůže, dolů. Krátce zavaříme, poté kapra otočíme, ztlumíme teplotu a lehce táhneme, dokud není ryba uvařená. Kapra vyjmeme a omáčku krátce redukujeme do zhoustnutí. Servírujeme s opečenými bramborami. 

Doporučujeme v kombinaci Krušovice Pšeničné.Krušovice Pšeničné

 

Anglický vánoční pudingAnglický vánoční puding

150 g rozinek
100 g zlatých rozinek
50 g sušených meruněk
50 g sušených brusinek
50 g sušených švestek
50 g kandovaných třešní
100 g kandované pomerančové kůry
200 g jablko
Šťáva z jednoho pomeranče
Šťáva z jednoho citronu
25 g mandlí
25 g vlašských ořechů
120 g třtinového cukru
100 g strouhanky
100 g hl. mouky
120 g másla
3 celá vejce
¼ kávové lžičky prášku do pečiva
½ kávové lžičky mleté skořice
Špetka mletých hřebíčků
Špetka mletého nového koření
Citronová kůra z jednoho citronu
4 dl brandy

Sušené ovoce a kandované třešně vložíme do misky, velké kusy nakrájíme na menší. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kostky. Přidáme do misky. Vymačkáme šťávu z pomeranče a citronu, nalijeme ji do misky na sušené plody a doplníme brandy (vše by mělo být ponořené). Necháme marinovat do druhého dne.

Druhý den smícháme koření, hladkou mouku a prášek do pečiva. Mandle a ořechy nasekáme na drobné kousky. Máslo rozpustíme a necháme zchladit, ale musí zůstat tekuté. Do mísy s moukou přidáme strouhanku, třtinový cukr, ořechy, mandle a citronovou kůru a kandovanou pomerančovou kůru. Poté vyklepneme 3 vejce a přilijeme máslo. Naložené ovoce přecedíme do misky, přidáme k ostatním surovinám a zamícháme. Postupně přiléváme brandy z ovoce do správné hustoty (asi 3,5 dl). Hmotu vylijeme do vysypané pudingové formy, přikryjeme vystřiženým kolem z pečícího papíru velikosti vrchního okraje formy a zakryjeme alobalem, který dobře připevníme šňůrkou. Pečící papír je důležitý, aby zadržel srážející se vodu na alobalu a voda netekla na puding. Vezmeme velký hrnec, na dno složíme utěrku, nalijeme do něho vodu a dáme vařit. Do vroucí vody na utěrku vložíme pudingovou formu tak, aby voda vystoupala až do ¾ formy. Vaříme 5 hodin a neustále doplňujeme vodu. Po pěti hodinách formu vyjmeme, opatrně sundáme alobal a pečící papír tak, aby voda nestekla na puding. Jak puding vychladne, přikryjeme formu opět čistým alobalem, zabalíme do folie a dáme uležet do chladné místnosti na 4 týdny. Puding se uleží, změkne a všechny chutě se snoubí.

Doporučujeme v kombinaci Krušovice ČernéKrušovice Černé

 

Houbový kubaHoubový kuba

doba přípravy 60 minut bez namáčení

na 4 porce:
300 g velkých ječných krup
50 g sušených hřibů
400 g uzené kýty
1 velká oloupaná cibule
4 lžíce sádla
4 stroučky česneku
Špetka drceného kmínu
Sůl
Pepř černý mletý
Hrst lístků čerstvé majoránky

Houby si namočíme asi v půl litru vody zhruba na 1 hodinu, po uplynutí hodiny vložíme i s nálevem do hrnce, a pokud nebudou dostatečně ponořené, přidáme ještě vodu, lehce osolíme a pod pokličkou vaříme do měkka. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu, kam přidáme propláchnuté kroupy a pomalu vaříme na mírném stupni asi 20 minut, až jsou kroupy měkké. Rozehřejeme si troubu na 180°C. V průběhu vaření krup si v kastrolu na rozpáleném sádle orestujeme cibulku pokrájenou najemno spolu se špetkou kmínu a uzeným masem. Dozlatova osmahnutou cibulku odstavíme z plotny. Uvařené kroupy scedíme před cedník a propláchneme studenou vodou, abychom je zbavily přebytečného šlemu, dobře necháme okapat a přidáme je k cibulce a uzenému masu, spolu s uvařenými houbami včetně odvaru z nich. Přidáme utřený česnek, majoránku a vše dobře promícháme. Do rozehřáté trouby vložíme odkrytý kastrol a necháme zapéct asi 10 minut. Poté vytáhneme z trouby a servírujeme na talíře pomocí tvořítek, dozdobíme čerstvou majoránkou.

