Jak hubnu a zlepšuji si zdraví díky Margit a navzdory doktorce: První týdny velké změny? Kafe bez cukru a začátek půstu
27. 5. 2025 Rozhovory a reportáže
Jak už jsem minule popsala, k radikální změně jídelníčku mě přiměly varovné výsledky odběrů krve. Kdyby se soutěžilo ve vysokém cholesterolu, měla bych slušnou šanci dostat se do finále a kyselinu močovou jsem mohla rozdávat zdarma. Vybrala jsem si ale úplně jinou cestu.
Třikrát denně a bez cukru
V prvním díle jsem se vám přiznala, že s kily navíc bojuji léta, respektive spíš prohrávám. Ale až špatné výsledky z krve mě letos v lednu přiměly ke změně doslova ze dne na den. Na pomoc jsem si přizvala kamarádku Margit, která se specializuje na zdravotní výživu a prevenci.
„Šárko, piš si tři dny, co jíš a v kolik a v pondělí si zavoláme. Nic nevaž,“ napsala mi tehdy Margit. Třídenní zapisování připadalo na víkend a ještě k tomu jsem měla návštěvu. Takže se v jídelníčku objevily tyčinky grisini, kousek krůtího řízku, nebo vajíčkový chlebíček. Díky bohu, že zapisování neprobíhalo přes Vánoce. To by se Margit protočily panenky!
Po třídenním zapisování všeho, co jsem vložila do úst, včetně jednoho oříšku nebo kousnutí do jablka, jsme si s Margit zavolaly. Poté, co mě vyzpovídala ohledně anamnézy, užívaných léků i některých aspektů z dětství, zazněl jednoznačný verdikt.
„Jíš moc často," sdělila mi Margit (na hlavní fotce vpravo) a doporučila počet jídel zredukovat ideálně na tři denně. „Kdyby to nešlo vydržet, dej si k svačině oříšky, vejce nebo jogurt, ale jen bílý," dostala jsem instrukce s tím, že s cukrem se rozloučíme hned, stejně jako s vysoce průmyslově zpracovanými produkty. Takže žádné ochucené jogurty, žádné limonády se sladidly, uzeniny, chipsy apod.
Respektive, to je značka ideál, ale uvidíte sami, že mi nešlo všechno hned...
Mohlo by vás zajímat
Bílkoviny a kafe bez cukru
Jinak byla pravidla daná jasně: Na prvním místě by měly být v každém jídle bílkoviny (tedy maso, vejce, mléčné výrobky...), na druhém zelenina a až na třetím sacharidy. „Posouvej se od produktu ke skutečnému jídlu," řekla mi Margit a dodala, že mám pokračovat v zapisování jídel a za týden si řekneme.
Žádné vážení, žádné počítání kalorií. Jen čas a jídlo. Začala jsem ze dne na den pít jen čistou vodu a můj jídelníček v prvních dnech vypadal třeba takto:
Ukázkový den 1:
12:30 - žitný toast, kozí sýr, řepa, rukola + jablečný závin
17:00 - 2 vejce na hniličko, marinované v teriyaki, chléb, máslo, hruška
20:30 - toskánská zeleninová polévka ribolitta s nasucho opečenými kousky bagety, sýr Grana padano jako posyp
Ukázkový den 2:
10,30 - řemeslný kvasový chleba s ovesnými vločkami, šunka, máslo, paprika
12:30 - káva filtr s cukrem
13:42 - malý sáček Cri Cri sýra
15:30 - kuřecí steak se sýrem a šunkou, opečené brambory, zelný salát s mrkví
16:00 - café americano a 1 cukr
19:00 - hroznové víno
20:00 - zelenina, ryba, brambory
Jak vidíte, první dny nebyly ještě ideální (a ostatně, k ideálu mám stále daleko...). Do toho jsem se potýkala se zdravotními problémy a ani já ani Margit jsme tehdy netušily, že skončím v nemocnici. Byl začátek února 2025 a já měla následkem banálního laserového zákroku potíže, které se dost podepisovaly na mé psychice.
Hlavně proto, že doktoři nevěděli, co mi je. Přesto jsem se snažila se v rámci stravování zlepšovat. Přišlo mi, že v tom chaosu je to jediný smysluplný řád, který mám.
Záznam z jídelníčku třetí týden už vypadal o něco lépe:
Ukázkový den:
11:20 - lívanec z banánu, vejce, ovesných vloček, rozinek, pohankové mouky a mandlových lupínků, podáváno s řeckým jogurtem a hruškou
16:30 - zeleninový salát s olivami a sýrem feta
20:30 - řemeslná bageta s máslem a šunkou, hruška
Kávu bez cukru jsem nedokázala polknout, tak jsem ji postupně přestávala pít úplně. Zároveň počet jídel se mi povedlo zredukovat na tři, výjimečně čtyři denně a aniž bych to nějak plánovala, začala jsem vlastně spontánně držet přerušovaný půst. První jídlo dne jsem obvykle měla kolem 10-11 hodin dopoledne.
