Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak hubnu a zlepšuji si zdraví díky Margit a navzdory doktorce: První týdny velké změny? Kafe bez cukru a začátek půstu
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, unsplash a se souhlasem Margit Slimákové

Jak už jsem minule popsala, k radikální změně jídelníčku mě přiměly varovné výsledky odběrů krve. Kdyby se soutěžilo ve vysokém cholesterolu, měla bych slušnou šanci dostat se do finále a kyselinu močovou jsem mohla rozdávat zdarma. Vybrala jsem si ale úplně jinou cestu.

Třikrát denně a bez cukru 

V prvním díle jsem se vám přiznala, že s kily navíc bojuji léta, respektive spíš prohrávám. Ale až špatné výsledky z krve mě letos v lednu přiměly ke změně doslova ze dne na den. Na pomoc jsem si přizvala kamarádku Margit, která se specializuje na zdravotní výživu a prevenci. 

„Šárko, piš si tři dny, co jíš a v kolik a v pondělí si zavoláme. Nic nevaž,“ napsala mi tehdy Margit. Třídenní zapisování připadalo na víkend a ještě k tomu jsem měla návštěvu. Takže se v jídelníčku objevily tyčinky grisini, kousek krůtího řízku, nebo vajíčkový chlebíček. Díky bohu, že zapisování neprobíhalo přes Vánoce. To by se Margit protočily panenky! 

Po třídenním zapisování všeho, co jsem vložila do úst, včetně jednoho oříšku nebo kousnutí do jablka, jsme si s Margit zavolaly. Poté, co mě vyzpovídala ohledně anamnézy, užívaných léků i některých aspektů z dětství, zazněl jednoznačný verdikt.

„Jíš moc často," sdělila mi Margit (na hlavní fotce vpravo) a doporučila počet jídel zredukovat ideálně na tři denně. „Kdyby to nešlo vydržet, dej si k svačině oříšky, vejce nebo jogurt, ale jen bílý," dostala jsem instrukce s tím, že s cukrem se rozloučíme hned, stejně jako s vysoce průmyslově zpracovanými produkty. Takže žádné ochucené jogurty, žádné limonády se sladidly, uzeniny, chipsy apod.

Respektive, to je značka ideál, ale uvidíte sami, že mi nešlo všechno hned...

Bílkoviny a kafe bez cukru 

Jinak byla pravidla daná jasně: Na prvním místě by měly být v každém jídle bílkoviny (tedy maso, vejce, mléčné výrobky...), na druhém zelenina a až na třetím sacharidy„Posouvej se od produktu ke skutečnému jídlu," řekla mi Margit a dodala, že mám pokračovat v zapisování jídel a za týden si řekneme. 

Žádné vážení, žádné počítání kalorií. Jen čas a jídlo. Začala jsem ze dne na den pít jen čistou vodu a můj jídelníček v prvních dnech vypadal třeba takto: 

Ukázkový den 1: 

12:30 - žitný toast, kozí sýr, řepa, rukola + jablečný závin 

17:00 - 2 vejce na hniličko, marinované v teriyaki, chléb, máslo, hruška

20:30 - toskánská zeleninová polévka ribolitta s nasucho opečenými kousky bagety, sýr Grana padano jako posyp 

Ukázkový den 2:

10,30 - řemeslný kvasový chleba s ovesnými vločkami, šunka, máslo, paprika 

12:30 - káva filtr s cukrem 

13:42 - malý sáček Cri Cri sýra

15:30 - kuřecí steak se sýrem a šunkou, opečené brambory, zelný salát s mrkví 

16:00 - café americano a 1 cukr

19:00 - hroznové víno

20:00 - zelenina, ryba, brambory

Jak vidíte, první dny nebyly ještě ideální (a ostatně, k ideálu mám stále daleko...). Do toho jsem se potýkala se zdravotními problémy a ani já ani Margit jsme tehdy netušily, že skončím v nemocnici. Byl začátek února 2025 a já měla následkem banálního laserového zákroku potíže, které se dost podepisovaly na mé psychice.

Hlavně proto, že doktoři nevěděli, co mi je. Přesto jsem se snažila se v rámci stravování zlepšovat. Přišlo mi, že v tom chaosu je to jediný smysluplný řád, který mám. 

Záznam z jídelníčku třetí týden už vypadal o něco lépe: 

Ukázkový den: 

11:20 - lívanec z banánu, vejce, ovesných vloček, rozinek, pohankové mouky a mandlových lupínků, podáváno s řeckým jogurtem a hruškou

16:30 - zeleninový salát s olivami a sýrem feta

20:30 - řemeslná bageta s máslem a šunkou, hruška 

Kávu bez cukru jsem nedokázala polknout, tak jsem ji postupně přestávala pít úplně. Zároveň počet jídel se mi povedlo zredukovat na tři, výjimečně čtyři denně a aniž bych to nějak plánovala, začala jsem vlastně spontánně držet přerušovaný půst. První jídlo dne jsem obvykle měla kolem 10-11 hodin dopoledne

Ač jsem nedokázala ze dne na den dodržet všechno, Margit i tak změny vnímala. Vždy jsem jí poslala přehled za celý týden a tak mi jednou třeba napsala: „V  jídelníčku oceňuji omezené stravovací okno. Taky je fajn, že jíš skutečné jídlo a máš více zeleniny."

Po třech týdnech takového stravování mi najednou lékařka oznámila: V pondělí nástup do nemocnice na pozorování. Lékaři z vinohradské kliniky chtěli přijít na to, co se děje. Vrtalo mi hlavou, jak to bude s jídelníčkem ve špitále. Nedokázala jsem si představit, že zahodím tři týdny změny a najednou do sebe budu ládovat omáčky s knedlíky. I v tom mi dost pomohla Margit a podrobněji jsem o tom psala už dříve

„Vezmi si jídlo na 1-2 dny s sebou a na místě s nutriční zjisti, jestli něco nejde zajistit od nich. S sebou můžeš mít pomazánky a kaše ve skleničce, nakrájenou zeleninu a ovoce, uvařená vejce, bílé jogurty, a kdyby šlo nosit teplé jídlo nebo přihřívat, tak ideální jsou i polévky - vývary a husté krémové zeleninové. Pak až v nemocnici zjistíš více, mi nejlépe zavolej a domluvíme dále," napsala mi do mailu Margit. 

K mému překvapení ale spolupráce s nutriční terapeutkou v nemocnici fungovala skvěle a díky režimu "snídaně v 8 a večeře v 17 hodin" jsem automaticky pokračovala v přerušovaném půstu. V rámci hospitalizace se také nabírala krev. A vida, kyselina močová hluboce v normě, cholesterol značný pokles. 

Z hodnoty lehce přes 7 mmol/l jsem se za pouhý měsíc změny ve stravě dostala na 5,4 mmol/l, což bylo sice stále více než je norma, ale s ohledem na to, že k poklesu došlo bez léků, bez většího pohybu a bez sledování, kolik tuku v sobě jaká potravina má, jsem to považovala za úspěch. 

Ruku v ruce s tím se mi dařilo hubnout. Za první měsíc zhruba 6 kg. Ale tím příběh nekončí...

Další díly budou následovat vždy každý týden v úterý na webu Toprecepty.cz v části Magazín. Všechny díly od začátku pak najdete zde

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Naposledy jste si prohlédli