Doporučujeme v kombinaci Krušovice ČernéKrušovice Černé

 

Telecí roláda se sušenými brusinkamiTelecí roláda se sušenými brusinkami

Na 4 porce:
600 g telecí kýty
60 g sušených brusinek
5 lžic rumu
2 lžíce nasekaných mandlí
200 g slaniny
2 jarní cibulky
2 krajíčky tmavého toustového chleba
2 lžíce másla
1 vejce
sůl, pepř
½ kávové lžičky tymiánu
200 ml hovězího vývaru
30 g másla

Brusinky namočíme do rumu. Telecí kýtu naporcujeme na tenký obdélníkový plát. Maso mírně naklepeme, opepříme, osolíme a posypeme tymiánem. Jarní cibulku a toustový chléb nakrájíme na kostky.

V pánvi na rozpáleném másle osmažíme nasekanou jarní cibulku a nastrouhaný toustový chléb, pak přidáme dva plátky slaniny a přimícháme okapané brusinky, nasekané mandle a vajíčko, vše podle chuti opepříme a osolíme.

Směs rozprostřeme na plát masa, ten stočíme do rolády a obalíme zbylými plátky slaniny. Roládu zabalíme do alobalu, položíme na pekáček, podlijeme hovězím vývarem a dáme péct na 40min do trouby předehřáté na 180 °C. Po upečení vyjmeme roládu z alobalu a výpek nalijeme do pánve. Přivedeme k varu a dosolíme podle chuti. Poté výpek vypneme a zahustíme studeným máslem. Již nevaříme.  Podáváme se šťouchanými bramborami.

Doporučujeme v kombinaci Krušovice ČernéKrušovice Černé

 

Novoroční konfitovaný uzený bok s čočkouNovoroční konfitovaný uzený bok s čočkou

Na 4 porce:
700 g uzeného boku
700 g vepřového sádla
3 snítky rozmarýnu
½ kávové lžičky drceného kmínu
5 stroužků česneku
Sůl, pepř

Na čočku:
100 g hnědé čočky
100 g červené čočky
100 g mrkve
100 g celeru
Polévková lžíce sekané zelené petrželky
2 polévkové lžíce medu
Šťáva z jednoho citronu
Sůl, pepř

Uzený bok nakrájíme na menší kousky, vložíme do nádoby, přidáme snítky rozmarýnu, oloupaný česnek a koření a zalijeme rozehřátým sádlem. Pečeme na 80°C v horkovzdušné troubě asi 12 h (nejlépe přes noc).

Zeleninu nakrájíme na velmi drobné kostičky. Hnědou čočku namočíme na dvě hodiny do vody, po dvou hodinách dáme vařit na 15 min. Poté přidáme červenou čočku a zeleninu a spolu vaříme dalších 10 min. Když je čočka měkká, slijeme přebytečnou vodu, přidáme med, citronovou šťávu a osolíme a opepříme. Hotové posypeme zelenou petrželkou.

Doporučujeme v kombinaci Krušovice ČernéKrušovice Černé

 

Toskánský vepřový bok se zázvorovým zelímToskánský vepřový bok se zázvorovým zelím

Na 4 porce:
800 g vepřového boku bez kosti
10 snítek rozmarýnu
10 stroužků česneku
400 ml černého piva
2 polévkové lžíce třtinového cukru
600 g zelí
80 g zázvoru
2 polévkové lžíce oleje
3 polévkové lžíce sójové omáčky
2 polévkové lžíce vinného octa
Sůl, pepř

Vepřový bok naporcujeme na 4 špalíky, kůži nakrájíme na čtverečky, osolíme a opepříme. Maso dáme do pekáčku, podlijeme pivem a nasypeme do piva třtinový cukr. Pečeme přikryté do poloměkka asi 40 min na 180 °C v horkovzdušné troubě. Mezitím oloupeme česnek, prolisujeme ho, nakrájíme nadrobno lístky rozmarýnu a smícháme. Po 40 minutách pečení maso potřeme česnekem a rozmarýnem a dopečeme dalších 15 min. Když je maso upečené, vyjmeme ho z pekáčku, výpek přecedíme do kastrolku a dochutíme cukrem a solí na omáčku.

Při pečení masa připravíme zázvorové zelí. Zelí nakrájíme na nudličky, zázvor ořežeme a nasekáme na drobno. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme zelí a zázvor a restujeme do měkka. Jak je zelí měkké, dochutíme ho solí, pepřem, sójovou omáčkou a octem.