Ač jsem nedokázala ze dne na den dodržet všechno, Margit i tak změny vnímala. Vždy jsem jí poslala přehled za celý týden a tak mi jednou třeba napsala: „V jídelníčku oceňuji omezené stravovací okno. Taky je fajn, že jíš skutečné jídlo a máš více zeleniny."
Po třech týdnech takového stravování mi najednou lékařka oznámila: V pondělí nástup do nemocnice na pozorování. Lékaři z vinohradské kliniky chtěli přijít na to, co se děje. Vrtalo mi hlavou, jak to bude s jídelníčkem ve špitále. Nedokázala jsem si představit, že zahodím tři týdny změny a najednou do sebe budu ládovat omáčky s knedlíky. I v tom mi dost pomohla Margit a podrobněji jsem o tom psala už dříve.
„Vezmi si jídlo na 1-2 dny s sebou a na místě s nutriční zjisti, jestli něco nejde zajistit od nich. S sebou můžeš mít pomazánky a kaše ve skleničce, nakrájenou zeleninu a ovoce, uvařená vejce, bílé jogurty, a kdyby šlo nosit teplé jídlo nebo přihřívat, tak ideální jsou i polévky - vývary a husté krémové zeleninové. Pak až v nemocnici zjistíš více, mi nejlépe zavolej a domluvíme dále," napsala mi do mailu Margit.
K mému překvapení ale spolupráce s nutriční terapeutkou v nemocnici fungovala skvěle a díky režimu "snídaně v 8 a večeře v 17 hodin" jsem automaticky pokračovala v přerušovaném půstu. V rámci hospitalizace se také nabírala krev. A vida, kyselina močová hluboce v normě, cholesterol značný pokles.
Z hodnoty lehce přes 7 mmol/l jsem se za pouhý měsíc změny ve stravě dostala na 5,4 mmol/l, což bylo sice stále více než je norma, ale s ohledem na to, že k poklesu došlo bez léků, bez většího pohybu a bez sledování, kolik tuku v sobě jaká potravina má, jsem to považovala za úspěch.
Ruku v ruce s tím se mi dařilo hubnout. Za první měsíc zhruba 6 kg. Ale tím příběh nekončí...
Další díly budou následovat vždy každý týden v úterý na webu Toprecepty.cz v části Magazín. Všechny díly od začátku pak najdete zde.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Eintopf neboli jídlo z jednoho hrnce: Znáte recept na tento rychlý a plnohodnotný oběd? Je skvělý na léto
Eintopf je německé národní jídlo, hustá zeleninová polévka, která patří k nejstarším tradičním pokrmům. Eintopf je často nazývaný jako jídlo… Číst více
Indický naan: Připravte si placky hodící se k zelenině, sýru i grilovanému masu
Tyto chlebové placky mají mnoho podob, vždy podle oblasti, kde se připravují. Hotové se často potírají přepuštěným máslem ghí s česnekem či čerstvě… Číst více
Co se jí tradičně v zahraničí na Velikonoce? Inspirujte se 15 chutnými recepty
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, se kterým se pojí mnoho zvyků a tradic. Mezi nejoblíbenější z nich patří pečení sladkých pokrmů… Číst více
Hledáte nové nápady na vánoční cukroví? Inspirujte se zahraniční kuchyní
Cukroví by mělo být maximálně na dvě sousta, a to především z toho důvodu, abychom z tácku mohli ochutnat co nejvíce druhů. Děláte ale pořád dokola… Číst více
Co uvařit k obědu? Inspirujte se 15 oblíbenými recepty ze zahraniční kuchyně
Právě pro ty dny, kdy nevíte co vařit, a nemáte zrovna chuť na českou kuchyni, jsme pro vás vybrali 15 oblíbených receptů z asijské, americké, ale i… Číst více
Alkohol zůstává ve vlasech až 90 dnů. Jak se zbavit „opilosti“?
To, že alkohol v krvi nějakou chvíli po požití… Číst více
Ochutnejte Budapešť! Místní klasikou jsou burgery z mangalice i famózní paprikáš
Už jste nažhavení na cestování? Vyražte třeba do… Číst více
Jak jíst na cestách: Víte, co se hodí do autobusu a s čím vás nepustí do letadla?
Čeká vás letos ještě dovolená v zahraničí, nebo… Číst více
Retro okénko: Kofola je český poklad mezi limonádami. Proč vznikla na příkaz vlády a nahradila Coca-Colu?
„Když ji miluješ, není co řešit…“ Kdo by neznal… Číst více
Jaká jídla se jí ve světě ve vánočním čase? Inspirujte se zahraniční kuchyní
Pro mnohé jsou Vánoce nejkrásnějším obdobím roku. Kromě zdobení stromečku, rozbalování dárků, vánočních trhů, a zejména rodinných setkání, máme tyto… Číst více