Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Zdroj: Pixabay - Bru-nO

Sůl má hygroskopické vlastnosti - to znamená, že na sebe ve vlhkém prostředí navazuje vodu. Čím více je vlhko, tím rychleji se sůl rozpouští, což je nepříjemné třeba při podzimním grilování. Jak tomu zabránit?

Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je gumové a mokré. Sůl dokonce rozpouští sníh na vozovce, slanou vodou se odstraňuje led z mrazáku.

Mohlo by vás zajímat

Jak předejít vlhnutí soli

Některé způsoby jsou už známé a používáme je, některé vám poradíme:

  • Vlhkou sůl z obchodu nasypte na plech a nechte při mírné teplotě přesušit za občasného promíchávání.
  • Koupenou sůl uskladněte v dózách nebo sklenicích s těsným víkem a dózu nenechávejte otevřenou.
  • Do slánky přidejte pár zrnek rýže, která absorbuje vlhkost a udržuje sůl sypkou.
  • Venku nepoužívejte slánky s otvory, ani když v ní máte rýži - pořiďte si slánku s víčkem.
  • Do dózy se solí vložte pár bílých suchých fazolí a pořádně protřepejte. Fazole do sebe absorbují vlhkost.
Pokud se vám nechce přesoušet sůl, uskladněte ji ve vzduchotěsné dóze a v zimě ji použijte na posypání chodníku. V obchodě kupte novou sůl (naštěstí jde o velmi levnou potravinu) a hned ji přesypte do sklenice nebo vhodné nádoby s dobře těsnícím víčkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více