Doporučujeme v kombinaci Krušovice 12Krušovice 12

 

Pošírovaný candát s citronovou omáčkouPošírovaný candát s citronovou omáčkou

4 porce candáta s kůží
100 ml bílého vína
1 polévková lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce másla
Sůl
400 ml smetany na šlehání
Šťáva ze 2 citronů
Sůl a cukr
Mrkev
Cuketa
Celer
Olej na smažení

Kůži na candátovi příčně nařežeme, řezy by měli být vedle sebe asi 3 milimetry a osolíme. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem. Rybu položíme nejprve stranou s kůží dolů, přitlačíme do másla a oleje, aby se kůže vyrovnala a nezkroutila a krátce osmažíme. Poté rybu otočíme, hned zalijeme vínem tak, aby víno dosahovala ke kůži ale ne na ni, aby neztvrdla. Vypneme a necháme asi 4 min dojít.

Mezitím za studena smícháme smetanu s citronovou kůží, kůrou a podle chuti přidáme cukr a sůl. Jak smetana zhoustne, přendáme hrnec na plotnu a přihřejeme na 65 °C, ne více.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Rozpálíme olej a usmažíme zeleninové chipsy.

Candáta podáváme s citronovou omáčkou a zeleninovými chipsy z celeru, mrkve a cukety.

Doporučujeme v kombinaci Krušovice PšeničnéKrušovice Pšeničné

 

Černá vánoční omáčka s uzeným jazykemČerná vánoční omáčka s uzeným jazykem

100 g mrkve
40 g petržele
30 g celeru
1 celá skořice
2 hřebíčky
1 malý badyán
1 nové koření
1 bobkový list

150 ml černého piva
150 g nastrouhaného perníku
200 g povidel
30 g mandlí
20 g lískových ořechů
20 g vlašských ořechů
20 g rozinek
50 g sušených švestek
2 polévkové lžíce rumu
2 polévkové lžíce rybízové marmelády
1 polévková lžíce třtinového cukru
šťáva z jednoho citronu
kůra z jednoho citronu

400 g uzeného jazyka
500 ml hovězího vývaru

Den předem nastrouháme perník, smícháme ho s povidlím a černým pivem a necháme stát přikryté na chladném místě.

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme a spolu kořením dáme vařit do 1l vody. Jak bude zelenina měkká, přecedíme zeleninový vývar. Asi 5 minut povaříme mandle a ořechy. Směs piva, perníku a povidel uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme 5 minut.  Pozor, aby se nepřipálila. Poté za stálého míchání přiléváme kořeněný vývar. Vaříme spolu 20 minut. Nakonec přidáme povařené ořechy, mandle, nakrájené sušené švestky, rozinky, citronovou kůru a rybízovou marmeládu. Vaříme společně dalších 15 minut.  Dochutíme třtinovým cukrem a citronovou šťávou.

Mezi tím pozvolna vaříme těsně pod bodem varu uzený jazyk v hovězím vývaru asi 30 min.

Nakrájený uzený jazyk servírujeme spolu s černou omáčkou a houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Na talíři lehce pokapeme rumem.

Doporučujeme v kombinaci Krušovice ČernéKrušovice Černé

 

Krušovice byly jako jediný pivovar u nás po sto let ve vlastnictví české královské koruny, když ho v roce 1583 koupil král český a císař římský Rudolf II. Od té doby zde krušovičtí sládci vaří pivo bez přerušení. Do portfolia krušovického pivovaru patří především královská Desítka a Dvanáctka, které jsou na přání spotřebitelů vařeny podle dobových receptur z osmdesátých let 20. století. Součástí portfolia jsou také Krušovice Černé a Krušovice Pšeničné. Krušovický pivovar potvrzuje, že patří do srdce chmelařské oblasti a ve spolupráci s Chmelařským institutem v Žatci připravuje každý rok několik sezonních piv a speciálů, které jsou i z jednoho druhu chmele. V roce 2015 podepsala značka Krušovice smlouvu s Mezinárodní federací ledního hokeje. Krušovice se tak staly několikaletým sponzorem budoucích hokejových mistrovství, a to až do roku 2019. Krušovická piva pravidelně vyhrávají prestižní degustační soutěže doma i v zahraničí. Výrazným úspěchem se v roce 2013 staly stříbrné medaile pro Desítku a Dvanáctku ze soutěže Monde Selection – Quality Award. V letošním roce na soutěži Zlatá pivní pečeť v Českých Budějovicích obsadila ve své kategorii druhé místo Krušovická desítka a toto umístění potvrdila i napříč všemi kategoriemi. V této soutěži se dařilo i pivu Krušovice Černé, které obsadilo třetí příčku. Pivovar je známý i svými exkurzemi, v roce 2015 ho přivítalo několik desítek tisíc návštěvníků. Pravidelně také pořádá i speciální exkurze a kurzy pivního sommeliérství pro opravdové pivní znalce. Krušovice tak chtějí ukázat, že pivo lze s gastronomickými specialitami dobře kombinovat a hodí se například i k sladkým dezertům. S tímto trendem přišla značka jako první mezi velkými pivními značkami.

http://www.krusovice.cz

Komentáře

Přidat komentář