Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl má hygroskopické vlastnosti - to znamená, že na sebe ve vlhkém prostředí navazuje vodu. Čím více je vlhko, tím rychleji se sůl rozpouští, což je nepříjemné třeba při podzimním grilování. Jak tomu zabránit?
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je gumové a mokré. Sůl dokonce rozpouští sníh na vozovce, slanou vodou se odstraňuje led z mrazáku.
Mohlo by vás zajímat
Jak předejít vlhnutí soli
Některé způsoby jsou už známé a používáme je, některé vám poradíme:
- Vlhkou sůl z obchodu nasypte na plech a nechte při mírné teplotě přesušit za občasného promíchávání.
- Koupenou sůl uskladněte v dózách nebo sklenicích s těsným víkem a dózu nenechávejte otevřenou.
- Do slánky přidejte pár zrnek rýže, která absorbuje vlhkost a udržuje sůl sypkou.
- Venku nepoužívejte slánky s otvory, ani když v ní máte rýži - pořiďte si slánku s víčkem.
- Do dózy se solí vložte pár bílých suchých fazolí a pořádně protřepejte. Fazole do sebe absorbují vlhkost.
Mohlo by vás zajímat
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 15 hodinami
Banana split
Přidáno před 15 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
4 snadné způsoby, jak omezit sůl v jídelníčku a být tak zdravější
Některé trouby pečou více odspodu, jídlo se pak v nich snadno připálí. Poradíme několik triků, které nám pečení usnadní
Jaké jsou druhy rýže. Vyberte si tu správnou rýži pro přípravu italského rizota či jídel indické kuchyně
Komentáře