Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl má hygroskopické vlastnosti - to znamená, že na sebe ve vlhkém prostředí navazuje vodu. Čím více je vlhko, tím rychleji se sůl rozpouští, což je nepříjemné třeba při podzimním grilování. Jak tomu zabránit?
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je gumové a mokré. Sůl dokonce rozpouští sníh na vozovce, slanou vodou se odstraňuje led z mrazáku.
Mohlo by vás zajímat
Jak předejít vlhnutí soli
Některé způsoby jsou už známé a používáme je, některé vám poradíme:
- Vlhkou sůl z obchodu nasypte na plech a nechte při mírné teplotě přesušit za občasného promíchávání.
- Koupenou sůl uskladněte v dózách nebo sklenicích s těsným víkem a dózu nenechávejte otevřenou.
- Do slánky přidejte pár zrnek rýže, která absorbuje vlhkost a udržuje sůl sypkou.
- Venku nepoužívejte slánky s otvory, ani když v ní máte rýži - pořiďte si slánku s víčkem.
- Do dózy se solí vložte pár bílých suchých fazolí a pořádně protřepejte. Fazole do sebe absorbují vlhkost.
Mohlo by vás zajímat
Pokud se vám nechce přesoušet sůl, uskladněte ji ve vzduchotěsné dóze a v zimě ji použijte na posypání chodníku. V obchodě kupte novou sůl (naštěstí jde o velmi levnou potravinu) a hned ji přesypte do sklenice nebo vhodné nádoby s dobře těsnícím víčkem.
Komentáře